Министар Дачић на пријему поводом 8. марта за чланице Међународног клуба жена

08. мар 2024.
Први потпредседник Владе и министар спољних послова Ивица Дачић обратио се на пријему поводом 8. марта за чланице Међународног клуба жена, уприличеном у Министарству спољних послова, у Музеју дипломатије.

Обраћање министра Дачића преносимо у целости:

„Поштоване Екселенције,

Уважене чланице Међународног клуба жена,

Част ми је и задовољство да будем Ваш домаћин у Музеју српске дипломатије, на дан када се широм света обележава Међународни дан жена.

Иако би сваки дан требали да им будемо посвећени, 8. март је посебно важан да би нас стално подсећао на борбу коју су жене током историје водиле за равноправност. Од Кристине де Пизан, преко Жорж Санд, Кларе Цеткин, Розе Паркс, па до хериона савременог доба, жене су својим поступцима мењале ток историје и бориле се за своја, неправедно ускраћена, права.

Истовремено, овај дан нас опомиње да је та борба далеко од готове и да је пред нама још много ствари које морамо да урадимо да би жене у нашем друштву биле потпуно равноправне.

Желим да, овом приликом, поменем само неке жене које су обележиле савремену историју народа којем припадам. Са поносом могу да кажем да је и Унеско обележио 150 година од рођења Надежде Петровић. Ова велика уметница, борац за женска права, алтруиста, родољуб и ратна болничарка заузима посебно место у историји српске културе и културног наслеђа наше земље. Милунка Савић, жена ратник, Марија Мага Магазиновић, Јелисавета Начић, Драга Љочић, али и три прве жене у српској дипломатији: Стана Томашевић Арнесен, Љубица Стојимировић и Соња Дапчевић Орешчанин, само су неке од наших сународница чија су дела дала немерљив допринос развоју наше земље.

Поштоване даме,

На овај дан посебно треба да се присетимо да је, не тако давно, било незамисливо да жена буде инжењер, лекар или пилот и да не заборавимо да је борба за једнак положај жене у друштву и даље веома активна. Не смемо да пренебрегнемо чињеницу да велики број жена свакодневно трпи разне видове дискриминације и на нама, мушкарцима, је да јасно ставимо до знања да томе нема места у нашем друштву.

Са задовљством могу да истакнем да данас, у Министарству спољних послова, имамо већи број жена на руководећим позицијама него икада. Такође, поносни смо и на чињеницу да и у држави, све више жена обавља најодговорније функције.

Драге даме,

Ја сам установио традицију да на овај дан свим дамама са којима радим поклоним цвет. И за то постоје два разлога. Један је тај што желим да им се, симболично, захвалим за њихов свакодневни одговоран и озбиљан рад, а други је тај што желим да им се, на тај начин, извиним за све неправде које су трпеле кроз историју само зато што су припаднице лепшег, нежнијег, али неупоредиво снажнијег пола.

Срећан вам ваш дан!“