Министар Дачић са Викторијом Нуланд на маргинама Министарског састанка ОЕБС

01. дец 2022.
Први потпредседник Владе и министар спољних послова Републике Србије Ивица Дачић састао се са подсекретарком Стејт Департмента за политичка питања Викторијом Нуланд на маргинама Министарског састанка ОЕБС у Лођу, Пољска.

Саговорници су разматрали стање билатералних односа две земље и сложили се да треба радити на интензивирању политилког дијалога. Министар Дачић истакао је да би стратешким дијалогом између Србије и САД, који је предложила наша страна, била послата снажна порука Србији и њеним грађанима о актуелним односима, а истовремено би наш билатерални дијалог добио јаснију структуру. 

Када је реч о питању Косова и Метохија, министар Дачић је подвукао да је Србија спремна да размотри све иницијативе које долазе од међународних представника по питању нормализације односа Београда и Приштине. Београд остаје у потпуности посвећен дијалогу, али инсистира да се спроведу све обавезе из до сада постигнутих споразума, јер у супротном учешће у дијалогу губи смисао. 

Дачић је такође изразио захвалност на континуираној подршци Вашингтона нашем путу ка пуноправном чланству у ЕУ, што је један од приоритетних спољно-политичких циљева Србије и наше стратешко опредељење. Ипак, напоменуо је да се Србија противи томе да напредак европских интеграција Србије буде у вези са напретком у оквиру дијалога са Приштином, имајући у виду да помак у процесу не зависи искључиво од наше стране.

Саговорници су се сложили да раде на јачању регионалног мира и стабилности, те истакли да је конструктивно постављање Србије по питању свих регионалних тема, условљено економским интересима и напретком, јер је то могуће остварити само у оквиру стабилног окружења, за шта би биле значајне додатне америчке инвестиције.