Званичан назив
Званичан назив: Боливарска Република Венецуела (Bolivarian Republic of Venezuela)
Државно уређење
Република
Главни град
Каракас (Caracas)
Датум успостављања билатералних односа
13. април 1882. године

Политички односи

Односе Србије и Венецуеле карактерише дугогодишња сарадња заснована на принципима узајамног уважавања, поштовања територијалног интегритета и суверенитета држава и међународног права. Могућности за сарадњу постоје у области пољопривреде, прерађивачке индустрије, енергетике, образовања и туризма.
Министар спољних послова (министар народне власти за спољне послове) Венецуеле Ф. Пласенсија боравио је у званичној билатералној посети Србији 12. октобра 2021. године, током које је реализован билатерални састанак са МСП Србије Н. Селаковићем.
Тадашњи министар спољних послова (министар народне власти за спољне послове) Хорхе Ареаса посетио је Србију 16. и 17. марта 2019. године.

 

Економски односи

У 2020. години је забележено 516 хиљада евра извоза и 58 хиљада евра увоза. У 2019. години остварена је робна размена у вредности од 88 хиљада евра од чега је извоз износио 55 хиљада евра, а увоз 33 хиљаде евра.

 

Уговорено стање

Основни споразум о културној размени, научној и техничкој сарадњи између Владе Социјалистицке Федеративне Републике Југославије и Владе Републике Венецуеле, потписан 8.07.1977. године (Службени лист СФРЈ, Међународни уговори бр. 3/79)
Трговински споразум између СИВ-а СФРЈ и Владе Републике Венецуеле, потписан 10.06.1988. године (СЛ СФРЈ-МУ 2/89)
Меморандум о разумевању о успостављању механизма политичких консултација између Министарства спољних послова Републике Србије и Министарства народне власти за иностране послове Боливаријанске Републике Венецуеле, потписан 7.07.2010. године
Споразум између Владе Републике Србије и Владе Боливарске Републике Венецуеле о укидању виза за носиоце дипломатских и службених пасоша, потписан 6.06.2011. године (СГ РС-МУ 8/11)
Меморандум између Владе Републике Србије и Владе Боливарске Републике Венецуеле о сарадњи у области пољопривреде потписан је 12. октобра 2021. године.

 

Контакти

Embassy of the Republic of Serbia in Caracas
srb.emb.venezuela@mfa.rs

Амбасада Боливарске Републике Венецуеле у Београду: 
http://serbia.embajada.gob.ve/

Одељење за Северну и Јужну Америку Министарства спољних послова Републике Србије:
Тел: +381113068762 Е- пошта: oam@mfa.rs