Potpisan Protokol o formiranju elektronske baze međunarodnih ugovora

26. okt 2021.
U Ministarstvu spoljnih poslova danas je potpisan Protokol o saradnji MSP, Pravosudne akademije i Ministarstva pravde, kojim je predviđeno formiranje elektronske baze međunarodnih ugovora.

Protokol koji podstiče saradnju u oblasti međunarodnog ugovornog prava, potpisali su ministar spoljnih poslova Nikola Selaković, ministarka pravde Maja Popović i Nenad Vujić, direktor Pravosudne akademije.

Nakon ceremonije potpisivanja, ministar Selaković je istakao da ovim Protokolom MSP nastavlja sa procesom digitalizacije svog rada.

Rekao je da je digitalizacija započeta uvođenjem e-Konzulata koji omogućava lakše dobijanje radnih viza tipa D stranim državljanima, a potom i elektronskog zakazivanja konzularnih usluga.

Šef srpske diplomatije napomenuo je da će digitalizovanjem baze svih međunarodnih ugovora, čiji je potpisnik naša država, biti olakšan rad sudijama i tužiocima, ali i zaposlenima u MSP.

Prema rečima ministra Selakovića, MSP će nastaviti sa procesom digitalizacije, kao i sa procesom elektronske uprave, kako bi se što efikasnije i bolje obavljali poslovi, kako u MSP, tako i u diplomatsko-konzularnim predstavništvima Srbije.

Ministarka pravde Maja Popović izrazila je zadovoljstvo povodom potpisivanja Protokola, rekavši da je od velike važnosti što će na jednom mestu biti sublimirani svi međunarodni ugovori čiji je potpisnik Srbija, a koji na snazi.
 
Direktor Pravosudne akademije rekao je da potpisani Protokol unapređuje e-pravosuđe i celokupnu e-upravu, istakavši da je ovo iskorak kojim se unapređuje i celokupan naš sistem.