Селаковић: Захвалност Италији на подршци европском путу Србије

22. јун 2021.
Министар спољних послова Никола Селаковић изјавио је данас да Италија подржава наставак проширења Европске уније и захвалио Влади те земље што подржава Србију у процесу европских интеграција.

Након састанка са италијанским колегом Луиђијем Ди Мајом, Селаковић је на заједничкој конференцији за медије рекао да ће се у новембру одржати заједничка седница Влада Србије и Италије која ће бити праћена бизнис форумом.

Селаковић је поручио да Србија и Италија имају дугу традицију добрих и пријатељских односа, као и да је Италија један од најважнијих наших политичких и економских партнера у ЕУ.

„Са задовољством констатујем да су наши стратешки односи, успостављени још пре 12 година, развијени у практично свим институционалним областима, да су веома стабилни и консолидовани“, рекао је шеф српаске дипломатије.

Kаже да је са италијанским колегом разговарао о свим темама које су од интереса за обе земље и додао да су констатовали да се економска сарадња измеђе две земље у овој години развија у добром смеру, као и да показује знаке опоравка након пандемије. Министар додаје и да интересовање италијанских инвеститора за тржиште Србије не опада, већ има тенденцију раста.

Селаковић наводи да Србија посету шефа италијанске дипломатије сматра изузетно значајном и правовременом, с обзиром на потребу, додаје, да се се реафирмише позитивна агенда, и да се вреднује оно што јесте успех Србије, како у регионалној политици, тако и на плану европских интеграција.

Министар је подсетио да се посета италијанског министра реализује непуна три месеца након његове посете Риму, када је између два министарства потписан Споразум о сарадњи и разумевању којим су дефинисани конкретни видови сарадње од политичких консултација, размене искустава, размене искустава у области економске дипломатије.

Тема разговора, додаје Селаковић, била и стање у региону, те наводи да је колегу из Италије упознао са преговорима који се воде између Београда и Приштине, као и са последњом рундом разговора у Бриселу која се одржала 15. јуна.

Наводи да је замолио италијанског колегу на подршци да се до нормализације односа дође кроз дијалог.

Министар Ди Мајо, обраћајући се новинарима, рекао је да је Италија уверена да је помоћ коју пружа Брисел, уз пуну подршку САД, дијалогу између Београда и Приштине, историјска прилика за обе стране и да  Италија пружа велико охрабрење да наставе преговори како би се нашло решење.

Рекао је да ће то бити порука коју ће за неколико сати поновити и у Приштини, где ће боравити.

Ди Мајо је истакао да је косовско питање средишње питање за стабилност Западног Балкана и безбедност читаве Европе.

Говорећи о европском путу Србије, шеф италијанске дипломатије изразио је наду да ће данашња Међувладина конференција у Луксембургу представљати почетак интензивирања дијалога између Београда и Брисела.

„Циљ који треба остварати јесте убрзавање преговора за придруживање Србије, јер заиста тврдимо, са пуним убеђењем, да постоји неопходност рада у том смеру. Са министром Селаковићем сам разговарао о важности наставка и напредовања реформи да бисмо придружили вашу државу Европи", рекао је Ди Мајо.

Он је честитао Србији на раду који је остварила на том путу и додао да је ово сигурно напоран период за Србију, али да има потенцијал да напредује са успехом, као и да на том путу може да рачуна на помоћ Италије.

„За нас је процес проширења на Западни Балкан стратешки приоритет европске агенде и наставићемо да чинимо све што је у нашој моћи, чак и у Бриселу, да би улазак свих држава из региона остао један опипљив циљ“, нагласио је ди Мајо.

Kаже да је са министром Селаковићем имао продуктиван и да са великим оптимизмом очекује одржавања будуће седнице Влада Србије и Италије у новембру.

Говорећи о економској сарадњи, Ди Мајо је истакао да је Италија већ првокласни партнер Србије и додао да без обзира на пад услед пандемије, трговинска размена између Србије и Италије је прошле године износила око три милијарде евра.

Kаже да Италија са тачке гледиште извоза тренутно држи историјски рекорд, па је, истиче, размена са Србијом један од стубова тог раста.

Ди Мајо наводи да у Србији постоји 600 предузећа која запошљавају више од 40.000 људи и додаје да су поносни на чињеницу да италијанска предузећа улажу у Србију.

Поручује да су политички и економски односи између Србије и Италије одлични, али и културни односи, а захваљујући, како каже, бројним сличностима између наша два народа.

 

 

Извор: Танјуг