Starović razgovarao sa državnom sekretarkom MIP Švajcarske

27. jun 2022.
Državni sekretar u Ministarstvu spoljnih poslova Nemanja Starović sastao se sa državnom sekretarkom Ministarstva inostranih poslova Švajcarske Konfederacije Liviom Loj sa kojom je razgovarao o unapređenju bilateralne saradnje i političkog dijaloga, situaciji u regionu zapadnog Balkana, kao i o globalnim izazovima na međunarodnoj sceni.

Sagovornici su zajednički konstatovali da je važno raditi na daljem jačanju saradnje dve zemlje, a posebno na unapređenju ekonomske saradnje koja je u protekloj godini zabeležila rekordnu vrednost razmene sa ukupnim povećanjem od 16, 3% u poređenju sa 2020. godinom.

Državni sekretar Starović posebno je zahvalio na švajcarskoj razvojnoj pomoći Srbiji od 96,5 miliona švajcarskih franaka namenjenih ekonomskom razvoju i zapošljavanju, borbi protiv klimatskih promena i razvoju demokratskih institucija i civilnog društva.

Takođe, Starović i Loj su  se saglasili da je očuvanje mira i stabilnosti na zapadnom Balkanu od suštinske važnosti, i zajednički ocenili pozitivne efekte inicijative „Otvoreni Balkan“, koja doprinosi jačanju regionalne saradnje i pomirenju u regionu.