Селаковић: Помоћ Србије пријатељској и братској Румунији

25. окт 2021.
Министар спољних послова Никола Селаковић испратио је данас донацију коју је Влада Републике Србије, на иницијативу председника Републике Србије, упутила Румунији за лечење пацијената оболелих од вируса корона.

Помоћ се састоји од лекова за лечење оболелих од вируса Kовид-19 и кисеоника неопходног за кисеоничку потпору ових пацијената.

„Задовољство ми је што смо у име Србије, а на иницијативу председника Александра Вучића, у прилици да као држава Србија и наши грађани упутимо помоћ братској, нама суседној Румунији, држави са којом нас везује много тога заједничког у нашој прошлости и за коју сам уверен да ће нас везивати много тога у нашој будућности”, рекао је министар Селаковић, који је испред Палате Србија испратио донацију за Румунију.

Шеф српске дипломатије је навео да су наше комшије, пријатељи, браћа и сестре Румуни сада у можда најтежем таласу борбе против Kовид-19.

„У камионима се налази хуманитарна помоћ, на првом месту у лековима и кисеонику, која је преко потребна нашим комшијама Румунима. Уверени смо да ће ова помоћ спасити моге људске животе”, рекао је министар Селаковић.

Изразио је захвалност на донацији вакцина из Румуније Србији у јулу.

„Сада узвраћамо, не из потребе да вратимо, него из потребе да укажемо да смо увек ту да једни другима помогнемо када је тешко. Данашња Србија, Србија која се брже развија, Србија која расте, Србија која је економски другу годину заредом једна од најбрже растућих економија Европе, у прилици је да помогне не само сопственим грађанима, већ и грађанима нама пријатељских држава, а Румунија је свакако једна од њих”, рекао је министар Селаковић.

Шеф српске дипломатије искористио је прилику да позове грађане Србије, који то још нису учинили, да се вакцинишу и заштите себе, своје ближње и своју околину од овог ужасног вируса који је снашао читав свет већ од почетка прошле године, а који и данас хара.

Министар Селаковић је навео да је Србија набавила довољно вакцина и да је грађанима пружила могућност избора вакцина.

„Уколико то не буду радили бојим се да неће бити краја овој пошасти.  Погледајте колико је тешко нашим пријатељима и комшијама Румунима. Немојте да се тако нешто догоди и нама. Примите вакцину и заштите и себе и своје ближње од овог ужаса који немилице односи велики број људских живота”, навео је министар Селаковић.

Румунији је испоручено око 6.500 комада лекова и око 900 литара концентратора кисеоника, а испоруци је присуствовала и амбасадорка Румуније у Србији Силвија Давидоју.

Амбасадорка Давидоју захвалила је Влади Србије и председнику Вучићу на донацији која је, како је истакла, још један доказ пријатељства и солидарности две земље.

„Нисам очекивала да ће ситуација у Румунији бити тако лоша. Веома ценимо гест Србије, ово је доказ да смо ту једни за друге и то је најважније", поручила је амбасадорка Давидоју.

Министар Селаковић је на пошиљци на румунском језику написао: „Србија је уз братску Румунију у најтежим тренуцима“, а амбасадорка Давидоју је на српском написала – „Хвала“.