ППВ и МСП Дачић се обратио полазницима Дипломатске академије

23. јан 2023.
У наставку можете прочитати говор ППВ и МСП Ивице Дачића поводом почетка Основног програма дипломатске и дипломатско-конзуларне обуке генерације 2022/2023.

Драги полазници Дипломатске академије,

Поштоване колеге,

Посебно ми је задовољство да вам се обратим поводом почетка наставе на Основном програму дипломатске и дипломатско-конзуларне обуке у 2023. години. На почетку, желео бих да истакнем да овогодишњу генерацију чини укупно 49 полазника, међу којима је и 15 приправника дипломатско-конзуларне струке у Министарству спољних послова, што сматрам изузетно важним за обезбеђивање континуитета у даљем усавршавању нашег дипломатског кадра.

Истовремено, изузетно ме радује што ћемо по први пут, на основу Меморандума о сарадњи између Владе Републике Србије и Владе Републике Српске у области дипломатског образовања, имати у генерацији и два службеника из Републике Српске.

Имајући у виду значај стручног усавршавања кадрова који се на нивоу читаве државне управе Републике Србије баве међународном сарадњом, посебно је значајно што ће и ове године Основни програм дипломатске обуке похађати и колеге запослене у другим органима државне управе, али и представник Организације српских студената у иностранству.

Драги полазници,

Желео бих да истакнем да ћете ви, у односу на претходне генерације, имати прилику да похађате модификовани и модернизовани Програм дипломатске и диполатско-конзуларне обуке који је више усмерен ка стицању практичних знања и вештина, као и ка коришћењу савременијих метода изучавања спољнополитичких тема. Стога искрено верујем да смо ове године успели да прилагодимо и додатно унапредимо овај свеобухватни Програм како би у већој мери одговарао потребама данашње веома интензивне и захтевне дипломатије.

Уверен сам да ће знања, познанства и контакти које ћете стећи на Дипломатској академији у наредним месецима значајно утицати на ваш професионални развој и ефикасност у испуњавању ваших радних задатака. Кроз учешће у овом Програму имаћете прилику да ојачате међусобне контакте што је oд посебног значаја, имајући у виду да ћете управо ви, са различитих позиција, бити заједнички ангажовани на заступању виталних интереса Републике Србије, свако из надлежности ресора у којем је ангажован.

Настава коју ћете похађати на Дипломатској академији у наредним месецима захтева знатан академски напор, не само у испуњавању наставних обавеза, већ и у истовременом повезивању новостечених знања са међународним актуелностима. У томе ће вам, свакако, у великој мери помоћи наши квалитетни предавачи, које чине универзитетски професори, домаће и стране дипломате и стручњаци и који представљају посебну вредност наше Академије.

Увек имајте на уму да су непрестано праћење и промишљање о спољнополитичким темама, као и развијање преговарачких вештина и способности за аргументовану комуникацију нужан интелектуални основ за бављење дипломатским позивом. У вези са тим, од вас очекујемо да знања која ћете стећи на Дипломатској академији пре свега схватите као увод, односно својеврсни темељ и путоказ у вашем даљем свакодневном учењу и анализи неретко тешко разумљивих односа у међународној политици.

Искористио бих ову прилику да вас подсетим на добро познате спољнополитичке приоритете Републике Србије, а то су пре свега очување суверенитета и територијалног интегритета наше државе, затим, као стратешко усмерење, успешан процес преговора о приступању Европској унији, развој добросуседских односа и регионалне сарадње и оснаживање билатералних односа, како са најмоћнијим чиниоцима међународне политике, тако и са бројним земљама широм света са којима Република Србија негује вишедеценијске пријатељске односе. Од посебног значаја је и промоција економских потенцијала Републике Србије и унапређење економске сарадње са међународним партнерима, а у најбољем интересу наших грађана.

Тренутни изазови са којима се суочава читав свет додатно су пооштрили тежину наших спољнополитичких задатака. Међутим, наше опредељење остаје принципијелно поштовање основних принципа међународног права и решавање свих отворених питања путем дијалога.

Драге колеге,

Желео бих да нагласим да је за Министарство спољних послова од посебне важности да у континуитету креира и оспособљава нове генерације дипломата и државних службеника ангажованих на пословима међународне сарадње који ће бити обучени да на најбољи могући начин бране националне интересе, као и да адекватно одговоре на изазове са којима се наша земља суочава.

Запамтите да је за успешно бављење дипломатским послом, поред стручног усавршавања и континуираног надограђивања ваших знања и вештина, неопходна пре свега ваша чврста спремност и решеност да се ставите у службу општег добра, ма у којој институцији радили, а често на уштрб ваших личних планова и интереса.  Борба за спољнополитичке циљеве сопствене земље, као и мотивисаност за доприношење њеном континуираном напретку подразумева и темељно осећање патриотизма.

Само тако можете бити успешни у заступању и одбрани виталних националних интереса своје земље. Такође, сигуран сам да вас комплексност задатака на спољнополитичком плану неће обесхрабрити у вашем будућем раду, већ да ће вас само додатно мотивисати за стручно усавршавање и развијање ваших личних и професионалних потенцијала.

Нашим младим колегама желим пуно среће и успеха!