ППВ и МСП Дачић разговарао са шефом Делегације ЕУ

19. јан 2023.
Први потпредседник Владе и министар спољних послова Републике Србије Ивица Дачић састао се данас са шефом Делегације Европске уније у Београду амбасадором Емануелеом Жиофреом.

Уочи посете Бриселу први потпредседник Владе и министар спољних послова Републике Србије Ивица Дачић поновио је да чланство Србије у Европској унији остаје наш стратешки циљ, као и један од наших главних спољнополитичких приоритета, као и да Србија остаје у потпуности посвећена реформском процесу и унапређењу свих сфера нашег друштва.

Дачић је изразио спремност Србије да даље унапређује регионалну сарадњу која непосредно доприноси изградњи међусобног поверења, процесу помирења и подстиче укупан развој на нашем путу ка пуноправном чланству у ЕУ.

Амбасадор Жиофре је такође охрабрио Србију да настави активно да ради на регионалној сарадњи и добросуседским односима, укључујући и на решавању отворених билатералних питања са суседима. Такође је истакао конструктивну улогу Србије у управљању миграцијама и поздравио одлуку Србије да усклади визни режим Србије са ЕУ, што је, заједно са даљим реформама у области владавине права, важно за напредовање на европском путу.

Министар Дачић је изразио наду да ће ЕУ наставити да пружа подршку Републици Србији у области ирегуларних миграција, како би се осигурало ефективно функционисање центара, адекватна подршка и услуге мигрантима, као и заштита граница.

Амбасадор Жиофре је поздравио формализацију подршке коју је Србија планирала да пружи енергетском систему Украјине преко Механизма ЕУ за цивилну заштиту. Две стране су разговарале о усклађивању са заједничком спољном и безбедносном политиком ЕУ.

Имајући у виду значај партнерства Србије и ЕУ, амбасадор Жиофре предложио је и интензивирање промоције позитивних и обострано корисних пројеката и активности у јавности и медијима.

Саговорници су се такође сложили да би интензивирање директне комуникације и чешћи сусрети званичника Србије и представника Брисела дали додатни импулс напретку у европским интеграцијама Србије, те у том контексту изразили наду да ће посета министра спољних послова Србије Дачића Бриселу следеће недеље дати позитивне резултате.

Саговорници су разменили мишљење о ситуацији на Косову и Метохији и сагласили се да је наставак дијалога једини и прави пут за постизање одрживог договора.