Министар Дачић примио у опроштајну посету амбасадорку Републике Португалије

15. сеп 2023.
Први потпредседник Владе Србије и министар спољних послова Ивица Дачић примио је данас у опроштајну посету амбасадорку Републике Португалије Вирџинију Пина, која окончава свој мандат у Републици Србији.

Министар Дачић је захвалио амбасадорки Пина на личном доприносу развоју односа  између Србије и Португалије, подсетивши да је за време њеног мандата, а после седам година, реализована прва посета португалског министра иностраних послова Србији.

МИП Португалије Жоао Гомеш Кравињо посетио је Србију крајем 2022. године, када су две земље обележиле 140 година дипломатских односа.

У разговору је констатовано да су односи између две земље добри, али да постоји простор и обострана спремност за њихово даље јачање.

Министар Дачић је указао да је спољнотрговинска размена између две земље прошле године први пут премашила 100 милиона евра, као и да има простора за јачање сарадње и у другим областима, као што су образовање и енергетика.

Подсетивши да је чланство Србије у ЕУ наше стратешко опредељење, министар Дачић је захвалио на подршци коју нам Португалија пружа на путу евроинтеграција.

Амбасадорка Португалије је захвалила министру Дачићу на помоћи и подршци коју је имала током свог мандата.

Посебно је истакла значај увођења директне авио-линије Београд-Лисабон, како за пословну сарадњу тако и за међуљудске контакте.