Još jednom afirmisana podrška Indonezije teritorijalnom integritetu i suverenitetu Srbije

23. maj 2022.
Ministar spoljnih poslova Srbije Nikola Selaković sastao se danas u Džakarti sa predsednikom Republike Indonezije Đokom Vidodom.

Ministar Selaković je nakon sastanka izjavio da je prva poseta ministra spoljnih poslova Srbije posle više od decenije bila prilika da se još jednom afirmiše podrška Indonezije teritorijalnom integritetu i suverenitetu Srbije.

Predsednik Đoko Vidodo je u razgovoru uputio i najsrdačnije čestitke predsedniku Aleksandru Vučiću povodom novog izbora na funkciju predsednika Srbije.

„Bilo je reči i o konkretnim pitanjima produbljivanja saradnje, naročito kada je reč o ekonomskoj saradnji, trgovini poljoprivrednim proizvodima, za šta postoji veliko interesovanje sa strane naših prijatelja u Indoneziji, ali iskorišćena je prilika da se razgovara i o političkoj saradnji koja datira još iz vremena osnivanja Pokreta nesvrstanih zemalja“, kazao je Selaković.

Osvrćući se na razgovor sa ministarkom spoljnih poslova Retno Marsudi, Selaković je naveo da je bilo reči o saradnji dva ministarstva ali i saradnji Srbije sa ASEAN-om, kao veoma uspešnim modelom političko-ekonomske saradnje u Jugoistočnoj Aziji.

Ministar Selaković susreo se i sa predstavnicima koncern „Indofud“, koja se bavi proizvodnjom i trgovinom prehrambenim proizvodima, kao i sa predstavnicima kompanije „Berdikari“.

„Sa njihove strane postoji veliko interesovanje za uvoz srpskih žitarica ali smo razgovarali i o mogućnosti plasmana na indonežansko tržište naših jabuka. Govorili smo o konkretnim poslovima i uveren sam da će narednih dana doći do direktne komunikacije ministara poljoprivrede i da će nakon toga uslediti potpisivanje konkretnih akata“, naveo je Selaković.

 Ministar Selaković će se sutra, tokom drugog dana zvanične posete Indoneziji, sastati i sa generalnim sekretarom ASEAN-a Lim Džok Hojom.