Дачић у УН на отварању Самита о циљевима одрживог развоја

18. сеп 2023.
Први потпредседник Владе и министар спољних послова Републике Србије Ивица Дачић присуствовао је, као члан делегације Републике Србије, отварању Самита о циљевима одрживог развоја.

Самит су отворили генерални секретар Уједињених нација Антонио Гутереш и председник Генералне скупштине Уједињених нација Денис Френсис уочи отварања генералне дебате 78. заседања Генералне скупштине УН.

Шеф српске дипломатије боравиће ове недеље у Њујорку, где ће на маргинама 78. заседања Генералне скупштине УН учествовати и иступати на догађајима који ће окупити бројне светске лидере, са циљем представљања ставова Србије у вези са кључним питањима од међународног значаја.

Дачић ће учествовати и на припремном министарском састанку за Самит о будућности и Самиту о климатским амбицијама.

На маргинама генералне дебате биће одржан низ пратећих догађаја и састанака регионалних иницијатива на којима је такође предвиђено учешће првог потпредседника Владе Србије, од којих су најзначајнији министарски састанци Централно-европске иницијативе и Процеса сарадње у југоисточној Европи.

Учешће на генералној дебати и низу других пратећих скупова у УН биће прилика за реализацију бројних билатералних сусрета шефа српске дипломатије са високим званичницима држава чланица УН, који ће бити искоришћени за унапређење свеукупних билатералних односа и промоцију наших кључних спољнополитичких интереса, посебно у контексту питања КиМ.

Планирани су сусрети са званичницима и представницима УН, као прилика да се још једном истакне значај који Србија придаје овој највећој светској међународној организацији, посебно када је реч о заштити територијалног интегритета и суверенитета Србије.