Zvaničan naziv
REPUBLIKA MALDIVI
Državno uređenje
Republika predsedničkog tipa
Glavni grad
Male
Datum uspostavljanja bilateralnih odnosa
1. mart 1975. godine

Politički odnosi

Odnosi Republike Srbije i Republike Maldivi zasnovani su na prijateljstvu i saradnji uspostavljenim u okviru Pokreta nesvrstanih i imaju značajan potencijal za unapređenje u različitim oblastima, za šta postoji obostrani interes dveju država.
Iako u prethodnoj deceniji između dve države nije bilo razmene zvaničnih poseta na najvišem nivou, kao ni na nivou ministara spoljnih poslova, poslednjih godina došlo je do napretka u intenzitetu međusobnih kontakata.

Na marginama 5. Konferencije Ujedinjenih nacija o najmanje razvijenim zemljama 5. marta 2023. u Kataru predsednik R. Srbije Aleksandar Vučić se, prvi put, sastao sa predsednikom R. Maldivi Ibrahimom Mohamedom Solihom.

Ministar inostranih poslova R. Maldivi Abdula Šahid boravio je u zvaničnoj poseti Beogradu 4-6. novembra 2022. na poziv prvog potpredsednika Vlade i ministra spoljnih poslova R. Srbije Ivice Dačića  Tokom posete potpisan je Memorandum o razumevanju i bilateralnim političkim konsultacijama između ministarstava spoljnih poslova R. Srbije i R. Maldivi. Ministar spoljnih poslova R. Maldivi je tom prilikom imao susret i sa predsednikom Narodne skupštine Republike Srbije Vladimirom Orlićem.

Na marginama 77. zasedanja Generalne skupštine Ujedinjenih nacija u Njujorku, 20.septembra 2022, realizovan je sastanak predsednika R. Srbije Aleksandra Vučića i ministra spoljnih poslova R.Maldivi Abdule.Šahida, sa kojim je 19. septembra 2022, imao bilateralni sastanak i tadašnji ministar spoljnih poslova R. Srbije Nikola Selaković.

Maldive je na Komemorativnom sastanku povodom 60 godina od osnivanja Pokreta nesvrstanih zemalja u Beogradu predstavljao državni ministar za spoljne poslove Maldiva Ahmed. Kalil koji se na marginama skupa, 12.10.2021. sastao sa v.d. pomoćnika ministra spoljnih poslova za bilateralnu saradnju MSP R.Srbije Vladimirom Marićem.

Tokom Maldivskog partnerskog foruma, 17-18. juna 2019, tadašnji ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja R. Srbije Zoran Đorđević je, između ostalih, imao razgovore sa predsednikom R. Maldivi Ibrahimom Mohamedom Solihom i predsednikom maldivskog Parlamenta Mohamedom Našidom.

 

Ekonomski odnosi

Ekonomska saradnja nije ugovorno regulisana i veoma je skromnog obima.
Ukupna trgovinska razmena R. Srbije sa R. Maldivi u 2022. je iznosila 710.000 dolara, od čega je vrednost izvoza bila 245.000, a uvoza 465.000 dolara.

 

Ugovorno stanje -

 

Kontakti

Ambasada Republike Srbije u Nju Delhiju pokriva Republiku Maldivi na nerezidencijalnoj osnovi: http://www.newdelhi.mfa.gov.rs/

Visoka komisija Republike Maldivi u Londonu (Velika Britanija) pokriva Republiku Srbiju na nerezidencijalnoj osnovi: https://www.maldiveshighcommission.uk/

Kontakt u MSP – Odeljenje za Aziju, Australiju i Pacifik (ODAZAP); Tel. 011/306 8345; E-pošta: odazap@mfa.rs.