САОПШТЕЊЕ

07. дец 2022.
Поводом недавног споразума између Привремених институција самоуправе у Приштини и Владе Уједињеног Краљевства Велике Британије и Северне Ирске о прикључивању припадника тзв. „Косовских безбедносних снага“ пешадијској чети Оружаних снага УК на Малвинским острвима, Министарство спољних послова Републике Србије изражава протест и овом приликом подвлачи да је овај аранжман у потпуној супротности са Резолуцијом Савета безбедности Уједињених нација 1244 (1999), као и релевантних резолуција Генералне скупштине УН које се тичу мирног решавања спора о Малвинским острвима.

Посебно смо изненађени да такав корак долази од стране сталног члана Савета безбедности који је, као што је познато, највиши орган УН задужен за очување међународног мира и безбедности.

Министарство спољних послова Републике Србије и овим путем жели да упозори међународну заједницу на далекосежне негативне последице оваквих једностраних аката Приштине, као и других држава које их у томе подржавају, кад је у питању процес милитаризације тзв. „Косовских безбедносних снага“, с циљем достизања оперативних офанзивних способности поменутих снага у војном смислу.

Министарство спољних послова Републике Србије позива још једном све чланице УН на стриктно поштовање и пуну примену Резолуције СБ УН 1244, која је, као што је познато, једини међународно правни оквир којим се регулише ситуација на Косову и Метохији. У том оквиру, за Републику Србију је од посебног значаја доследно и активно деловање међународног присуства на Косову и Метохији, поготово у овом тренутку, кад је дошло до погоршања безбедносне ситуације на терену.

Република Србија је и даље привржена тражењу компромисног решења кроз политички дијалог и сматра да овакви или слични кораци не доприносе смиривању прилика.

У Београду, 6. децембра 2022. године