Уручени уговори за 14 станова у Београду за избеглице из БиХ и Хрватске

25. окт 2021.
Министар спољних послова Никола Селаковић присуствовао је вечерас у Старом двору уручењу уговора за 14 станова намењених избегличким породицама из Босне и Херцеговине и Хрватске, који су купљени у оквиру потпројекта 9 Регионалног стамбеног програма Србије.

“Велико ми је задовољство и част да у име Владе Србије, у име државе Србије вечерас све вас поздравим, да захвалим свим донаторима нарочито ЕУ, која је окупила највећи број донатора који јесу државе чланице ЕУ, али и посебно Kраљевини Норвешкој, као једном од највећих донатора ван територије ЕУ, на успешно окончаној деветој подфази Регионалног стамбеног програма”, навео је шеф српске дипломатије. 

Министар Селаковић је нагласио да је Регионални стамбени програм до сада омогућио да више од 6.000 породица које су избегле и расељене са простора бивше Југославије, највише са територије данашње Републике Хрватске и Босне и Херцеговине, добију свој кров над главом. 
Kако је додао, те породице су у Србији нашле спас и уточиште после оних животних момената које никада вероватно не могу да избришу из свог сећања када су у једном дану изгубили све оно што су генерације њихових родитеља и предака стицале. 

Шеф српске дипломатије је навео да су се они нашли у Србији и одавде кренули од нуле.   

Министар Селаковић је рекао да су донатори који су помогли да се формира сам фонд и да он профункционише, и Kомесаријат за избегла и расељена лица и миграције, а уз помоћ Банке Савета Европе, УНХЦР-а као партнера, ОЕБС-а, омогућили многима међу расељенима да добију свој кров над главом. 

„Избеглих лица у Србији се у једном тренутку обрело око 650.000 и по подацима које је републички комесар за избеглице и миграције навео, до сада је преко Kомесаријата, преко државе Србије, Владе Србије, кров над главом добило близу 100.000 породица, наших сународника“, рекао је министар Селаковић и подсетио да су раније данас на Убу свечано уручени уговори о становима за 21 породицу. 

Шеф српске дипломатије је навео да председник Александар Вучић, Влада Србије на челу са премијерком Аном Брнабић и он лично као министар спољних послова улажу максималне напоре да се ово питање у Србији решава на најбољи могући начин. 

„Вечерас је овде 14 породица за које је град Београд постао богатији. Најбољи део нашег народа јесу наши људи који су дошли из Kрајине, било из оне на територији данашње Хрватске или БиХ, вредни, честити, добри људи. Срећан сам што вечерас имамо прилику и могућност да 14 таквих породица трајно стамбено обезбедимо овде у Београду“, поручио је шеф српске дипломатије.

Министар Селаковић је захвалио донаторима на несебичној помоћи и напорима које су улагали, УНХЦР-у и ОЕБС, као и Граду Београду на предусретљивости. 

„До пре свега неколико година Град Београд није показивао интересовања за ову активност, до тог интересовања долази пре нешто више од седам година и од тада Град Београд у партнерском односу са Kомесаријатом и донаторима ради на реализацији овог пројекта“, рекао је шеф српске дипломатије.

Министар Селаковић је породицама које су добиле станове пожелео да у својим новим домовима бележе и броје само лепе и добре сате и тренутке, а да оно што је тешко у њиховим животима оставе иза себе. 

Пожелео је старијима да у тим становима дочекују своју децу и унучад и мирну старост у здрављу, а да они млађи у тим становима граде и подижу своје породице и своју децу и да се радују сваком новом великом успеху.

„Хвала вам на стрпљењу што сте дочекали овај тренутак и желим вам да убудуће све у вашим домовима иде много лакше и много боље него што је то било до сада. Живела Србија“, поручио је министар Селаковић.