Интервју министра Дачића за Курир ТВ

25. нов 2022.
Колико су нереалне Куртијеве жеље да наплаћује казне Србима на северу Косова и Метохије који не пререгиструју своја возила? Како остварити што бољи међународни положај Србије у наредном периоду и шта би се десило кад бисмо увели санкције Русији?

На ова питања у јутарњем програму Куирир телевизије одговара Ивица Дачић, први потпредседник Владе и министар спољних послова.

- Дефинисање Куртијеве политике у овом тренутку је велика главобоља за све у међународној заједници. Он прати све што ми изјављујемо. Ја сам једном рекао како се на њега жале сви у међународној заједници и онда се он жалио њима како га сви оговарају и како су они на нашој страни. Он уопште не разуме ситуацију. Кад су сви скочили на њега да му заврћу руке и извлаче уши схватио је ипак да постоје механизми да се изврши неки притисак на тзв. Косово.

Дачић је истакао да је одлучност српског народа која се испољила у напуштању косовских институција од стране Срба са КиМ, значајно допринела томе да се на Куртија изврши међународни притисак.

- Сада је српски народ показао једну одлучност и много већи ударац је био то што су Срби изашли из косовских институција него што многи мисле. У институцијама су углавном учествовали неки такозвани Тачијеви Срби, а ови Срби су заиста представници српског народа на КиМ.

Срби су пружили отпор након што је уследио читав низ тих једностраних потеза, као што су рецимо увођење војске косова, и покушај упада косовских снага безбедности на север КиМ. Испоставило се на крају да Срби тј. српски полицајци на КиМ треба да наплаћују казне Србима који неће да пререгиструју таблице - рекао је Дачић и додао да сматра захтев Приштине да на регистарским таблицама стоји ознака "Република Косова" нереалан.

- Ту долазимо до једне занимљиве ситуације. Зашто неко толико инсистира да свуда пише "Република Косова". Да ли је јуче кад смо играли фудбал писало Република Србија или Република Бразил? Знате зашто се на томе инсистира? Зато што неко највише инсистриа на нечему што нема! Они хоће да сваки њихов потез буде промовисање косовске државности - оценио је Дачић.

Министар је спољну политику Европске Уније оценио као неефикасну.

- ЕУ већ годинама пати од тога да има неефикасну спољну политику. Тај бриселски споразум је био један од ретких успеха спољне политике. Непосредно после његовог потписивања, на истеку 2013. дошло је до промене у Европској комисији и дошла је уместо Кетрин Ештон Федерика Могерини. Сваким даном је та институција губила на снази.

Није проблем Жозеп Борељ нити Лајчак већ целина ЕУ јер они немају јединствену политику по многим сегментима. Немају је ни око миграција ни око азиланата и онда неко осећа да нема обавезу да поштује договоре у којима ЕУ посредује - тврди Дачић и додаје да је Србија годинама испуњавала све обавезе предвиђене Бриселским споразумом, док Приштина није испунила ниједну, од којих је најважнија Заједница српских општина.

Министар је истакао да је улога САД у преговорима кључна.

- Никад се ниједан конфликт није решавао искључиво између две силе које у њему учествују. Дејстонски споразум је рецимо постигнут на интервенцију САД. Зна се где се доносе кључне одлуке и зато треба да градимо коректне односе - сматра Дачић.

Увођење санкција Русији

Дачић је оценио да увођење санкција Русији не може бити политика Србије уколико се жели одбранити КиМ.

- Када говоримо о Русији пустите емоције. Ја први не гајим посебне емоције према Русији. Гајим их према Србији. Али ако хоћемо у УН да расправљамо и Косову, ко ће да гласа за нас? Хоће ли то бити Немачка и САД или Русија и Кина? Морамо да водимо рачуна о томе. Јуче сам био у Катару, мислите да је Катар увео санкције Русији? - рекао је Дачић и закључио:

- Не можемо да кажемо да не прИзнајемо независност Косова, па потом да уводимо санкције Русији. То једно са другим не иде. Можемо једино да кажемо не инситирамо више на Косову, па се придружујемо санкцијама Русији.

Светско првенство у Катару

Министар са на крају дотакао светског првенства у Катару где је јуче присуствовао утакмици Србија: Бразил.

- Ја сам ишао са навијачима. Није била баш нека атмосфера у повратку, али је била у одласку. Ја мислим да је било око 88.000 људи. Тамо је била елита светског фудбала. Био је чак и Ентони Блинкен, амерички државни секретар. Они траже и позивају госте из свих земаља и то је био један од разлога зашто смо министар Гајић и ја ишли - каже Дачић, а поводом саме утакмице Србије и Бразила рекао је у шали следеће:

- Често се догађала да ми стартујемо победнички против неких озбиљних екипа, а онда изгубимо од неких аутсајдера. Хајде сад мало да променимо. Стартовали смо лоше против јаке екипе, па сад да победимо Камерун, па Швајцарску - рекао је Дачић.

Извор/Фото: Курир.рс