Селаковић: Пољска је држава од које можемо много да научимо

10. јун 2021.
Министар спољних послова Србије Никола Селаковић изјавио је да је у данашњим сусретима са пољским званичницима разговарано о билатералној сарадњи Србије и Пољске, продубљивању економске сарадње и евроинтеграцијама Србије.

Такође, министар је поручио да су размотрена и регионална питања која су везана за стање на западном Балкану и начини да Пољска својом активном улогом и ставом помогне читавом региону и Србији.

Селаковић је указао да је разговарано и о потреби да у што скорије време дође до посете председника Анджеја Дуде Србији.

„У председничкој канцеларији договорили смо да већ од овога тренутка кренемо са припремама посете председника што је за нас веома важно“, поручио је Селаковић, и додао да би се приликом те посете одржао и бизнис-форум који би омогућио долазак пољских инвеститора у већем обиму.

Селаковић је посебно изразио задовољство што је од пољских званичника добио честитке за резултате политике председника Србије Александра Вучића, не само када су у питању међународни односи и регионална питања, већ на првом месту економске реформе које су омогућиле убрзани економски раст Србије.

„Пољска је држава од које можемо да много да научимо, она је можда најбољи пример шта значи кад се једна бивша социјалистичка земља определи за европске интеграције, истраје на свом европском путу, а по уласку у ЕУ максимално искористи све оне предности које Брисел пружа“, рекао је Селаковић и посебно нагласио податак да је Пољска овога тренутка једна од првих шест држава по економској снази у ЕУ.

Министар је поручио да је веома важно да Србија настави даљу билатералну сарадњу с Пољском, али и регионално са Вишеградском групом, и закључио да можемо да рачунамо на даљу принципијелну и чврсту подршку Пољске нашем европском путу.