Козарев: Србија и Пољска гаје пријатељске везе

11. окт 2024.
Генерални секретар Министарства спољних послова Србије Душан Козарев разговарао је данас у Варшави са шефом Спољнополитичке службе и генералним директором пољског Министарства иностраних послова Рафалом Вишњевским.

Том приликом, констатован је висок ниво дипломатских односа две земље, које у 2024. обележавају 105. годишњицу од успостављања, као и пријатељска веза два народа које веже дубока словенска традиција.

Посебна пажња је посвећена очекиваним предстојећим посетама на највишем нивоу, уз осврт на консолидовање и проширење заједничке уговорне базе.

Саговорници су се сагласили да постоји значајан простор за унапређење сарадње два министарства на оперативно-техничком нивоу, посебно у домену кадровске обуке и међусобне размене искустава.

Када је реч о ситуацији на Косову и Метохији, Козарев је саговорнику указао на погоршање безбедносне ситуације, истакавши да се свакодневним екстремистичким потезима Аљбина Куртија директно угрожава опстанак Срба у јужној покрајини.

Козарев је, такође, указао на значај који наша земља придаје одржавању Специјализване изложбе Експо 2027, чији ће домаћин бити Београд, те изразио наду да ће ову светску манифестацију Пољска подржати својим учешћем.