Ministar Dačić sa Viktorijom Nuland na marginama Ministarskog sastanka OEBS

01. dec 2022.
Prvi potpredsednik Vlade i ministar spoljnih poslova Republike Srbije Ivica Dačić sastao se sa podsekretarkom Stejt Departmenta za politička pitanja Viktorijom Nuland na marginama Ministarskog sastanka OEBS u Lođu, Poljska.

Sagovornici su razmatrali stanje bilateralnih odnosa dve zemlje i složili se da treba raditi na intenziviranju politilkog dijaloga. Ministar Dačić istakao je da bi strateškim dijalogom između Srbije i SAD, koji je predložila naša strana, bila poslata snažna poruka Srbiji i njenim građanima o aktuelnim odnosima, a istovremeno bi naš bilateralni dijalog dobio jasniju strukturu. 

Kada je reč o pitanju Kosova i Metohija, ministar Dačić je podvukao da je Srbija spremna da razmotri sve inicijative koje dolaze od međunarodnih predstavnika po pitanju normalizacije odnosa Beograda i Prištine. Beograd ostaje u potpunosti posvećen dijalogu, ali insistira da se sprovedu sve obaveze iz do sada postignutih sporazuma, jer u suprotnom učešće u dijalogu gubi smisao. 

Dačić je takođe izrazio zahvalnost na kontinuiranoj podršci Vašingtona našem putu ka punopravnom članstvu u EU, što je jedan od prioritetnih spoljno-političkih ciljeva Srbije i naše strateško opredeljenje. Ipak, napomenuo je da se Srbija protivi tome da napredak evropskih integracija Srbije bude u vezi sa napretkom u okviru dijaloga sa Prištinom, imajući u vidu da pomak u procesu ne zavisi isključivo od naše strane.

Sagovornici su se složili da rade na jačanju regionalnog mira i stabilnosti, te istakli da je konstruktivno postavljanje Srbije po pitanju svih regionalnih tema, uslovljeno ekonomskim interesima i napretkom, jer je to moguće ostvariti samo u okviru stabilnog okruženja, za šta bi bile značajne dodatne američke investicije.