Званичан назив
РЕПУБЛИКА УЗБЕКИСТАН
Државно уређење
Република
Главни град
Ташкент
Шеф државе
Шавкат Мирзијојев
Председник Владе
Абдула Арипов
Министар спољних послова
Абдулазиз Камилов
Датум успостављања билатералних односа
18. јануара 1995

Политички односи

Односи између Србије и Узбекистана су добри и пријатељски, без отворених питања. Обе стране изражавају интерес за размену посета и чешће сусрете званичника две земље.

 

Економски односи

Економска сарадња је скромна и базира се на робној размени. У 2021. робна размена износила је укупно 4,862 милиона УСД (4,126 милиона евра), од чега је наш извоз износио 3,707 милиона УСД (3,138 милиона евра), а увоз 1,155 милиона УСД (988 хиљада евра). У 2020. укупна робна размена износила је око 2,5 мил. УСД, од чега је наш извоз 2,02 мил. УСД, а увоз око 490 хиљада УСД. Наш извоз је повећан за 61,8%, док је увоз смањен за 35%. Током 2019.г. укупан ниво робне размене износио је нешто мање од 2 милиона УСД, од чега је српски извоз чинио 1,2 мил. УСД, док је увоз био око 730 хиљада УСД.

Србија у Узбекистан претежно извози уградни материјали за завршне радове у грађевинарству од дрвета, стакла и метала, намештај, фосфати калцијума, мермер, кукуруз и др. С друге стране наша земља из Узбекистана највише увози памук и пасуљ. 

 

Уговорно стање

У плану је потписивање неколико међудржавних споразума са узбекистанском страном у наредном периоду.

Србија и Узбекистан за сада имају потписан свега један билатерални споразум, и то Споразум о успостављању дипломатских односа.

 

Контакти

Амбасада Републике Србије у Москви: http://www.moskva.mfa.gov.rs

Амбасада Узбекистана у Бечу: http://www.usbekistan.at

Министарство спољних послова Републике Србије, Одељење за Русију и Евроазију, Тел: 011/306-8349; Е-пошта: orev@mfa.rs