Иванчић учествовала на састанку Америчко-јадранске повеље у Загребу

24. нов 2021.
Вршилац дужности помоћника министра спољних послова Србије за безбедносну политику Дијана Иванчић учествовала је у Загребу на министарском састанку чланица и посматрача Америчко-јадранске повеље (А5).

У свом обраћању Иванчић je истакла да је Србија и током пандемије показала  посвећеност промовисању регионалне сарадње и солидарности. Указала је на значај продубљивања регионалне сарадње, посебно у актуелним условима замагљене перспективе чланства у ЕУ,  напомињући значај иницијативе „Отворени Балкан". Иванчић је нагласила да ова иницијатива има вишеструку важност, како на економском, тако и на политичком плану, као и да остаје отворена за све остале актере у региону.

Она је поручила да ће Србија наставити да се позиционира на међународној сцени као кредибилан партнер и извозник безбедности у региону, који развија односе са свим партнерима и поштује све своје суседе, као и да доследно спроводи политику немешања у унутрашње ствари других земаља.

Посебно је указала је на три важна јубилеја која Србија обележава ове године - 15 година чланства у НАТО програму Партнерство за мир, 140 година успостављања дипломатских односа са САД, као и 15 година успешног спровођења програма сарадње са Националном гардом Охаја. С тим у вези, истакла је заједнички интерес Србије и НАТО за даље унапређење партнерске сарадње, у циљу очувања мира и стабилности у региону, као и посвећеност Србије даљем јачању укупних односа са САД.

Амбасадорка Иванчић је подвукла да је питање Косова и Метохије највећи политичко-безбедносни изазов за Србију и веома важан сегмент дијалога Србије са НАТО. Истакла је да је дијалог и имплементација договореног једини могући начин да се постигне трајно и одрживо решење, које би подржали међународна заједница и Савет безбедности УН и које би допринело стабилности и напретку целог региона.

„Сва отворена питања из прошлости, али и садашњости, треба и мора да решавамо одговорно, да разумемо позиције других и да налазимо начине како да дођемо до договорних решења која ће бити одржива, а што је најбитније, у интересу свих наших грађана и регионалног мира и стабилности" , закључила је амбасадорка Иванчић.

Чланице Америчко-јадранска повеље (А5) су САД, Албанија, Хрватска, Северна Македонија, БиХ и Црна Гора, а Србија на састанцима ове регионалне безбедносне иницијативе учествује у својству посматрача.