Званичан назив
КИРГИСКА РЕПУБЛИКА
Државно уређење
Република
Главни град
Бишкек
Датум успостављања билатералних односа
25. јун 1998. године

Политички односи

Односи између Србије и Киргиске Републике су добри и пријатељски, без отворених питања. Обе стране изражавају интерес за размену посета и чешће сусрете званичника две земље.

Тадашњи МИП Р. Киргизије Е. Абдилдајев боравио је у званичној посети Београду 4. и 5. децембра 2017. године.

 

Економски односи

Економска сарадња је скромна и базира се на робној размени. У 2021. укупна робна размена износила је око 8,02 милиона УСД (6,909 милиона евра), од чега је извоз 1,480 милиона УСД (1,255 милиона евра), а увоз 6,540 милиона УСД (5,654 милиона евра). Наш извоз је забележио пад од око 75%, док је увоз повећан за 114%. Током 2020. укупан ниво робне размене између две земље износио је око 9,12 милиона УСД, при чему је Србија извезла робу у вредности од око 6,07 милиона УСД, док је увоз био 3,05 милиона УСД. Наш извоз је забележио пад од 1,19%, док је извоз повећан за 47,53%. Током 2019. укупан ниво робне размене између две земље износио је око 8 милиона УСД, при чему је Србија извезла робу у вредности од око 6 милиона УСД, док је увоз био око 2 милиона УСД.

Србија у Киргиску Републику увози цигарете, дуван, воће и грађевинске машине. С друге стране, Киргиска Република највећим делом у Србију извози пасуљ и боранију.

 

Уговорно стање

У плану је потписивање неколико међудржавних споразума са киргиском страном у наредном периоду. Неопходно је формирање уговорно правне основе, јер су потписана свега два билатерална споразума:

  • Споразум о укидању виза на дипломатске и службене путне исправе;
  • Споразум о укидању виза на обичне путне исправе.

 

Контакти

Амбасада Републике Србије у Москви: http://www.moskva.mfa.gov.rs

Амбасада Киргиске Републике у Москви: https://mfa.gov.kg/en/dm/Embassy-of-the-Kyrgyz-Republic-in-the-Russian-Federation

Министарство спољних послова Републике Србије, Одељење за Русију и Евроазију, Тел: 011/306-8349; Е-пошта: orev@mfa.rs