Дачић: Србија је захвална Ирану због става о КиМ

04. дец 2022.
Министар спољних послова и први потпредседник Владе Србије Ивица Дачић изјавио је данас да су билатерални односи Србије и Ирана на високом нивоу, истакавши да је Србија захвална Ирану што није признао самопроглашену независност Косова, као и на принцијпијелном ставу у одбрани територијалног интегритета наше земље.

Он је, после састанка са министром иностраних послова Ирана Хосеином Амир Абдолахијаном у Министарству спољних послова, истакао да се Иран принципијелно понаша и када су у питању међународне организације и да није гласао за пријем Косова, без обзира, како је казао, на све притиске које је Иран имао.

Дачић је додао да је Србија чврсто опредељена за сарадњу са Ираном и да ће две земље у наредном периоду сагледати у ком све облику могу да развијају сарадњу.

Истакао је да је спољнотрговинска размена достигла 55 милиона долара у последњих неколико месеци и додао да ће се радити на развоју те и свих других видова сарадње, као што је сарадња у области енергетике, просвете, науке и културе.

Дачић је навео да је додељено 18 стипендија за заинтересоване из Ирана за студирање у Србији.

Како је нагласио Србија и Иран обележавају 85 година од успостављања дипломатских односа што указује на дугогодишњу традицију у сарадњи две државе.

"Билатерални односи Србије и Ирана су на веома високом нивоу",рекао је српски шеф дипломатије.

Дачић је истакао да је Србија забринута због дешавања у Ирану, али да се не меша у унутрашња питања других држава.

"Желимо да се проблеми реше у интересу иранског народа и државе", рекао је Дачић.

Додао је да је Иран пријатељ Србије и да ће Србија у складу са тим бити принципијелно на њиховој страни.

 

Извор: ТАНЈУГ

Фото: МСП