Ђурић: Међународно право и Повеља УН имају универзалну важност и данас

20. сеп 2022.
Амбасадор Србије у САД Марко Ђурић изјавио је да је јако важно да Србија на Генералној скупштини УН укаже на то да принципи међународног права и Повеље УН имају универзалну важност и данас, као и да покушамо да придобијемо подршку за наше позиције по питању Kосова и Метохије, али и да покажемо да смо окренути сарадњи и будућности у нашем региону.

„Зато позивам наше људе да послушају говор председника Александра Вучића, зато што ће то бити, већ сада могу да кажем, јединствен и историјски говор у домену отвореног саопштавања чињеница о улози и положају и УН и Србије у међународној заједници“, рекао је у Њујорку Ђурић за Телевизију Пинк. 

Амбасадор је навео да као дугогодишњи посматрач заседања Генералне скупштине УН може да каже да српска делегација има рекордан број састанака са највишим међународним званичницима, да ће председник Вучић имати близу 50 састанака и да не памти да је у току заседања Генералне скупштине, неко имао толико састанака. 

Ђурић је рекао да имамо разлог да укажемо и на лицемерје великих који гледају да задовоље своје себичне интересе. 

„Ми имамо разлог да укажемо на то да принципи међународног права и Повеље УН имају универзалну важност и данас и да укажемо, када треба, и на лицемерје великих који гледају да задовоље своје себичне интересе и да покушамо да међу што више земаља света придобијемо подршку за наше позиције како по питању KиМ, али и да покажемо да смо окренути сарадњи, да смо окренути будућности у нашем региону, да примером пружања руке нашим суседима и комшијама и борби да очувамо мир и стабилност, упркос политичким центрифугалним тенденцијама, дамо наш допринос оном што је уткано у Повељу УН“, рекао је амбасадор Ђурић. 

Према његовим речима, много тога што чујемо са говорнице Генералне скупштине УН не одзвања оним охрабрујућим речима које бисмо очекивали да чујемо са Ист Ривера.

Амбасадор је рекао да се дебата на Генералној скупштини УН никада није одржавала у тежим међународним околностима него данас и да се никада није више осећало ни тензије, али и тога да су водеће силе концентриране, пре свега, на задовољење својих интереса, неко би рекао и себичних, у потпуности и по сваку цену. 

У таквим условима, додаје Ђурић, дијалог је нешто што трпи, а истовремено у таквим условима јако је важно како ће Србија да се позиционира, јер како се позиционирамо у међународној арени у овим околностима, директно утиче на то како ћемо преживети тешка времена. 

Ђурић је нагласио да је то важно у условима у којима се на светској позорници ломи судбина наше генерације и то по кључним питањима, од начина на који ће се третирати територијални интегритет и суверенитет међународно признатих држава, преко тога на који начин ће у условима вишеслојне кризе бити обезбеђена енергетска безбедност и стабилност, као и на који начин ће бити очувана и безбедност хране, о чему је говорио генерални секретар УН Антонио Гутереш у свом говору.