Selaković: Direktna avio-linija sa Indijom intenzivirala bi privrednu saradnju i turizam

24. dec 2021.
Ministar spoljnih poslova Srbije Nikola Selaković razgovarao je danas putem video-linka sa generalnim direktorom indijske kompanije „Interglob“ Rahulom Batijom, u čijem sastavu posluje najveća indijska avio-kompanija „Indigo“.

Ministar Selaković je istakao da je naša zemlja ponosna na tradicionalno prijateljstvo i odlične odnose koje ima sa Indijom. Posebno je ukazao i na veoma dobre političke odnose, kontakte na visokom i najvišem nivou, napomenuvši da se u septembru i oktobru ove godine čak tri puta susreo sa ministrom spoljnih poslova Indije.

Ministar je upoznao sagovornika sa ekonomskim reformama koje su sprovedene u Srbiji u poslednjih sedam godina. Istakao je da je naša zemlja poslednje dve godine najbrže rastuća ekonomija Evrope, kao i da je treću godinu za redom lider u privlačenju stranih direktnih investicija. S tim u vezi, Selaković je izneo podatak da je Srbija privukla ukupno 61 procenat svih stranih direktnih investicija u čitavom našem regionu.

Šef srpske diplomatije rekao je da je naša zemlja otvorena i želi da privuče što veći broj indijskih kompanija, ukazujući da postoji dosta prostora za intenziviranje ekonomske i privredne saradnje.

Prema rečima Selakovića, dodatno olakšanje jeste činjenica da je Srbija od 2017. godine ukinula vize indijskim državljanima, i da to treba maksimalno iskoristiti.

Ministar je upoznao sagovornika i sa turističkim potencijalima naše zemlje - seoskim, banjskim i planinskim turizmom, Beogradom kao najbrže rastućom „siti brejk“ destinacijom, i pozvao ga da poseti Srbiju.

Preneo da je od ukidanja viza za indijske državljane beležimo konstantno povećanje broja turista iz te zemlje, kao i da bi direktni letovi iz indijskih gradova dodatno povezali naše države i doprineli razvoju privredne saradnje, turizma, ali i ukupnih odnosa Srbije i Indije.