Veliki prostor za intenziviranje saradnje Srbije i Zambije

23. dec 2021.
Ministar spoljnih poslova Srbije Nikola Selaković razgovarao je danas telefonom sa ministrom inostranih poslova Zambije Stenlijem Kakubom.

Selaković je u razgovoru podsetio na dugu tradiciju saradnje Srbije i Zambije iz vremena antikolonijalne borbe afričkih naroda, kao i u okviru Pokreta nesvrstanih zemalja, čemu su pečat dali i lični odnosi jugoslovenskog predsednika Tita i oca zambijske nacije Keneta Kaunde.

Istakavši da je unapređenje odnosa sa zemljama Afrike jedan od spoljnopolitičkih prioriteta Srbije, što potvrđuje i broj naših diplomatsko-konzularnih predstavništava na tom kontinentu, Selaković je sagovornika upoznao sa namerom da Srbija uskoro, po završetku rekonstrukcije naše ambasade u Lusaki, nakon dugog niza godina ponovo imenuje ambasadora u Zambiji.

Naša je želja, prema ministrovim rečima, da Lusaka postane regionalni centar diplomatske aktivnosti Srbije.  

Sagovornici su se saglasili po pitanju potrebe intenziviranja ekonomske saradnje i potpisivanja niza međudržavnih sporazuma.

Selaković je ministra Kakuba upoznao sa rezultatima reformi i ekonomskim uspesima Srbije, izrazivši spremnost za razmenu znanja i iskustava.

Jedna od tema razgovora bila je i epidemiološka situacija, a ministar Selaković ponudio je Zambiji pomoć u antikovid vakcinama.

Šef srpske diplomatije je i ovom prilikom Zambiji i njenom političkom rukovodstvu zahvalio zbog doslednog stava po pitanju Kosova i Metohije, istakavši da Srbija visoko ceni takvu poziciju svog tradicionalnog prijatelja.