Dačić: Srbija je zahvalna Iranu zbog stava o KiM

04. dec 2022.
Ministar spoljnih poslova i prvi potpredsednik Vlade Srbije Ivica Dačić izjavio je danas da su bilateralni odnosi Srbije i Irana na visokom nivou, istakavši da je Srbija zahvalna Iranu što nije priznao samoproglašenu nezavisnost Kosova, kao i na princijpijelnom stavu u odbrani teritorijalnog integriteta naše zemlje.

On je, posle sastanka sa ministrom inostranih poslova Irana Hoseinom Amir Abdolahijanom u Ministarstvu spoljnih poslova, istakao da se Iran principijelno ponaša i kada su u pitanju međunarodne organizacije i da nije glasao za prijem Kosova, bez obzira, kako je kazao, na sve pritiske koje je Iran imao.

Dačić je dodao da je Srbija čvrsto opredeljena za saradnju sa Iranom i da će dve zemlje u narednom periodu sagledati u kom sve obliku mogu da razvijaju saradnju.

Istakao je da je spoljnotrgovinska razmena dostigla 55 miliona dolara u poslednjih nekoliko meseci i dodao da će se raditi na razvoju te i svih drugih vidova saradnje, kao što je saradnja u oblasti energetike, prosvete, nauke i kulture.

Dačić je naveo da je dodeljeno 18 stipendija za zainteresovane iz Irana za studiranje u Srbiji.

Kako je naglasio Srbija i Iran obeležavaju 85 godina od uspostavljanja diplomatskih odnosa što ukazuje na dugogodišnju tradiciju u saradnji dve države.

"Bilateralni odnosi Srbije i Irana su na veoma visokom nivou",rekao je srpski šef diplomatije.

Dačić je istakao da je Srbija zabrinuta zbog dešavanja u Iranu, ali da se ne meša u unutrašnja pitanja drugih država.

"Želimo da se problemi reše u interesu iranskog naroda i države", rekao je Dačić.

Dodao je da je Iran prijatelj Srbije i da će Srbija u skladu sa tim biti principijelno na njihovoj strani.

 

Izvor: TANJUG

Foto: MSP