Zvaničan naziv
ANTIGVA I BARBUDA
Državno uređenje
Ustavna parlamentarna monarhija, članica britanskog Komonvelta
Glavni grad
Sent Džons
Datum uspostavljanja bilateralnih odnosa
28. septembar 2018. godine

Politički odnosi

Bilateralni odnosi beleže uzlazni trend nakon razmene poseta na nivou ministra spoljnih poslova. Republika Srbija je posvećena i aktivnostima u okviru regionalnih organizacija u kojima je Antigva i Barbuda punopravni član – Karipska zajednica, Asocijacija država Kariba, koje predstavljaju komplementarni kanal komunikacije i stvaraju mogućnosti za dalji razvoj odnosa.

Ministar spoljnih poslova Antigve i Barbude E. P. Čet Grin boravio je u Beogradu u oktobru 2021. godine, radi učešća na Komemorativnom sastanku posvećenom obeležavanju 60. godišnjice Prve konferencije Pokreta nesvrstanih zemalja. Tom prilikom realizovan je bilateralni sastanak MSP N. Selakovića i ministra Grina.

Tadašnji PPV i MSP I. Dačić posetio je Antigvu i Barbudu 1- 2. novembra 2018. godine, a MIP Antigve i Barbude E. P. Čet Grin Republiku Srbiju 21-24. februara 2020. godine.

 

Ekonomski odnosi

U 2020. godini zabeležen je naš uvoz u iznosu od 9 hiljada evra, kao i u 2019. godini.

 

Ugovorno stanje

Obaveza o priznavanju uverenja između Vlade Jugoslavije i Vlade Antigve i Barbude prema propisu I/10 Konvencije STCW, potpisana 30. 11. 2001. godine.

Memorandum o razumevanju između Ministarstva spoljnih poslova Republike Srbije i Ministarstva spoljnih poslova i spoljne trgovine Antigve i Barbude o prijateljstvu i zajedničkoj saradnji potpisan je 12. oktobra 2021. godine.

 

Kontakti

Ambasada Republike Srbije u Vašingtonu: http://www.washington.mfa.gov.rs/

Ambasada Antigve i Barbude u Vašingtonu nema veb-sajt.

Odeljenje za Severnu i Južnu Ameriku Ministarstva spoljnih poslova Srbije: 

Tel: +381113068762, E-pošta: oam@mfa.rs