Званичан назив
РЕПУБЛИКА МАЛДИВИ
Државно уређење
Република председничког типа
Главни град
Мале
Датум успостављања билатералних односа
1. март 1975. године

Политички односи

Односи Републике Србије и Републике Малдиви засновани су на пријатељству и сарадњи успостављеним у оквиру Покрета несврстаних и имају значајан потенцијал за унапређење у различитим областима, за шта постоји обострани интерес двеју држава.
Иако у претходној деценији између две државе није било размене званичних посета на највишем нивоу, као ни на нивоу министара спољних послова, последњих година дошло је до напретка у интензитету међусобних контаката.

На маргинама 5. Конференције Уједињених нација о најмање развијеним земљама 5. марта 2023. у Катару председник Р. Србије Александар Вучић се, први пут, састао са председником Р. Малдиви Ибрахимом Мохамедом Солихом.

Министар иностраних послова Р. Малдиви Абдула Шахид боравио је у званичној посети Београду 4-6. новембра 2022. на позив првог потпредседника Владе и министра спољних послова Р. Србије Ивице Дачића  Током посете потписан је Меморандум о разумевању и билатералним политичким консултацијама између министарстава спољних послова Р. Србије и Р. Малдиви. Министар спољних послова Р. Малдиви је том приликом имао сусрет и са председником Народне скупштине Републике Србије Владимиром Орлићем.

На маргинама 77. заседања Генералне скупштине Уједињених нација у Њујорку, 20.септембра 2022, реализован је састанак председника Р. Србије Александра Вучића и министра спољних послова Р.Малдиви Абдуле.Шахида, са којим је 19. септембра 2022, имао билатерални састанак и тадашњи министар спољних послова Р. Србије Никола Селаковић.

Малдиве је на Комеморативном састанку поводом 60 година од оснивања Покрета несврстаних земаља у Београду представљао државни министар за спољне послове Малдива Ахмед. Калил који се на маргинама скупа, 12.10.2021. састао са в.д. помоћника министра спољних послова за билатералну сарадњу МСП Р.Србије Владимиром Марићем.

Током Малдивског партнерског форума, 17-18. јуна 2019, тадашњи министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Р. Србије Зоран Ђорђевић је, између осталих, имао разговоре са председником Р. Малдиви Ибрахимом Мохамедом Солихом и председником малдивског Парламента Мохамедом Нашидом.

 

Економски односи

Економска сарадња није уговорно регулисана и веома је скромног обима.
Укупна трговинска размена Р. Србије са Р. Малдиви у 2022. је износила 710.000 долара, од чега је вредност извоза била 245.000, а увоза 465.000 долара.

 

Уговорно стање -

 

Контакти

Амбасада Републике Србије у Њу Делхију покрива Републику Малдиви на нерезиденцијалној основи: http://www.newdelhi.mfa.gov.rs/

Висока комисија Републике Малдиви у Лондону (Велика Британија) покрива Републику Србију на нерезиденцијалној основи: https://www.maldiveshighcommission.uk/

Контакт у МСП – Одељење за Азију, Аустралију и Пацифик (ОДАЗАП); Тел. 011/306 8345; Е-пошта: odazap@mfa.rs.