Старовић: Економска интеграција је будућност западног Балкана

29. јул 2021.
Државни секретар у Министарству спољних послова Немања Старовић изјавио је да је економска интеграција будућност региона западног Балкана и изразио наду да ће се иницијативи „мини шенгнен“ у будућности прикључити сви партнери из региона.

„Иницијатива је инклузивног карактера, отворена је за све наше партнере, и од старта упућен је позив и БиХ, Црној Гори, као и представницима администрације у Приштини, али до данас нема позитивног одговора“, рекао је Немања Старовић гостујући на РТВ Пинк.

Државни секретар рекао је да ће данас у Скопљу бити промовисано ново име ове иницијативе, указавши да је ово велика аутохтона иницијатива, заснована на базичним европским вредностима, али и да има значајну подршку САД.

Старовић је напоменуо да уколико буде креиран простор слободног протока људи, робе и капитала, може се очекивати три милијарде евра нове вредности. Осврнуо се и на помоћ коју регион добија од Европске уније и других партнера, рекавши да она није занемарљива, али да много више можемо створити заједничким напорима у региону.

Такође, указао је и на значај данашњег потписивања Споразума о међусобном признавању радних дозвола.

Старовић је изнео податке истраживања Бечког института за економске студије да у Србију данас долази већи број људи с факултетским дипломама него што из ње одлази, али и указао на проблем одлива људи са дипломама средњих школа одређених профила, и закључио да је из тих разлога веома важно направити јединствено тржиште рада.