SAOPŠTENjE

07. dec 2022.
Povodom nedavnog sporazuma između Privremenih institucija samouprave u Prištini i Vlade Ujedinjenog Kraljevstva Velike Britanije i Severne Irske o priključivanju pripadnika tzv. „Kosovskih bezbednosnih snaga“ pešadijskoj četi Oružanih snaga UK na Malvinskim ostrvima, Ministarstvo spoljnih poslova Republike Srbije izražava protest i ovom prilikom podvlači da je ovaj aranžman u potpunoj suprotnosti sa Rezolucijom Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija 1244 (1999), kao i relevantnih rezolucija Generalne skupštine UN koje se tiču mirnog rešavanja spora o Malvinskim ostrvima.

Posebno smo iznenađeni da takav korak dolazi od strane stalnog člana Saveta bezbednosti koji je, kao što je poznato, najviši organ UN zadužen za očuvanje međunarodnog mira i bezbednosti.

Ministarstvo spoljnih poslova Republike Srbije i ovim putem želi da upozori međunarodnu zajednicu na dalekosežne negativne posledice ovakvih jednostranih akata Prištine, kao i drugih država koje ih u tome podržavaju, kad je u pitanju proces militarizacije tzv. „Kosovskih bezbednosnih snaga“, s ciljem dostizanja operativnih ofanzivnih sposobnosti pomenutih snaga u vojnom smislu.

Ministarstvo spoljnih poslova Republike Srbije poziva još jednom sve članice UN na striktno poštovanje i punu primenu Rezolucije SB UN 1244, koja je, kao što je poznato, jedini međunarodno pravni okvir kojim se reguliše situacija na Kosovu i Metohiji. U tom okviru, za Republiku Srbiju je od posebnog značaja dosledno i aktivno delovanje međunarodnog prisustva na Kosovu i Metohiji, pogotovo u ovom trenutku, kad je došlo do pogoršanja bezbednosne situacije na terenu.

Republika Srbija je i dalje privržena traženju kompromisnog rešenja kroz politički dijalog i smatra da ovakvi ili slični koraci ne doprinose smirivanju prilika.

U Beogradu, 6. decembra 2022. godine