Селаковић: Директна авио-линија са Индијом интензивирала би привредну сарадњу и туризам

24. дец 2021.
Министар спољних послова Србије Никола Селаковић разговарао је данас путем видео-линка са генералним директором индијске компаније „Интерглоб“ Рахулом Батијом, у чијем саставу послује највећа индијска авио-компанија „Индиго“.

Министар Селаковић је истакао да је наша земља поносна на традиционално пријатељство и одличне односе које има са Индијом. Посебно је указао и на веома добре политичке односе, контакте на високом и највишем нивоу, напоменувши да се у септембру и октобру ове године чак три пута сусрео са министром спољних послова Индије.

Министар је упознао саговорника са економским реформама које су спроведене у Србији у последњих седам година. Истакао је да је наша земља последње две године најбрже растућа економија Европе, као и да је трећу годину за редом лидер у привлачењу страних директних инвестиција. С тим у вези, Селаковић је изнео податак да је Србија привукла укупно 61 проценат свих страних директних инвестиција у читавом нашем региону.

Шеф српске дипломатије рекао је да је наша земља отворена и жели да привуче што већи број индијских компанија, указујући да постоји доста простора за интензивирање економске и привредне сарадње.

Према речима Селаковића, додатно олакшање јесте чињеница да је Србија од 2017. године укинула визе индијским држављанима, и да то треба максимално искористити.

Министар је упознао саговорника и са туристичким потенцијалима наше земље - сеоским, бањским и планинским туризмом, Београдом као најбрже растућом „сити брејк“ дестинацијом, и позвао га да посети Србију.

Пренео да је од укидања виза за индијске држављане бележимо константно повећање броја туриста из те земље, као и да би директни летови из индијских градова додатно повезали наше државе и допринели развоју привредне сарадње, туризма, али и укупних односа Србије и Индије.