Covid-19 - услови за путовање

РЕЖИМ УЛАСКА ДРЖАВЉАНА РЕПУБЛИКЕ СРБИЈE У УСЛОВИМА ПАНДЕМИЈЕ COVID-19    

(ажурирано 26. октобар 2021.)

Држављанима Републике Србије који путују у иностранство препоручујемо да се претходно детаљно информишу да ли је и под којим условима намеравано путовање могуће реализовати, с обзиром да је велики број земаља увео ограничења у погледу уласка и боравка страних држављана због пандемије корона вируса, као и да се ти услови често мењају на дневној бази.

Напомињемо да, и поред редовног ажурирања листе, у међувремену може доћи до промена, те стога саветујемо да за информације о условима путовања у одређену земљу контактирате дипломатско-конзуларно представништво те земље у Београду (листу страних дипломатско-конзуларних представништава у Београду можете наћи овде).

Такође, можете да контактирате дипломатско-конзуларно представништво Републике Србије у земљи у коју путујете како бисте добили расположиве информације о условима уласка у дату земљу (листу дипломатско-конзуларних представништава Републике Србије у иностранству можете наћи овде).

ВАЖНО
Скрећемо пажњу да и поред наведених информација на сајту, постоји могућност да авио компаније имају додатне мере у погледу заштите од вируса COVID-19, те сугеришемо да контактирате одабраног авио превозника и детаљно се информишете о условима укрцавања на лет.

АЗЕРБЕЈЏАН
Захтев за визу се може поднети у Амбасади Р. Азербејџан у Београду. За визу је потребно приложити следећа документа: попуњени захтев, пасош, копију пасоша, две фотографије формата за пасош, позивно писмо из Азербејџана, потврду уплате таксе за визу. Такса за визу за једно путовање износи 20,00 УСД, а за више путовања 350,00 УСД. Визе се издају за један или више улазака (до 90 дана), а транзитне визе (до 5 дана) издају се са једним или више улазака. Дужина боравка зависи од сврхе путовања. Уколико је у питању званична посета или пословно путовање, трајање боравка је до 180 дана. Када је сврха путовања запослење, школовање, лечење или приватна посета дужина боравка је до 90 дана. За путовања у спортске или културне сврхе, одређен је боравак до 60 дана, а за туристичка путовања до 30 дана.
Захтев за туристичку визу може се поднети и електронским путем (e-visа или „ASAN visa"), апликацијом на Порталу www.evisa.gov.az. Рок важења туристичке "e-visa" је до 30 или 90 дана и предвиђена је за један улазак. Издаје се у року од три радна дана. Накнада за "e-visa" износи 20,00 УСД и 3,00 УСД за обраду захтева, а плаћање се врши електронски, помоћу Visa и Mastercard платних картица. Неопходно је поседовати пасош са роком важења који мора бити најмање три месеца дужи од датума истека "e-visa". У случају губитка, "e-visа"се може поново штампати са Портала или е-mail. Такође се може пријавити и за убрзану набавку електронске визе у року од 3 сата путем система „ASAN visa", без обзира на нерадне дане и празнике, за накнаду у износу 50,00 УСД и 3,00 УСД за обраду захтева.
Странци, када бораве у Р. Азербејџан дуже од 15 дана, обавезни су да свој боравак пријаве код Државне миграционе службе најкасније у року од пет дана од дана преласка границе. Привремени боравак се може пријавити лично у Државној миграционој служби или електронским путем - на званичном сајту Државне миграционе службе www.migration.gov.az, на порталу Е-управе www.e-gov.az или путем мејла qeydiyyat@migration.gov.az. За лица која одседају у хотелу, пријаву боравка врши хотелска администрација. Уз пријаву се прилаже копија пасоша, а регистровани боравак не може бити дужи од периода на који је издата виза. Такса за регистрацију се не плаћа. Уколико странац у Азербејџану мења место боравка, свака промена мора да се пријави, у складу са наведеном процедуром.
У Р. Азербејџан, без плаћања царине, може се унети/изнети роба за личне потребе у вредности до 1.000 УСД, личне ствари, 125 гр икре, три литра алкохола и три бокса цигарета. Резиденти могу из Азербејџана изнети, декларисаних, 10.000 УСД, а нерезиденти 1.000 УСД, без прилагања доказа о пореклу.
Посебне дозволе потребне су за биљке, живе животиње, сировине животињског порекла и кућне љубимце. Забрана, без изузетка, односи се на оружје и муницију, недозвољене супстанце, отрове, наркотике, штетне материје, као и материјале који пропагирају неморал, насиље и тероризам.

АЛБАНИЈА
Држављани Републике Србије могу да уђу у Р. Албанију. Почев од 6. септембра, путници који улазе у Републику Албанију, на свим граничним прелазима, морају поседовати један од следећих докумената:

 1. Потврда о вакцинацији (потребно да је од датума потпуне вакцинације протекло најмање две недеље);
 2. Негативан PCR тест (не старији од 72 сата) или брзи антигенски тест (не старији од 48 сати);
 3. Потврда о прележаној болести COVID-19 (валидна до 6 месеци након излечења).

Наведена правила важе за сва лица (осим за децу до 6 година старости), укључујући и она која транзитирају кроз Р. Албанију.

АЛЖИР
Држављани Републике Србије могу да уђу у Алжир, уз претходну сагласност надлежних алжирских власти. Услов за улазак је и поседовање негативног PCR теста не старијег од 36 сати и обављање антигенског теста при доласку. 
Гранични прелази су делимично отворени, међународни путнички саобраћај се обавља искључиво ваздушним путем, преко три аеродрома Алжир, Оран и Константин.

АНГОЛА
Држављани Србије могу да уђу на територију Анголе уколико поседују негативан PCR тест, не старији од 72 сата. Поред тога, неопходно је 72 сата пре путовања попунити формулар за пријаву доласка („Formulário de registo de viagem“), који се може наћи на интернет страни www.covid19.gov.ao.
Седмодневни карантин је обавезан од првог дана уласка осим за путнике који имају потврду о потпуној вакцинацији и негативан  резултат на тесту приликом доласка у Р.Анголу
Страни држављани са пребивалиштем у Анголи и акредитоване дипломате, који улазе са нетативним PCR у обавези су да проведу седам дана у кућном карантину. Странци без сталног пребивалишта у земљи морају да остану у ванинституционалном карантину при чему трошкове боравка сносе сами. По истеку карантина потребно је урадити брзи тзв. серолошки тест. Ако је резултат теста негативан, карантин се завршава и добија се писмено одобрење здравствених власти Анголе за слободно кретање. Трошкови тестирања износе 20.000 кванзи (око 25 евра). У случају да је резултат теста позитиван, лице остаје у изолацији и мора поштовати конкретна упутства анголских здравствених власти.

АНДОРА
Држављани Републике Србије могу да уђу у Андору.  С обзиром да Андора нема аеродром и да се путовање морају вршити преко Шпаније или Француске, српски држављани подлежу ограничењима уласка у Шпанију и Француску. Односно, могуће је уколико имају регулисан боравак у Андори или поседују потврду о комплетној вакцинацији (с тим да је пре уласка у Андору прошло најмање 14 дана од потпуне вакцинације).
Туристи који у земљи проведу три или више ноћи и који су старији од 6 година неопходно је да имају дијагностички тест (ПЦР ИЛИ ТМА), не старији од 72 сата  пре доласка у Андору. Посетиоци који имају боравак у Шпанији, Француској и Португалији изузети су од подношења теста у складу са постојећим здравственим споразумима између Андоре и ових земаља. Такође су изузети и туристи који долазе из земаља које се сматрају „зеленим зонама“.
Употреба маски обавезна је за све људе старије од осам година, иако се препоручује коришћење деци почев од шест година.

АНТИГВА И БАРБУДА
Држављанима Србије је дозвољен улазак и транзит преко Антигве и Барбуде уколико поседују негативан PCR тест, не старији од седам дана. Путници који долазе бродовима могу бити подвргнути карантину уколико то процене лучке власти. Тест није потребан за децу млађу од 12 година. 

АРГЕНТИНА
Држављани Републике Србије не могу ући у земљу, осим у случајевима када имају регулисан стални боравак у Аргентини, Боливији, Бразилу, Чилеу, Парагвају или Уругвају, или су носиоци дипломатских и службених пасоша.
Уз посебну, претходну дозволу могу ући и држављани Србије који долазе: у дипломатску мисију; из пословних разлога; на спортско такмичење; или ради спајања породице. У наведеним случајевима је потребна посебна дозвола која се добија посредством Амбасаде Аргентине у Београду.  На снази је мера ограничења броја путника који у једном дану могу ући у Аргентину (11 900), која се односи на све националности.
Сви путници пре уласка у земљу морају имати негативан PCR тест, не старији од 72 сата и сертификат о извршеној вакцинацији (важећи најмање 14 дана). Такође се захтева претходно слање електронским путем тзв. изјаве о одговорности да је путник упознат са свим санитарним прописима и процедурама у Аргентини и доказ о здравственом осигурању, које покрива и болничке трошкове везано за лечење од SARS-CoV-2 .
Приликом уласка у Аргентину путници се тестирају на аеродорому. У случају да је тест позитиван, дотично лице се упућује у специјално одређен карантински смештај за који само сноси трошкове боравка.
За сва лица је обавезан карантин од 7 дана, након којег се обавља ново тестирање. Карантина су ослобођени путници који имају сертификат о извршеној вакцинацији (важећи најмање 14 дана).

АУСТРАЛИЈА
Држављани Србије не могу да уђу у земљу, осим оних лица која имају одобрен стални боравак и чланова њихове уже породице. Могућност уласка постоји ако су у питању хуманитарни или довољно убедљиви разлози уз претходно прибављање дозволе од стране надлежних органа. Обавезан је карантин од 14 дана, у за то посебно опредељеним објектима, а трошкове боравка у изолацији сносе сами путници. Обавезан је негативан PCR тест, не старији од 72 сата.
Транзит држављана Србије је дозвољен уз поседовање транзитне визе (уколико је време проведено у транзиту до 8 сати) и дозволе за изузеће од обавезног карантина (уколико је време проведено у транзиту од 8-72 сата).
Улазак у Аустралију дозвољен је само држављанима Аустралије, лицима која имају одобрен стални боравак и члановима њихових ужих породица, као и држављанима Новог Зеланда који обично пребивају у Аустралији. 

АУСТРИЈА
Држављани Р. Србије за улазак у Р. Аустрију потребно је да приложе:
-доказ о потпуној вакцинацији против Covid-19 (на немачком или енглеском језику) неком од следећих вакцина: BioNTech/Pfizer, Moderna, AstraZeneca, Johnson&Johnson, Sinopharm, Sinovac
Доказ о вакцинацији је важећи ако je:
примљена друга доза вакцине, при чему од примања прве дозе не сме да прође више од 360 дана а између две дозе мора да прође најмање 14 дана (односно минимум 22 дана за вакцине за које је предвиђена само једна доза при чему она не сме бити старија од 270 дана);
или уколико је најмање 21 дан пре вакцинације постојао позитиван молекуларнобиолошки тест на SARS-CoV-2, при чему вакцинација не сме бити старија од 360 дана;
- лекарско уверење о прележаној болести издато од стране надлежног органа (на немачком или енглеском језику) да је лице у последњих 180 дана прележало Covid-19, или доказ о неутралишућим антителима не старији од 90 дана.
За лица која приложе доказ о вакцинацији против Covid-19 или лекарско уверење о прележаној болести не важи обавеза електронске регистрације и мера карантина.
Лица која нису вакцинисана, нити су прележала болест Covid-19 потребно је да приликом уласка приложе негативан PCR тест не старији од 72 сата или негативан антигенски тест не старији од 48 сати од момента узимања узорка (на немачком или енглеском језику).
Наведена лица су у обавези да изврше он-лајн регистрацију, која се може обавити најраније 72 сата пре путовања, а по уласку у земљу су у обавези да ступе у 10-дневни карантин, који је могуће прекинути најраније петог дана, уколико лице добије негативан PCR или антигенски тест. Он-лајн регистрацију (Pre – Travel Clearance – PTC) је могуће извршити на следећој веб-страници: https://entry.ptc.gv.at  
Од обавезе он-лајн регистрације и карантина изузета су лица:
- која имају регулисан боравак у Аустрији;
- која у Аустрију путују ради почетка или наставка студија, односно у циљу научног истраживања;
- ради учешћа у школским активностима;
- која долазе из непредвиђених, неодложних и нарочито релевантних разлога у кругу породице у појединачним случајевима. Лица која долазе из непредвиђених, неодложних и нарочито релевантних разлога у кругу породице, а не могу да приложе доказ о вакцинацији, доказ о прележаној болести или негативан PCR или антигенски тест, морају да ураде тест у року од 24 сата од момента уласка у Аустрију, о сопственом трошку, као и да изврше он-лајн регистрацију
- из пословних разлога;
- хуманитарно особље;
- једном лицу у пратњи особе која у Аустрију долази у сврху медицинског лечења;
- ради присуствовања судским или административним поступцима пред аустријским надлежним органима;
Деца до навршене 12. године живота не морају имати негативан тест ради уласка у Аустрију, с тим да и за њих важе све одредбе као и за одраслу особу под чијим надзором путују.
Транзит кроз Аустрију је дозвољен без задржавања, односно уколико је загарантовано напуштање земље без одлагања. Није потребан тест за транзит, као ни он-лајн регистрација.
Напомињемо да коначну одлуку о уласку у Аустрију доносе надлежни погранични органи.

БАРБАДОС
Држављани Србије могу да уђу на Барбадос с тим што је неопходно да попуне формулар о уласку и изласку најкасније 24 часа пре пута. Формулар се може наћи и поднети на www.travelform.gov.bb. Потребан је негативан PCR тест, не старији од 72 сата. Уколико се не поседује тест, исти ће се урадити на аеродрому.
Особе које долазе из земаља високог ризика без теста, биће приморане да резулат чекају на аеродрому. Особе из земаља средњег ризика без теста, резулат теста чекају у свом смештају. Особе из земаља ниског ризика без теста, које нису путовале у периоду од 21 дана у земље високог ризика, могу приложити негативан тест не старији од 7 дана. Висину ризика земаља одређује седмична листа Светске здравствене организације о броју заражених.
Наведено важи и за транзит.

БАХАМИ
Држављани Србије могу да уђу на Бахаме. Аеродроми су званично отворени, али се препоручује да се пре путовања контактира авио компанија којом се путује. Неопходан је негативан PCR тест, не старији од пет дана. Деци испод 10 година није потребан тест. Такође, неопходна је тзв. здравствена виза за коју је потребно поднети захтев преко следећег сајта: www.travel.gov.bs. Обрада захтева за ову визу траје 72 сата, а цена зависи од планиране дужине боравка. Путници који желе да на Бахамима остану дуже од четири дана, морају на Бахамина урадити нови брзи тест на COVID-19.

БАХРЕИН
Држављанима Републике Србије није дозвољен улазак у Бахреин, осим за лица са одобреним боравком. Путници са одобреним боравком могу да уђу са негативним PCR тестом (не старији од 72ч пре пута) и уз поновно PCR тестирање по доласку у Бахреин.
Путницима млађим од 6 година дозвољен је улазак без PCR теста, независно од тога да ли имају регулисан боравак или не.
Путницима може бити одређен карантин у трајању до 10 дана, осим за лица са потврдом о вакцинацији против Covid-19 која је издата у Бахреину, на Кипру, у Грчкој, Мађарској, Израелу, Кувајту, Оману, Саудијској Арабији, Сејшелима и УАЕ, којом се доказује да су били потпуно вакцинисани најмање 14 дана пре доласка, као и за лица са потврдом о вакцинацији против Covid-19 која је издата у земљама које испуњавају услове за издавање визе по доласку.

БЕЛГИЈА
Држављанима Републике Србије који немају регулисан боравак у Белгији потребан је нужан разлог за путовање у Белгију, уз одговарајућу потврду која се добија у Амбасади Краљевине Белгије у Београду. Изузетак представљају лица која поседују потврду о вакцинацији неком од вакцина признатих од стране ЕМА (Фајзер, Астра Зенека, Модерна и Јенсен) или вакцином Ковишилд и уколико је од пријема друге дозе прошло најмање две недеље. Такође, обавезно је тестирање првог или другог дана по доласку и карантин до добијања негативног резултата.
Уколико лице нема потврду о вакцинацији неком од признатих вакцина, мора да поседује потврду о нужном разлогу путовања коју издаје Амбасада К. Белгије у Београду, као и негативан резултат ПЦР теста, не старији од 72 сата у моменту уласка у Белгију. По доласку у Белгију обавезан је карантин у трајању од 10 дана и поновно ПЦР тестирање првог и седмог дана. Карантин може бити скраћен уколико се добије негативан резултат теста седмог дана.
Сви путници који улазе у Белгију имају обавезу да попуне Public Health Passenger Locator Form, 48 сати пре уласка у К. Белгију, осим путника који у Белгију долазе копненим путем и задржаће се краће од 48 сати. Путници који долазе авионом или бродом морају да попуне Public Health Passenger Locator Form, без обзира на то колико времена ће боравити у Белгији. Након попуњавања формулара, путник ће добити СМС са активационим кодом.
Транзит аутомобилом без поседовања ПЦР теста је дозвољен, уз обавезу попуњавања Public Health Passenger Locator Form. ПЦР тест није потребан за транзит ваздушним саобраћајем, ако се не напушта међународна транзитна зона на аеродрому. За остале видове транспорта у транзиту (воз, аутобус…) потребан је ПЦР тест, уколико је на снази црвени код, а лице није вакцинисано једном од горе наведених вакцина.
Више информација је доступно на  https://www.info-coronavirus.be/en/faq/#faq и нa https://travel.info-coronavirus.be/, где се може преузети и Public Health Passenger Locator Form.

БЕЛИЗЕ
Држављани Србије могу да уђу у Белизе. Аеродроми су отворени док прелазак границе друмским и воденим путем није могућ. Неопходан је негативан тест (PCR или серолошки), не старији од 72 сата. Уколико истекне важност теста, на аеродрому се може урадити брзи тест по цени од 50 УСД. Потребно је да се преузме здравствена апликација 72 сата пре доласка (https://www.covid19.bz/).

БЕЛОРУСИЈА
ржављани Р. Србије који поседују оригинал или копију сертификата (на папиру) о потпуно извршеној вакцинацији против вируса COVID-19, могу да уђу на територију Белорусије без обавезе поседовања негативног ПЦР теста и самоизолације. Потпуна вакцинација мора бити извршена минимум месец дана (максимум 12 месеци) пре датума уласка на територију Белорусије. Сертификат о вакцинацији мора садржати презиме и име лица, датум пријема финалне дозе вакцине и мора бити издат на белоруском или руском и/или енглеском језику.
Држављани Р. Србије који не поседују потврду о потпуно извршеној вакцинацији на вирус COVID-19, могу да уђу у Белорусију, без обавезе самоизолације, уколико поседују негативан резултат ПЦР теста на инфекцију вирусом COVID-19 (на руском, белоруском или енглеском језику). Наведени резултат не сме бити старији од 72 сата и мора садржати презиме, име лица и потврду негативне анализе. Контрола поседовања медицинског документа вршиће се на граници. Непоседовање поменуте потврде представља основ за забрану уласка у Р. Белорусију.
Улазак у Белорусију страних држављана, укључујући и држављане Р. Србије, копненим, железничким и речним путем привремено је обустављен. Држављани Р. Србије могу да уђу у Белорусију искључиво преко међународног аеродрома „Минск".
Изузетак од привремене забране уласка у Белорусију копненим путем представља посета из пословних разлога, на позив правних лица регистрованих на територији Р. Белорусије у циљу остваривања пословне делатности или службеног пута. (улазак копненим путем се дозвољава једино уколико лице поседује позивно писмо правног лица из Белорусије или његову копију у папиру).
Такође, ограничење уласка копненим путем се не односи на стране држављане који су супружници, родитељи или деца белоруских држављана, стране држављане са регулисаним сталним или привременим боравком и страних држављана који поседују белоруску радну дозволу, лица која долазе у Белорусију на школовање или из медицинских разлога (уз поседовање све неопходне документације).
Ограничење уласка копненим, железничким и речним путем у Белорусију се не односи на посаде теретних моторних возила приликом обављања послова међународног превоза у друмском и поштанском саобраћају, као ни на посаде авиона, бродова и возова.

БЕНИН
Држављани Србије могу да уђу у Бенин. По доласку на аеродрому се обавља здравствени преглед и ради први PCR тест. Лицима без видљивих симтома се одређује самоизолација. Лица са видљивим симптомима се упућују у Центар за изолацију и привремено се одузима пасош. После 15 дана се ради други PCR тест. Трећи PCR тест се ради пре напуштања Бенина. Резултати теста се добијају у року од 24 до 48 сати. Трошкове тестирања сносе путници и исти износе око 150 ЕУР. У случају да је после 15 дана резулат теста позитиван, држава Бенин преузима даље лечење без наплате трошкова.

БОЛИВИЈА
Држављани Србије могу да уђу у Боливију. Обавезан је негативни PCR тест, не старији од 72 сата, за сва лица старија од пет година. По уласку у Боливију, обавезна је изолација најмање десет дана. Седмог дана изолације лице се додатно тестира о свом трошку.
Лица која немају боравак у Боливији морају имати здравствено осигурање са покрићем за COVID-19.

БОСНА И ХЕРЦЕГОВИНА
Држављани Републике Србије могу без ограничења да уђу у БиХ или да транзитирају преко територије БиХ, уколико директно улазе из Р. Србије.
Уколико држављани Р. Србије улазе у БиХ из других земаља, неопходно је да поседују негативан PCR или брзи антигенски тест на вирус SARS-CoV-2, не старији од 48 часова; или потврду о вакцинисању за особу која је пре више од 14 дана од дана доласка на гранични прелаз БиХ примила другу дозу вакцине или прву дозу, ако се ради о вакцини која се прима у једној дози; или лекарску потврду којом се потврђује да је лице прележало COVID-19 у периоду од 14 до 180 дана пре доласка на гранични прелаз.

БОЦВАНА
Држављани Србије не могу да уђу у Боцвану осим лица са регулисаним боравком. Обавезан је 14-дневни карантин. Транзит је могућ из суседних држава али искључиво у случају организованог репатриациног лета, односно напуштања земље (и региона), уз презентовање негативног теста, не старијег од 72 сата.

БРАЗИЛ
Улазак у Бразил је могућ искључиво ваздушним путем. Путник који улази у Бразил из иностранства, било да је бразилски или страни држављанин, обавезан је да авиопревознику пре укрцавања покаже:
1.  Документ којим се потврђује негативан резултат RT-PCR теста на SARS-Cov-2, не старији од 72 сата пре тренутка укрцавања. Резултат мора бити на енглеском, португалском или шпанском језику. Деца млађа од 12 година не морају имати резултат RT-PCR теста уколико путују у пратњи особа које поседују негативан резултат RT-PCR теста не старији од 72 сата. Деца узраста од две до дванаест година која путују без пратње морају имати потврду о негативном резултату RT-PCR  теста. Деца млађа од две године не морају поседовати резултат теста
2. Потврду о здравственом стању путника (DCV) попуњену (одштампану или у електронској форми), којом путник изјављује да је сагласан са поштовањем санитарних мера, којих мора да се придржава док је у Бразилу. (линк ка формулару за ову потврду:  https://formulario.anvisa.gov.br ). Формулар мора бити попуњен не раније од 72 сата пре путовања и супротном неће важити.
Привремено је забрањњно укрцавање путника за Бразил који долазе из/или пролазе кроз Уједињено Краљевство Велике Британије и Северне Ирске,  Јужноафричке Републике  и Републике Инедије у последњих 14 дана.

БРУНЕЈИ ДАРУСАЛАМ
Држављани Србије не могу да уђу нити транзитирају кроз Брунеје Дарусалам осим лица која имају стални боравак. Пре путовања, потребно је контактирати најближу Амбасаду Брунеја.

БУГАРСКА
Држављанима Републике Србије који долазе из држава у црвеној зони (где је сврстана и Република Србија) није дозвољен улазак у Бугарску.
Од наведеног су изузета деца млађа од 12 година, као и следеће категорије лица:
1. путници у транзиту, у случају када се може гарантовати напуштање територије Бугарске без задржавања;
2. погранични радници (лица која живе у Бугарској и свакодневно или најмање једном недељно путују у државу чланицу ЕУ, Турску, Србију или Северну Македонију, ради обављања делатности као запослено или као самозапослено лице, као и лица која живе у наведеним државама и свакодневно или најмање једном недељно путују у Бугарску, ради обављања делатности као запослено или као самозапослено лице);
3. особе са регулисаним боравком у Бугарској и чланови њихових породица;
4. медицински специјалисти, медицински научни радници, социјални радници и њихови руководиоци када је циљ путовања у вези са професијом коју обављају;
5. радници који учествују у доставама лекова, медицинских производа и личних заштитних средстава, медицинске апаратуре, укључујући њено инсталирање и подршку;
6. државни званичници (шефови држава, чланови владе и др.) и чланови њихових делегација, као и дипломате, чланови административно-техничког особља страних представништава, службеници међународних организација, војна лица, службеници служби безбедности и јавног реда и мира, као и хуманитарни радници приликом обављања њихових обавеза, као и чланови њихових породици.
7. лица која врше међународни превоз путника;
8. возачи теретних моторних возила, ангажовани на међународном превозу робе и терета;
9. посаде пловила и лица која пружају техничку подршку пловилима, која при уласку на територију Бугарске обаљају своје службене дужности;
10. посаде ваздухоплова, ангажоване на летовима до и са бугарских јавних аеродрома и лица која технички опслужују ваздухоплове;
11. ученици, студенти и докторанди који живе у Србији, Грчкој, Турској, Северној Македонији и Румунији и свакодневно или најмање једном недељно путују у Бугарску ради школовања, као и ученици, студенти и докторанди који живе у Бугарској и свакодневно или најмање једном недељно путују у Србију, Грчку, Турску, Северну Македонију и Румунију, ради школовања;
12. држављани Србије, који су примљени на студије у установу високог образовања на територији Бугарске, што је потврђено документом те установе.
13. лица која путују из хуманитарних разлога;
14. сезонски пољопривредни радници и радници у области туризма;
15. лица која долазе ради добијања указа о стицању бугарског држављанства;
16. друга лица, која су добила одобрење министра здравља или од њега овлашћеног заменика министра, на основу писменог предлога министра, када то налажу посебно важни конкретни разлози.
Лица која спадају у категорију изузетака под редним бројевима 1, 2, 7, 8, 9, 10, 11 и 12, могу улазити у Бугарску без „Ковид докумената“ (сертификат о вакцинацији или прележаној болести или потврде о тестирању).
Сва остала лица која спадају у неку од наведених категорија изузетака су ослобођена карантина, уколико прикажу валидни сертификат о потпуној вакцинацији или о прележаној болести COVID-19 и негативан ПЦР тест не старији од 72 сата од тестирања.
У случају да поседују само негативан ПЦР тест (тј. немају сертификат о вакцинацији или о прележаној болести), одређује се карантин у кућним условима у трајању од 10 дана.
Страним држављанима којима је одобрен боравак у Бугарској и члановима њихових породица, који поседују само један од тражених докумената (тј само сертификат о вакцинацији или само о прележаној болести или само негативан ПЦР тест), дозвољава се улазак у Бугарску уз одређивање карантина у кућним условима у трајању од 10 дана који могу прекинути ако добију негативан ПЦР тест у року од 24 часа од уласка у Бугарску. Уколико не поседују сертификат о вакцинацији, нити сертификат о прележаној болести, нити негативан ПЦР тест, одређује се карантин у кућним условима у трајању од 10 дана без могућности скраћивања рока.
Деци узраста од 12 до 18 година је дозвољен улазак са негативним ПЦР тестом.
Детаљна информација може се наћи на сајту Амбасаде Р. Србије у Бугарској: http://sofia.mfa.gov.rs/cir/

БУРКИНА ФАСО
Држављани Србије могу да уђу у Буркину Фасо. Неопходан је негативан PCR тест, не старији од пет дана. Сви путници се упућују у карантин у трајању од 14 дана где сами сносе трошкове боравка и третмана. У карантину се подвргавају тестирању првог, осмог и четрнаестог дана.

БУРУНДИ
Држављани Србије могу да уђу у Бурунди. Неопходан је негативан PCR тест, не старији до 72 сата.
По доласку на аеродром у Буџумбури, сви путници се подвргавају додатном тестирању и смештају у хотеле који су намењени за ту сврху. Обавезан је карантин до добијања негативног резултата PCR теста. Трошкови теста и смештаја у хотелу иду на терет путника.

ВАНУАТУ
Свим страним држављанима, укључујући и држављане Србије, до даљњег је забрањен улазак у земљу.

ВЕЛИКА БРИТАНИЈА И СЕВЕРНА ИРСКА

Држављани Републике Србије могу да уђу и транзитирају кроз Уједињено Краљевство под условом да имају валидну визу.
За потпуно вакцинисана лица која поседују одговарајући сертификат, карантин није обавезан. Потпуно вакцинисана особа је лице које је примило две дозе вакцине (или једну од зависности од произвођача) најмање 14 дана пре доласка у Енглеску. Вакцине које се признају су: Oxford/AstraZeneca, Pfizer BioNTech, Moderna и Janssen.
У том случају, за улазак у Енглеску је неопходан:
- резервисан и плаћен COVID 19 тест, који ће бити урађен другог дана након уласка у земљу (више информација https://www.gov.uk/find-travel-test-provider)
- формулар за праћење кретања - Passenger Locator Form, попуњен 48 сати пре путовања (https://www.gov.uk/provide-journey-contact-details-before-travel-uk).
Након доласка у Енглеску потребно је обавити претходно резервисано тестирање 2. дана (или пре). Ако ћете бити у Енглеској мање од 2 дана, и даље морате да резервишете и платите наведено тестирање, а тест морате да урадите само ако сте 2. дана још у Енглеској.
Особа која је прележала Covid19 и примила само једну од преписане две дозе вакцине мора да поштује правила за путнике који нису вакцинисани. Путовање у Енглеску је дозвољено и без потврде о вакцинисању, али под одређеним правилима (више информација: https://www.gov.uk/guidance/travel-to-england-from-another-country-duri…).
Додатне информација о уласку и боравку у Енглеској, као и о условима уласка у Шкотску, Велс и Северну Ирску, може се пронаћи на следећем линку: https://www.gov.uk/guidance/travel-to-england-from-another-country-duri…

 

ВЕНЕЦУЕЛА
Држављани Србије не могу да уђу у Венецуелу јер су границе затворене за улазак страних држављана.

ВИЈЕТНАМ
Држављани Србије не могу да уђу, нити транзитирају кроз Вијетнам.

ГАБОН
Држављани Републике Србије могу да уђу у Габон, неопходан је негативан PCR тест урађен највише 72 часа пре уласка у земљу. Сви путници морају имати резервацију хотела, која се мора извршити преко веб платформе https://voyageurs.assistcovid19.ga/home .
По слетању у Либревил сваки путник има обавезу да уради PCR тест на Covid 19 и да проведе у хотелском карантину 24 часа (о свом трошку), док не добије резултате теста. Путне исправе остају у полицији док не стигну резултати теста. По добијању негативног резултата и презентовању доказа о плаћеном хотелском смештају за дан проведен у карантину, путници подижу своје путне исправе у полицији и продужавају до места свог боравка, а уколико је тест позитиван морају се пратити инструкције Комитета за борбу против Covid 19.
Од хотелског карантина су изузете следеће категорије:

 • Дипломате под условом реципроцитета
 • Лица која поседују потврду о вакцинацији
 • Лица која су болесна или која су конвалесценти, а чије стање захтева одговарајућу медицинску негу, уз презентовање медицинске документације која то доказује
 • Чланови посаде комерцијалних бродова
 • Лица млађа од 18 година, која немају пратиоца.

ГАМБИЈА
Држављани Србије не могу да уђу у Гамбију. Међународни летови су суспендовани.

ГАНА
Држављани Србије могу да уђу у Гану. Неопходан је негативан PCR тест, не старији од 72 сата.  Пре поласка путници су дужни се пријаве електронским путем на сајту:  https://myfrontierhealthcare.com/home/ghana. Путници се, по доласку на међународни аеродром ,,Kotoka” у Акри, подвргавају поновном тестирању о свом трошку. Цена теста износи 150 УСД. Деца до пет година старости се не тестирају. Резулатат теста се добија за 30 минута. Лица у транзиту, која не напуштају аеродром, се не тестирају. 

ГВАТЕМАЛА
Држављани Србије могу да уђу у Гватемалу. Неопходан је негативан PCR тест, не старији од 72 сата. Takoђе потребно је регистровати се 24 сата пре уласка на https://servicios.igm.gob.gt/pasedesalud/ како би се добила здравствена пропусница. 

ГВАЈАНА 
Држављани Србије могу да уђу у Гвајану. Обавезан је негативан  PCR тест, не старији од 7 дана. Постоји могућност да се се тест уради и на лицу места. 24 сата пре доласка у Гвајану, путници морају да електронски попуне формулар који се може наћи у слсдећем линку: https://guyanatravel.gy/.

ГВИНЕЈА
Држављани Србије могу да уђу у земљу авио летом уз негативан тест, не старији од 3 дана. Наведено важи и за стране држављане.
Затворени су копнени и поморски гранични прелази. Изузетак представљају представници страних дипломатко-конзуларних представништава и радници хуманитарних мисија којима је, уз претходну нотификацију, дозвољен улазак на територију Гвинеју.

ГВИНЕЈА БИСАО
Држављани Србије не могу да уђу у Гвинеју Бисао. 
Није могућ улазак страних држављана у Гвинеју Бисао. Затворени су сви гранични прелази и обустављен је међународни путнички саобраћај – ваздушни, копнени и поморски. Изузетак представљају представници страних дипломатко-конзуларних представништава и радници хуманитарних мисија којима је, уз претходну нотификацију, дозвољен улазак на територију Гвинеје Бисао.

ГРЕНАДА
Држављани Србије могу да уђу у Гренаду. Обавезан је негативан PCR тест, не старији од 72 сата. Неопходно је поседовати резервацију у смештају регистрованом за опсервацију и карантин у трајању од најмање седам дана. Такође, потребно је пре путовања добити одобрење које се добија преко следећег линка: https://travelauth.health.gov.gd/. Мора да се уради нови тест након пет дана од уласка и уколико је резултат негативан, карантин се може напустити.

ГРУЗИЈА
Држављани Републике Србије који имају сертификат о вакцинацији могу да уђу у Грузију авионом из било које земље уколико приложе на увид један од следећих докумената:
- потврду о пуној вакцинацији (две дозе, или једна доза у случају вакцине Johnson&Johson) било којом вакцином против COVID-19;
- потврду о прележаном вирусу у последњих 100 дана и потврду о пријему бар једне дозе било које вакцине против COVID-19, одобрене од стране СЗО за хитну употребу (Pfizer, Johnson&Johnson, AstraZeneca, Moderna, Sinopharm, Sinovac), с тим да мора да прође најмање 14 дана од вакцинације.
Држављани Републике Србије који имају сертификат о вакцинацији а у Грузију долазе копненим или морски путем, осим претходно наведеног, у обавези су и да приложе на увид негативан PCR тест не старији од 72 сата.
Држављани Републике Србије који немају сертификат о вакцинацији морају путовати директно у Грузију ваздушним, копненим или морским путем (укључујући транзит кроз треће земље) и у обавези су да приложе на увид негативан PCR тест не старији од 72 сата. Трећег дана боравка у Грузији у обавези су да ураде PCR тест о свом трошку.
Наведена лица су у обавези да се пријаве пре уласка у Грузију путем линка: https://registration.gov.ge/pub/form/8_protocol_for_arrivals_in_georgia…
Деца млађа од 10 година не морају да приложе на увид негативан PCR тест, нити да се поново тестирају у Грузији.
Особе које путују из Републике Индије, као и лица са историјом путовања у Индију у последњих 14 дана, у обавези су да приложе на увид негативан PCR тест не старији од 72 сата и да проведу 14 дана у карантину о свом трошку.

ГРЧКА
Држављани Србије могу да уђу у Грчку, авионом или преко неког од отворених друмских прелаза. За улазак туриста отворени су 24 часа следећи друмски грачни прелази:

 •     са Бугарском:  Промахонас, Орменио, Нимфеа и Ексохи;
 •     са С. Македонијом: Евзони, Ники и Дојрани;
 •     са Албанијом: Кристалопиги, Какавиа,  Мавромати;
 •     са Турском: Кастањез и Кипи.

Сви путници који долазе у Грчку, морају претходно попунити електронски образац пријаве - Passenger Location Form, преко сајта https://travel.gov.gr/ (најмање 24 часа пре уласка у Грчку) и при уласку презентовати добијени код.
За улазак је потребно поседовати негативан PCR тест, не старији од 72 сата, односно антигенски (рапид) тест не старији од 48 сати (ослобођена су деца до 12 година старости) или потврду о завршеној вакцинацији најмање 14 дана пре доласка у Грчку, издату од стране надлежног органа (потврда, поред личних података, треба да садржи тип примљене вакцине и број доза), или потврду о прележаном Covid 19, која се издаје 30 дана након првог позитивног теста и важи 180 дана.
Путници на граничном прелазу могу бити подвргнути тестирању брзим тестом, а уколико је тест позитиван обавезнa je кућнa изолацији 10 дана у објекту по избору путника или оном који буде одређен од стране грчких надлежних органа (о трошку грчке државе). Вакцинисани путници који буду позитивни на брзом тесту, подлежу карантину у трајању од 7 дана и последњег дана карантина бивају тестирани PCR тестом. Професионалним возачима у међународном друмском превозу није потребан тест или потврда о вакцинацији, али подлежу тестирању брзим тестом на граници.

ДАНСКА
Држављани Републике Србије могу да уђу у Данску без сертификата о вакцинацији и без теста на Covid-19.
Након уласка у Данску, неопходно је урадити тест уз одређивање мере самоизолације у трајању од 10 дана (чак иако је тест негативан). Изолацију је могуће прекинути након четвртог дана уколико се уради нови тест чији је резултат негативан. Тестирање је бесплатно.
Од изолације су изузета лица на службеном путовању.
Додатне информације су доступне на линку: https://en.coronasmitte.dk/rules-and-regulations/entry-into-denmark

ДОМИНИКА
Држављани Србије могу да уђу у Доминику. Пре уласка у земљу потребно је попунити  здравствени упитник на сајту https://domcovid19.dominica.gov.dm/. Здравствене власти могу, на основу упитника, одбити улаз одређеним путницима. Неопходан је негативан PCR тест, не старији од 72 сата. Сви путници се подвргавају брзом тесту по слетању у Доминику.

ДОМИНИКАНСКА РЕПУБЛИКА
Држављани Србије могу да уђу у Доминиканску Републику. Неопходан је негативан тест.

ЕГИПАТ
Држављани Србије могу да уђу у Египат.
За лица која су ревакцинисана није неопходан PCR тест, већ је потребно поседовати сертификат о вакцинисању са QR кодом.
За лица која нису вакцинисана потребан је негативан PCR тест са QR кодом.

ЕЛ САЛВАДОР
Држављани Србије могу да уђу у Ел Салвадор. Неопходан је негативан PCR тест, не старији 72 сата. Тест није обавезан за децу млађу од две године и акредитоване дипломате. 

ЕКВАДОР
Држављани Србије, као и остали страни држављани, могу да уђу и транзитирају кроз Еквадор. Обавезан је негативан PCR или антигени тест, не старији од три дана, или доказ о  вакцинацији. Лица млађа од две године и чланови посада изузети су од подношења наведених докумената.

ЕКВАТОРИЈАЛНА ГВИНЕЈА
Држављани Републике Србије могу да уђу у Р. Екваторијалну Гвинеју. Сви путници који улазе у Екваторијалну Гвинеју морају поседовати негативан PCR тест (не старији од 48 часова), као и потврду о вакцинацији против Covid19.
Након уласка у земљу, обавезан је хотелски карантин, у трајању од пет дана (о свопственом трошку). По доласку у хотелу и по окончању карантина, ради се тест о трошку путника.
Уколико, због потребе посла, постоји потреба за међупровинцијским путовањима (односно између острва и копненог дела земље) потребно је да лица са собом имају негативан PCR тест, као и потврду о вакцинацији.

ЕСВАТИНИ
Држављани Србије не могу да уђу у Есватини осим лица са регулисаним боравком. Обавезан је карантин од 14 дана. Могућ је транзит из суседних држава али искључиво у случају организованог лета, односно напуштања земље (и региона), уз презентовање негативног теста, не старијег од 72 сата.

ЕСТОНИЈА
Држављанима Републике Србије дозвољен је улазак у Естонију уколико поседују један од следећих докумената: доказ о потпуној вакцинацији, негативан PCR тест не старији од 72 сата, антигенски тест не старији од 48 сати или доказ о прележаној инфекцији у последњих 6 месеци.
Прихватају се све вакцине које се примају у Републици Србији. Потврде о вакцинацији не смеју бити старије од годину дана.
За лица која путују са негативним тестом, обавезна је самоизолација у трајању од 10 дана по уласку у Естонију. Самоизолација може бити скраћена тестирањем у Естонији, најраније 6 дана по доласку.
Потпуно вакцинисана лица немају обавезу самоизолације и додатног тестирања.
Сви путници су у обавези да попуне електронски упитник доступан на интернет адреси: https://iseteenindus.terviseamet.ee/ , најраније 72 сата пре путовања.
Детаљније информације, укључујући посебна правила о путовању деце, можете пронаћи на следећем линку: https://vm.ee/en/information-countries-and-self-isolation-requirements-… .

ЕТИОПИЈА
Држављани Републике Србије могу да уђу у Етиопију уз обавезно поседовање дигиталног сертификата којим се доказује да је путник негативан на Covid 19. Потребно је да се на сајту trustedtravel.panabios.org креира налог и детаљно следи упутство (http://www.addisababa.mfa.gov.rs/odrzavanje/uploads/Travel_Guide_Simplified.pdf) у вези са добијањем дигиталног сертификата.
Поседовање дигиталног сертификата је обавезно за све путнике које улазе, транзитирају и напуштају Етиопију.
Детаљније информације можете пронаћи на интернет страници Амбасаде Р. Србије у Адис Абеби http://addisababa.mfa.gov.rs/cir/newstext.php?subaction=showfull&id=1623312354&ucat=106&template=HeadlinesCir&#disqus_thread .

ЕРИТРЕЈА
Држављани Србије могу да уђу у Еритреју. Обавезан је негативан PCR тест, не старији од 72 сата.

ЗАМБИЈА
Држављани Републике Србије могу да уђу у Замбију уколико приложе негативан тест (не старији од 72 сата) на Covid-19.
Могуће је насумично тестирање на граници.
Сви аеродроми су отворени, иако је доступност међународних летова и даље ограничена. Упитници о здрављу путника пружају се на долазним летовима које путници попуњавају пре искрцавања и исти треба попунити на енглеском језику и предати по доласку видљиво присутним службеницима аеродрома.
Превоз међународним возовима и аутобусима су обустављени.
Сви путници који долазе из земље коју је Влада Замбије прогласила „високим ризиком“ (актуелна листа се може пронаћи на следећем линку https://www.zambiaimmigration.gov.zm/covid-19-news/  ) морају да ураде тест на Covid-19 о свом трошку (око 100 USD) по доласку у Замбију или у року од 48 сати од доласка, чак и ако имају негативан ПЦР тест, као и да проведу 14 дана у самоизолацији или до добијања негативног резултата теста урађеног у Замбији. Наведено није потребно уколико се путник задржава у земљи „високог ризика“ краће од 24 сата.
Негативан тест на Covid-19 урађен у Замбији је неопходан и за излазак из Замбије, осим за путнике на одредиште које не захтева негативан тест за улазак, али се путницима саветује да пре путовања провере те захтеве код авио-превозника.

ЗИМБАБВЕ
Држављани Србије не могу да уђу у Зимбабве осим лица са регулисаним боравком. Обавезан је карантин од 21 дана. Могућ је транзит из суседних држава али искључиво у случају организованог лета, односно напуштања земље (и региона) као и превоза карга, уз презентовање негативног теста, не старијег од 72 сата.

ИЗРАЕЛ
Држављани Р. Србије могу да уђу у Израел под условом да претходно прибаве одобрење израелских власти (орган имиграционе власти или Министарство иностраних послова). Такође, потребно је да попуне упитник – здравствену декларацију, 24 сата пре путовања, као и да поседују негативан резултат PCR теста. Наведена документа се проверавају на аеродрому пре лета за Израел.
Сви путници морају бити покривени путним здравственим осигурањем које укључује и евентуалну заразу од COVID-19.
По доласку у Израел обавезна је мера карантина у трајању од 14 дана. Овај период се може скратити на 10 дана, уколико се после 9. дана уради и други ПЦР тест.
За додатне информације и изузетке од наведених рестрикција, молимо посетите интернет страници: https://www.gov.il/en/departments/guides/flying-to-israel-guidlines

ИНДИЈА
Држављани Србије у принципу не могу да уђу у земљу с обзиром да је Индија обуставила издавање виза свим страним држављанима. Нове визе се могу добити (у надлежним диплолатско-конзуларним представништвима Индије) искључиво у следећим посебним случајевима: пословни људи (односи се само на бизнис визе), стручњаци из области здравства који долазе у Индију да би обављали техничке послове у индијском здравственом сектору (на позив релевантних индијских институција), стручњаци из осталих области који раде за стране компаније које послују у Индији, инжењери и техничко особље који долазе ради инсталирања или сервисирања машина и опреме страног порекла (на позив индијских компанија). Уколико лице има пословну визу која још важи (издата пре пандемије), неопходно је да се изврши њена ревалидација у надлежном дипломатко-конзучларном представништву Индије (ово се не односи на електронске визе, са којима неће бити дозвољен улазак у Индију).

ИНДОНЕЗИЈА
Држављани Србије не могу да уђу нити транзитирају у Индонезију осим лица који имају сталну (KITAP) или привремену боравишну дозволу (KITAS). Негативан тест на корону је неопходан. Уколико се при уласку не поседује тест, организује се тестирање и резултат се чека у за то одређеним хотелима од стране индонежанских власти. Пре  путовања, потребно је контактирати најближу амбасаду Индонезије.                                                                           

ИРАК 
Страним држављанима је забрањен улазак у Ирак. Изузетак су дипломате који морају да поседују посебну дозволу МСП.

ИРАН
Држављани Р. Србије могу да уђу у ИР Иран, под условом да поседују негативан PCR тест не старији од 96 сати.

ИРСКА
Држављани Републике Србије могу да ућу и транзитирају кроз Ирску. Приликом уласка у Ирску, неопходно је поседовати валидан доказ о вакцинацији против Covid-19 или прележаној болести, или негативан RT-PCR тест, не старији од 72 сата.
Уколико путник поседује валидан доказ о вакцинацији против Covid-19 или потврду прележаној болести у претходних 180 дана, неће бити у обавези да се тестира пред путовање нити да се подвргне карантину по доласку у земљу. За сврху путовања у Ирску, путник ће се сматрати вакцинисаним уколико је примио неку од вакцина које су одобрене од стране Европске медицинске агенције уз препоручени број дана након коначне дозе https://www.ema.europa.eu/en/human-regulatory/overview/public-health-th… .
У случају да путник не поседује валидан доказ о вакцинацији против Covid-19 или потврду о прележаној болести, биће у обавези да приликом уласка у земљу приложи на увид негативан  RT-PCR тест, не старији од 72 сата и да се подвргне самоизолацији у трајању од 14 дана. У случају да добије негативан резултата  RT-PCR теста пет дана по доласку у Ирску, путник ће бити ослобођен даље изолације. 
Деца узраста 12 до 17 година биће у обавези да поседују негативан RT-PCR тест не старији од 72 сата пре уласка у Ирску, осим ако не поседују валидан доказ о вакцинацији или потврду о прележаној болести. Деца било ког узраста неће бити у обавези да се подвргну карантину уколико путују са родитељима односно пунолетним лицима која су вакцинисана против Covid-19, односно прележала су ову болест. Уколико је један од пунолетних лица у чијој пратњи деца путују у обавези да се подвргне карантину, у том случају и деца ће бити у обавези да се подвргну карантину.
Сви путници су у обавези су да попуне Формулар за локацију путника - Passenger Locator Form (https://cvd19plf-prod1.powerappsportals.com/en-us/).
Детаљна информација о условима уласка у Ирску налази се на следећем линку:  https://www.gov.ie/en/publication/b4020-travelling-to-ireland-during-th… 

ИСЛАНД
Држављани Републике Србије могу да уђу на Исланд под условом да уз потврду о завршеној вакцинацији (протекло најмање 14 дана од друге дозе) или прележаној болести,  поседују и негативан PCR или антиген (брзи) тест, не старији од 72 сата.
Прихваћене вакцине су: Pfizer/BioNTech, AstraZeneca, Janssen (Cilag International NV), Moderna, Sinopharm и Sinovac.
Сертификати о прележаној болести који се сматрају валидним су:

 1. Позитиван резултат RT-PCR теста
 2. Присуство антитела (IgG) SARS-CoV-2/COVID-19 ELISA или еквивалентан серолошки тест (EIA, ECLIA, ELFA, CMIA, CLIA, CLMIA сматрају се еквивалентним ELISA тесту).

Неопходно је да се сви путници региструју путем сајта https://www.covid.is/english
Деца рођена 2005. године и касније су изузета од горе наведених мера.
Детаљније информације можете пронаћи на сајту https://www.covid.is/categories/travel-to-and-within-iceland

ИСТОЧНИ ТИМОР
Држављани Србије не могу да уђу нити транзитирају кроз Источни Тимор осим лица која су тамо рођена и имају боравак.

ИТАЛИЈА
Држављани Републике Србије могу да уђу у Италију.
У периоду од 31. августа до 25. октобра 2021. године (осим уколико у међувремену не буду биле донете друге мере), лица која су у претходних четрнаест (14) дана боравила/транзитирала у некој од земаља са листе Д (у којој се налази и Србија), у обавези су да поседују и на увид ставе сва 3 следећа документа:
1. попуњен on-line формулар за праћење путника (digital Passenger Locator Form  - dPLF), у дигиталном или штампаном облику;
2. “зелени” сертификат COVID-19, који је издат након завршене вакцинације или еквивалентан документ, издат од стране иностраних здравствених органа након вакцинације коју одобрава ЕМА* (Европска агенција за лекове) - Pfizer-BionTech, Moderna, Astrazeneca, Johnson &Johnson;
3. Негативан налаз PCR или антигенског теста који је урађен највише седамдесет два (72) сата пре уласка у Италију.
У случају непоседовања документа из тачке 2, у Италију је могуће ући уз обавезу да се лице:
· подвргне самоизолацији и здравственом надзору (тако што ће обавестити надлежни Дом здравља у Италији како би се активирао здравствени надзор), на адреси која је назначена у digital Passenger Locator Form  - dPLF документу, у периоду од пет (5) дана.
· уради додатни PCR  или антигенски тест, након пет (5) дана самоизолације.

ЈАМАЈКА
Држављани Србије могу да уђу на Јамајку. Пре путовања, неопходно је пријавити се на следећем сајту: www.visitjamaica.com

ЈАПАН
Држављанима Србије који су претходних 14 дана боравили у Србији или транзитирали кроз Србију није дозвољен улазак. Од наведеног су изузета лица која имају регулисан боравак у Јапану  под условом да поседују дозволу за поновни улазак (re-entry permit) и да презентују потврду на формату који предвиђају јапански органи да су 72 пре лета били негативно тестирани на корона вирус (формат потврде доступан је на презентацији Министарства иностраних послова Јапана https://www.mofa.go.jp/ca/fna/page25e_000334.html). Приликом уласка у Јапан ова лица биће поново тестирана на корона вирус, а такође су у обавези су да потпишу изјаву (доступна на сајту Mинистарства спољњих послова Јапана https://www.mofa.go.jp/files/100168885.pdf) којом се обавезују да инсталирају одговарајућу апликацију на телефону преко које ће 14 дана по уласку свакодневно обавештавати здравствену службу о свом стању, да инсталирају јапанску COVID-19  апликацију за праћење контаката, да неће користити јавни превоз, да ће свих 14 дана боравити у сопственом смештају и да ће сарађивати са медицинским органима у случају појаве симптома или позитивног теста у току 14 дана карантина.

ЈЕМЕН
Држављани Србије не могу да уђу у земљу. 

ЈЕРМЕНИЈА
Држављани Републике Србије могу да уђу у Јерменију ваздушним или копненим путем из Грузије и Ирана. Неопходан је негативан PCR тест, не старији од 72 сата или потврда о комплетној вакцинацији против COVID-19, у дозама које су дефинисане упутством о употреби вакцине.
За вакцине које се примају у једној дози, потребно је да је вакцина примљена најмање 28 дана (4 недеље) пре уласка у Јерменију, а за вакцине које се примају у више доза, потребно је да је последња доза примљена најмање 14 дана пре уласка у земљу. Признају се све вакцине које су доступне у Републици Србији.
Потврда о вакцинацији или негативном тесту може бити у дигиталном (представљена путем мобилне апликације) или штампаном формату (званични документ), са QR кодом. Потребно је да буду на јерменском, руском или енглеском језику и да садрже следеће податке:
- контакт и назив (име шефа) медицинске установе у којој је обављен тест/вакцинација,
- име, презиме, датум рођења и број пасоша тестиране/вакцинисане особе,
- резултат теста, назив вакцине и серијски број производње, датум добијања прве и друге дозе, печат медицинске установе и потпис шефа установе.
Потврда о негативном резултату теста или потврда о вакцинацији није потребна за децу стару до 6 година, 11 месеци и 29 дана.
За путнике који улазе на територију Републике Јерменије из Руске Федерације, потребно је да наведене потврде доставе путем мобилне апликације “Путешествую без COVID-19”.
Лице које нема негативан PCR тест или сертификат о вакцинацији може о свом трошку да обави тестирање на аеродрому/копненом граничном прелазу Јерменије. У том случају обавезна је самоизолација до добијања негативног резултата теста. Уколико особа не обави тестирање, биће му одређена мора самоизолације у трајању од 14 дана.
Особа ће бити хоспитализована уколико се на здравственој контроли на граничном прелазу открију симптоми корона вируса.

ЈОРДАН
Држављани Србије могу ући у Јордан. Неопходни су негативан PCR тест, не старији од пет дана, полиса међународног здравственог осигурања које покрива COVID-19 лечење, регистрација преко интернет странице www.visitjordan.gov.jo, као и активирање мобилне апликације „Аман“ на  телефону. Додатни детаљи у вези са уласком у Јордан, у зависности од земље из које се долази, се могу наћи на наведеном сајту Владе Јордана.

ЈУЖНОАФРИЧКА РЕПУБЛИКА
Држављани Србије могу да уђу у Јужнофричку Републику или транзиотирају. Неопходна је важећа виза или дозвола боравка. Негативан PCR тест, не старији од 72 сата, је неопходан уколико лице долази из земље високог ризика (списак доступан: http://www.dha.gov.za/index.php/list-of-high-risk-covid-19-countries). По доласку у ЈАР, сви путници се подвргавају здравственом прегледу. У случају да лице, и поред негативног теста, има повишену телесну температуру, биће упућено у 10-дневни карантин о сопственом трошку. Сви путници морају да имају регулисано здравствено осигурање.

ЈУЖНИ СУДАН
Држављани Србије могу да улазе у Јужни Судан ако поседују негативан тест. 
Под истим условима улазе и други страни држављани. 

КАБО ВЕРДЕ
Држављани Републике Србије могу да уђу у Кабо Верде, уз један од следећих докумената:
1.негативан PCR тест или антигенски тест, не старији од 48 сати или одобрен молекуларни тест, не старији од 72 сата;
2.потврда о опоравку од вируса Covid-19 (издата више од 14 дана, а мање од 90 дана од позитивног теста);
3.сертификат о вакцинацији.
Прихватају се сертификати о вакцинацији следећим вакцинама: AstraZeneca, Pfizer, Sinopfarm, Moderna и Sinovac - две дозе, 14 дана након ревакцинације и Johnson & Johnson - једна доза, 28 дана од вакцинације.
Наведена документација није обавезна за децу млађу од 12 година и путнике који су у транзиту.

КАЗАХСТАН
Држављани Србије не могу да уђу у Казахстан, осим уз специјалну дозволу коју издаје Амбасада Казахстана у Београду. 
У Казхастан могу да уђу лица која долазе ради лечења, особље дипломатско-конзуларних представништава, чланови званичних делегација и међународних организација који долазе на  позив Министарства спољних послова Казахстана. Лица која улазе у Казахстан неопходно је да поседују негативан PCR тест, не старији од 72 сата. 

КАМБОЏА
Држављани Србије, као ни други страни држављани, не могу да уђу у Камбоџу.  Улазак је могућ једино уз претходно прибављање визе за коју се захтев подноси у најближој Амбасади Камобџе. Поред визе, потребан је негативан тест, не старији  од 72 сата, као и доказ о здравственом осигурању у висини од 50 хиљада УСД. 

КАМЕРУН
Држављани Србије могу да уђу у Камерун. Неопходан је негативан PCR тест, не старији од 72 сата. 

КАНАДА
Потпуно вакцинисани држављани Р. Србије могу ући туристички у Канаду. Ова категорија путника је изузета из обавезног 14-дневног карантина и тестирања на аеродрому по доласку, као и тестирања након 8 дана по доласку. Могуће је да, методом случајног узорка, неко од путника по доласку на аеродром у Канаду буде тестиран. Признате вакцине су Фајзер, Астразенека, Модерна и Џонсон&Џонсон, с тим да је последња доза примљена најмање 14 дана пре уласка у Канаду.
Невакцинисани са регулисаним сталним боравком у Канади могу ући у Канаду под одређеним условима - обавезан карантин у трајању од 14 дана, тестирање на аеродрому, као и тестирање након 8 дана од уласка у Канаду.
На снази остаје обавезан негативан PCR тест пре укрцавања, не старији од 72 сата пре уласка у земљу, за сва лица старија од 5 година. Сви путници, пре укрцавања на лет, дужни су да пруже одговарајуће информације о путовању, контакт податке, као и план самоизолације у трајању од 14 дана након уласка у земљу, преко "Arrive CAN" апликације.
Свим осталим путницима који не испуњавају наведне услове, није дозвољен улазак у Канаду.
Транзит је дозвољен уз поштовање визног режима без изласка из транзитног простора.

КАТАР
Држављани Републике Србије, који немају боравишну дозволу у Катару, могу да уђу у Катар уз претходно добијену дозволу путем интернет странице www.ehteraz.gov.qa - где је потребно попунити и „Acknowledgment Form“, као и уз поседовање негативаног PCR теста (не старији од 72 сата) издатог од стране акредитованих здравствених центара у Републици Србији. Сви путници морају имати инсталирану апликацију „Ехтераз", која се може активирати и путем SIM картице издате од стране мобилних оператера у Р. Србији.
По доласку се врши ново тестирање на аеродрому „Хамад“ или по слетању, у року од 36 сати, у једном од здравствених центара. Следи једнонедељни карантин у хотелу за оне који нису вакцинисани, а за посетиоце који јесу вакцинисани једном од вакцина које признаје Катар, следи дводневни карантин у хотелу. Резервација хотела се врши преко „Discover Qatar“.
Држављани Србије који имају боравишну дозволу у Катару су изузети од карантина уколико су вакцинисани.
Признате су следеће вакцине: „Pfizer", "Astra Zeneca", "Modern“ (уколико је прошло минимум 14 дана од вакцинације другом дозом) и „Johnson Johnson“ (минимум 14 дана од добијања једне дозе) , док се „"Sinofarm", "Sinovac" and "Sputnik V“ признају под условом да се изврши тестирање на антитела пре пута. Период имунизације који се признаје је 12 месеци.
Потврда о прележаној болести Covid 19 се признаје само уколико је прележана у Катару.
Транзит преко аеродрома „Хамад“ је дозвољен (препоручљиво је поседовање PCR теста, чак иако је особа само у транзиту).
Препоручујемо да се пред планирани пут информишете о актуелним информацијама о условима уласка преко сајта Министарства здравља Катара  www.moph.gov.qа

КЕНИЈА
Држављани Србије могу да уђу у Кенију уколико поседују негативан PCR тест, не старији од 96 сати и немају симптоме COVID – 19 (телесна температура не сме бити изнад 37,5 степени целзијуса, сталан кашаљ, потешкоће у дисању и било који други симптом налик грипу).
Неопходно је регистровати се путем следећег линка:  https://ears.health.go.ke/airline_registration/, како би се добио QR Code који се мора показати приликом слетања на аеродром.
Приликом одласка из Кеније сви путници су у обавези да имају негативан PCR тест, који је урађен у овлашћеној лабораторији и постављен на онлајн платформу https://africacdc.org/trusted-travel/

КИНА
Држављани Србије који поседују важећу радну дозволу, дозволу боравка по личном основу или дозволу боравка за прикључење породици могу да уђу у Кину уколико поседују сертификат за путовање издат од Амбасаде Кине у Београду. Од 6.новембра 2020. да би се добио сертификат за путовање неопходно је Амбасади доставити негативне резултате два теста, PCR и серолошког IgM, не старије од 48 сати.
С обзиром да из Србије нема директан лет за Кину, неопходно је да се и у земљи транзита додатно ураде поменути тестови (PCR и серолошки IgM, не старији од 48 сати) и негативни резултати истих доставе дипломатско-конзуларном представништву Кине у земљи транзита ради издавања сертификата за путовање. Детаљи у вези са режимом уласка у Кину се могу наћи у следећем линку:  http://rs.chineseembassy.org/srp/lsyw/tz/t1828338.htm 
Лица којима је нека од горе наведених дозвола истекла до 28.септембра, неопходно је да поднесу захтев за визу у Амбасади Кине у Београду.
Сви путници који из иностранства долазе у Пекинг, укључујући држављане Србије, су у обавези да 14 дана бораве у централном карантину и, потом, у додатној самоизолацији у трајању од 7 дана.
Хонг Конг: Држављанима Србије није дозвољен улазак у Хонг Конг. Транзитирање преко територије Хонг Конга дозвољено је само за оне који путују са територије матице Кине, Макао-а или Тајвана.
Макао: Држављанима Србије није дозвољен улазак у Макао. Транзитирање преко територије Макао такође није могуће.
Тајван: Држављанима Србије дозвољен је улазак на Тајван у свим другим случајевима осим из разлога туризма и посета, под условом да поднесу захтеве за добијање улазне дозволе код надлежних институција у иностранству. На уласку у Тајван потребно је поседовати негативан тест, не старији од 72 сата и обезбедити обавезну самоизолацију у трајању од 14 дана. Изузети од ових мера су дипломате, бизнисмени и привредници, мигрантски радници, студенти и лица са посебним дозволама.

КИПАР
Држављани Републике Србије могу да уђу на Кипар. Од  19. августа 2021. године Р. Србија ће се наћи у „црвеној категорији“ земаља, те ће тако сва лица која нису вакцинисана морати да имају два негативна PCR теста, први 72 сата пре лета и други одмах по слетању на Кипар (тестирање се обавља на аеродрому, о трошку путника, а време до добијања резултата се мора провести у самоизолацији). Од ове обавезе се изузимају деца млађа од 12 година.
Oдређене категорије лица ће моћи да се укрцају на лет без теста, али су дужни да се тестирају по доласку на Кипар: лица која имају регулисан боравак на Кипру и примила су бар једну дозе вакцине; лица која имају регулисан боравак на Кипру узраста 12-15 година; лица која имају регулисан боравак на Кипру узраста 16-18 који су примили прву дозу вакцине; лица која из медицинских разлога не могу да се вакцинишу и поседују доказ о томе издат од стране Министарства здравља Р. Кипар. У таквим случајевима, лица која спадају у неку од наведених категорија, морају остати у обавезној самоизолацији 72 сата, а након тога обавити још једно PCR тестирање. Уколико је поновљени тест негативан, могу прекинути самоизолацију.
Путници који поседују сертификат о вакцинисању нису у обавези да раде PCR тест, али могу бити насумично тестирани на кипарском аеродрому (о сопственом трошку). Вакцине које се признају на територији Кипра: Pfizer-Biontech, AstraZeneca, Johnson & Johnson, Moderna, Sputnik V, Sinopharm и Sinovac.
Сви путници су у обавези да електронски попуне пропусницу (CyprusFlightPass) 48 сата пре лета на https://www.cyprusflightpass.gov.cy, која туристима служи за несметано кретање на Кипру 7 дана, након чега су у обавези да на свака 3 дана раде PCR/Rapid test (уколико нису вакцинисани).

КИРГИЗИЈА
Страни држављани су обавезни да поседују негативне резултате ПЦР теста (у папирном или дигиталном формату), не старије од 72 часа од тренутка узимања узорка.
Обавеза поседовања негативног ПЦР теста се не односи на:
1. чланове званичних делегација страних држава и међународних организација који путују на позив Министарства спољних послова Киргиске Републике;
2. чланове посаде авиона;
3. децу до 5 година;
4. међународне посматраче изборног процеса који долазе у Киргиску Републику.
У случају истека рока важења ПЦР теста (72 сата) из објективних разлога - више силе (кашњење или померање термина лета и сл.), путници су дужни да по доласку у Киргизију изврше ПЦР тестирање уз попуњавање упитника о обавезама.
Сви наведени услови се односе и на путнике у транзиту.

КОЛУМБИЈА
Држављани Србије могу да уђу у Колумбију. Неопходан је негативан PCR тест, не старији од 96 сати. Пре пута је потребно регистровати се преко следећег сајта: https://apps.migracioncolombia.gov.co

КОМОРИ
Држављани Србије могу да уђу у земљу. Обавезан је негативан PCR тест, не старији до 72 сата.

КОНГО
Држављани Србије са сталним боравком или важећом визом могу да уђу у Конго или транзитирају. На међународном аеродрому у Бразавилу уведена су обавезна тестирања приликом доласка и одласка. Такође, обавезна је самоизолација у периоду од 14 дана. Тест на COVID–19 се наплаћује и цена износи 30 евра. 

КОНГО, ДР
Држављани Србије са важећом визом могу да уђу у ДР Конго или транзитирају. Неопходан је негативан PCR тест за сва лица старија од 11 година, не старији од седам дана. По доласку на аеродром у Киншаси путници се додатно повдвргавају тестирању о трошку путника (45 долара). Такође, пре доласка је потребно регистровати се преко следећег сајта: http://www.inrbcovid.com/.
Приликом излакса из ДР Конго, сви путници старији од 11 година су у обавези да поседују доказ из лабораторије не старији од 3 дана, коју је одобрило Министраство здравља, да су негативни на COVID–19. Цена теста приликом одласка износи 30 долара.

КОРЕЈА, Република
Од 08. jануара 2021. године уведена је обавеза поседовања негативног PCR теста, не старијег од 72 сата, за све стране држављане, укључујући и оне који имају регистрован боравак у Кореји, а којима је дозвола поновног уласка (Re-entry Permit) издата пре 08. јануара 2021. године. Ова мера се односи и на носиоце дипломатских и службених виза (А1, А2 и А3), а од обавезе поседовања теста изузимају се деца млађа од 6 година.
Резултат теста мора бити издат на енглеском или корејском језику, a yколико је издат на трећем језику, мора бити преведен на енглески или корејски језик и оверен. Уколико путници не испуне поменуте услове у вези са тестом, неће им бити дозвољен улазак у Р. Кореју. 
Путници за Р. Кореју су у обавези да покажу негативан PCR тест на аеродрому приликом укрцавања у авион. 
Путницима у транзиту који не улазе у Р. Кореју тест није потребан.

КОРЕЈА, ДНР
Држављани Србије не могу да уђу у земљу. Границе и аеродроми су затворени.

КОСТАРИКА
Држављани Р. Србије могу да уђу у Костарику. Неопходан је попуњен дигитални образац "Pase de salud", доступан на адреси https://salud.go.cr и међународно путничко медицинско осигурање које може бити купљено и у Костарики.
Локално путничко осигурање може се купити у Националном заводу за осигурање Костарике на следећем линку: https://www.grupoins.com/seguros-para-viajero/ или у осигуравајућој компанији Sagicor https://www.sagicor.cr/seguro_para_turistas/
Путничко осигурање које није издато од стране костариканских осигуравајућих компанија мора бити на енглеском или шпанском језику и да обухвата следеће елементе: валидност полисе током посете Костарики, покривене медицинске трошкове у случајевима Covid-19 у Костарики (и то за најмање 50.000 УСД) и минимално покриће од 2.000 УСД за продужене трошкове смештаја због пандемије.

КОТ Д’ИВОАР
Држављани Србије могу да уђу у  Кот Д’Ивоар. Неопходан је негативан PCR тест, не старији од пет дана. По слетању на аеродром сви путници се подвргавају тесирању. Тест се плаћа око 75 евра. Путници који немају тест упућују се у изолацију у трајању од 14 дана о трошку авио компаније. 

КУБА
Држављани Србије могу да уђу у Р. Кубу. Неопходан је негативан PCR тест, не старији од 72 сата. По доласку на Кубу, на свим међународним аеродромима путници се додатно подвргавају PCR тесту (цена теста 35 евра). Следи обавезана изолација у за то предвиђеним хотелима до добијања негативног резултата теста (5-7 дана).

КУВАЈТ
Држављанима Републике Србије није дозвољен улаз у Кувајт, осим за лица са боравишном дозволом, као и децу и супружнике држављана Кувајта. Путници морају имати негативан PCR тест на Covid – 19 (не старији од 72ч), осим деца млађа од 6 година.
Путници требају да инсталирају апликације "Shlonik" и "Kuwait-Mosafer" на своје личне мобилне телефоне, као и да се пре доласка пријаве преко следећег сајта https://kuwaitmosafer.gov.kw/home.html
Признају се следеће вакцине (потпуно вакцинисани): AstraZeneca (Vaxzevria), Janssen, Moderna или Pfizer-BioNTec (Comirnaty).
За путнике који су у потпуности вакцинисани вакцинама Sinopharm, Sinovac или Sputnik V, потребан је доказ или да су примили и једну дозу вакцине AstraZeneca (Vaxzevria), Janssen, Moderna или Pfizer-BioNTec (Comirnaty) или да по доласку ураде додатна 2 PCR теста о свом трошку и имају потврду о уплати послату на  https://kuwaitmosafer.gov.kw/home.html пре поласка на пут.
Путници могу бити изложени карантину у хотелу или кућном карантину до 7 дана, те уколико нису примили две дозе вакцине AstraZeneca (Vaxzevria), Janssen, Moderna или Pfizer-BioNTec (Comirnaty) потребно је да имају потврђену резервацију хотела за 7 дана извршену путем https://kuwaitmosafer.com/home.html
Путници са потврдом о вакцинацији против Covid-19 издатој у Кувајту морају предочити сертификат преко апликација: Immune, Kuwait Mobile ID или Kuwait-mosafer.
Путници са потврдом о вакцинацији против Covid-19 издатом ван Кувајта морају имати QR код на сертификату, или аплоудовати сертификат на https://vaxcert.moh.gov.kw/SPCMS/PH/CVD_19_Vaccine_External_Registratio…

ЛАОС
Држављани Републике Србије не могу да уђу у Лаос. Гранични прелази су затворени и суспендовани су сви међународни комерцијални авио-летови, осим хуманитарних и специјалних летова.
Издавање свих врста виза, осим за дипломате, представнике УН, експерте, инвеститоре и бизнисмене (уз претходно одобрење „радне групе комитета Министарства иностраних послова“) је суспендовано. За њихов улазак у Лаос неопходан је негативан RT-PCR тест на COVID-19 (не старији од 72 сата). Након уласка у Лаос, обавезан је боравак у самоизолацији у хотелу или одређеном карантин центру у трајању од 14 дана (за дипломате и представнике УН, 14 дана у кућном карантину).

ЛЕСОТО
Држављани Србије не могу да уђу у Лесото осим лица са регулисаним боравком. Обавезан је карантин од 14 дана. Могућ је транзит из суседних држава али искључиво у случају организованог лета, односно напуштања земље (и региона), уз презентовање негативног теста, не старијег од 72 сата.

ЛЕТОНИЈА
Држављанима Р. Србије није дозвољен туристички или приватни долазак у Летонију. Улазак у Летонију је могућ за следеће категорије: лица која имају регулисан стални боравак у Летонији или визу типа „Д“ за дужи боравак уз ЕУ сертификат о вакцинацији, особље страних дипломатских мисија и међународних организација акредитованих у Летонији и на чланови њихових породица, дипломатске курире.
Наведена лица приликом доласка из Р. Србије (укључујући и лица која транзитирају преко Србије) су у обавези да имају негативан PCR тест, не старији од 72 сата пре уласка у Летонију и да, најраније 48 сати пре преласка летонске границе, испуне електронски упитник на веб сајту www.covidpass.lv у који је унет податак о негативном тесту на COVID-19, као и да на граничном прелазу покажу добијени QR код (потврда о пријави на сајт).
По уласку у Летонију за њих је обавезан карантин у трајању од 10 дана који се може прекинути 7. дана, када се добије негативан резултат новог PCR теста.
Тест није обавезан за децу до 12 година старости, дипломате акредитоване у Летонији и дипломатске курире, особе које долазе на позив званичника Летоније, као и за лица која пруже доказ да су примили потребну дозу вакцине (ЕU COVID-19 потврда).
Од забране уласка на територију Летоније могу бити изузети држављани земаља ЕУ и лица са сталном дозволом боравка у ЕУ, као и чланови њихових породица, лица на редовним студијама у Летонији или студенти на размени (уз писану потврду о студијама), спортисти и спортски функционери, као и представници међународних спортских организација који долазе као учесници међународне манифестације за коју су акредитовани у Летонији, лица која долазе ради ургентног лечења, уметници и културни радници који долазе на позив Министарства културе Летоније, научници запослени у научним институтима у Летонији и чланови њихових породица, као и лица из транспортног сектора.  
Путницима који транзитирају преко аеродрома „Рига“, а не задржавају се у транзиту дуже од 24 часа, или транзитирају копненим путем најдуже 12 сати, такође је потребан тест, као и пријава на www.covidpass.lv . Уколико путници у транзиту долазе на територију Летоније из државе ван ЕУ (укључујући Р. Србију), у обавези су и да дају на увид потврду да им је дозвољен улаз у земљу дестинације.
За професионалне возаче важи следећи пропис:
Возачи су у обавези да приликом преласка копнене границе на контролним пунктовима Гребнева, Терекхова, Патерниеки или Силене покажу важећу потврду ЕU COVID-19 о вакцинацији, тестирању или о прележаној болести. Уколико не поседују потврду, дужни су да одмах обаве тест на COVID – 19 на контролном пункту, о свом трошку. Уколико лице одбије тестирање или је резултат теста позитиван, Служба хитне медицинске помоћи одмах ће возача транспортовати у један од смештајних објеката (изолација) са листе туристичких смештаја. Уколико је возач теретног или путничког возила смештен у изолацију, послодавац је одговоран за решавање питања која проистичу из изолације свог запосленог.

ЛИБАН
Држављани Републике Србије могу да уђу у Либан. Неопходни су негативан PCR тест, не старији од 96 сати и полиса међународног здравственог осигурања које покрива лечење COVID-19.
Деци млађој од 12 година није потребан тест.
Лица која су вакцинисана, уместо PCR теста, прилажу доказ да су примили другу дозу вакцине против COVID-19 најмање 15 дана пре доласка у Либан.
Пре путовања потребно је извршити регистрацију путем следеће интернет странице: https://covid.pcm.gov.lb, a на страници Министарства здравља https://moph.gov.lb/en/MoPHPASS се могу наћи додатне информације.

ЛИБЕРИЈА
Држављани Србије могу да уђу у  Либерију. Пожељно је имати негативан PCR тест, не старији од од 72 сата. Лица која допутују без теста подвргавају се тзв. брзом тесту на аеродрому. Уколико је резултат теста негативан, омогућава се улазак у земљу. Лица са позитивним резултатом теста се прегледају и упућују у карантин који траје мимимум 14 дана у оквиру установе коју одређује државна здравствена институција.
 
ЛИБИЈА
Држављани Србије не могу да уђу у земљу. Границе и аеродроми су затворени.

ЛИТВАНИЈА
Држављани Републике Србије могу да уђу у Литванију под условом да поседују Зелени сертификат који доказује да је прошло минимум 14 дана од обављене потпуне вакцинације, вакцином која је дозвољена за употребу у Европској унији (Pfizer-BioNTech,  Moderna-Biotech Spain,  AstraZeneca AB,  Janssen-Cilag International).
Уколико су држављани Србије вакцинисани вакцином која се у Литванији не прихвата, или нису уопште вакцинисани, потребно је да пре пута у Литванију ураде PCR тест, који у тренутку уласка у Литванију није старији од 72 сата или антиген тест, који у тренутку уласка у Литванију није старији од 48 сати (на енглеском језику).
Особама које немају наведена документа одређује се карантин у трајању од 10 дана. Карантин се може скратити тек након што се у изолацији у Литванији проведе 7 дана, када се ради PCR тест.
Сви путници, без обзира на транспортно средство којим путују или гранични прелаз преко којег улазе у Литванију, у обавези су да 48 сати пре уласка попуне формулар који се налази на интернет страници https://keleiviams.nvsc.lt/en/form. Након што попуне формулар добијају QR код, који је потребно да покажу надлежним литванским органима приликом уласка у Литванију. Формулар је потребно попунити и у случају транзита кроз Литванију.
Више информација о условима уласка у Литванију може се наћи на страницама https://lrv.lt/en/, https://sam.lrv.lt/en/ и https://koronastop.lrv.lt/en/.
Свим путницима се препоручује, уколико су у могућности, да поред наведене обавезне документације, са собом понесу позивно писмо литванског правног или физичког лица или неки други документ (потврда о родбинској вези са држављанком Литваније, потврда о школовању, лечењу, спортском такмичењу и сл.) у којем су наведени оправдани разлози за пут у Литванију.
За улазак у све затворене јавне просторе (продавнице, јавне установе, на послу, у школи, код лекара, позориште, биоскоп, тржни центри и сл.) потребно је показати Зелени сертификат који доказује да је прошло минимум две недеље од  потпуно обављене вакцинације (две дозе за Фајзер, Модерну и Астра Зенеку и једна доза за Џонсон и Џонсон вакцину). Такође, све особе старије од 6 година су у обавези да у затвореним јавним просторима носе маске.

ЛИХТЕНШТАЈН
Детаљи о режиму уласка у Лихтенштајн се могу наћи у информацији о уласку у Швајцарску Конфедерацију, с обзиром да је реч о идентичним условима 

ЛУКСЕМБУРГ
Држављани Републике Србије могу да уђу у земљу искључиво уколико имају регулисан дугорочни боравак у Луксембургу, регулисан боравак у складу са европском директивом 2003/109/ЕС о резидентима са дугим боравком или дугорочну националну визу у некој од држава чланица ЕУ и земаља повезаних са шенгенским простором. Изузеци се односе на здравствене раднике, граничне раднике, истраживаче, лица која се баве негом старијих лица, лица запослена у сектору саобраћаја, лица која путују из хитних и уредно оправданих породичних разлога, лица која путују за потребе студија и висококвалификоване раднике ако је њихово запошљавање економски неопходно и њихов рад се не може одложити или обављати из иностранства.
Ове особе треба да поднесу захтев Одељењу за пасоше, визе и законодавство, како би добили одговарајући сертификат за путовање. Захтев се подноси путем електронске поште на service.visas@mae.etat.lu.
Уколико се путује ваздушним путем, сви путници старији од 12 година приликом укрцавања у обавези су да приложе негативан PCR, TMA или LAMP тест (не старији од 72 сата) или брзи антигенски тест (не старији од 48 сати).  Резултат мора бити преведен на један од службених језика Луксембурга или на енглески језик. Сертификати о вакцинацији из Р. Србије се не признају, без обзира на то која вакцина је у питању. Транзит је дозвољен без поседовања негативног ПЦР теста.

МАДАГАСКАР
Држављани не могу улазити на Мадагаскар. Иста забрана, у условима затворених аеродрома и лука, важи за све стране држављане. 

MAЂАРСКА
Држављани Србије могу да уђу у Мађарску без ограничења, односно под истим условима који су били на снази пре мера уведених ради спречавања ширења вируса COVID-19. Није потребна потврда о вакцинацији, нити негативан PCR тест.
Напомена:
    1. Једино грађани који у Мађарску улазе из правца Украјине подлежу и даље мерама епидемиолошке контроле за спречавање пандемије.
    2. Грађанима који слећу на аеродром у Будимпешти мери се температура, али не морају да имају потврду о вакцинацији или негативан ПЦР тест.
    3. На снази је обавеза ношења маске у затвореном простору.
    4. За улазак у спортско-рекреативне центре, музеје, затворене делове ресторана и др. потребна је потврда о вакцинацији.

МАЛАВИ
Држављани Србије не могу да уђу у Малави осим лица са регулисаним боравком. Обавезан је карантин од 14 дана. Могућ је транзит из суседних држава али искључиво у случају организованог лета, односно напуштања земље (и региона), уз презентовање негативног теста, не старијег од 72 сата.

МАЛИ
Држављани Србије могу да уђу у Мали. Неопходан је негативан PCR тест, не старији од 72 сата.

МАЛДИВИ
Држављани Србије, као и остали страни држављани, могу да уђу на Малдиве. Од 10. септембра је неопходно да страни држављани поседују негативан PCR тест, не старији од 72 сата.

МАЛЕЗИЈА
Држављани Србије не могу да уђу у Малезију осим уколико имају боравак у овој земљи. Обавезан је карантин од 14 дана. Пре пута, потребно је контактирати најближу Амбасаду Малезије

МАЛТА
Држављанима Републике Србије није дозвољено путовање на Малту, имајући у виду да се Република Србија налази на „Тамно црвеној“ листи земаља.
Држављанима Републике Србије дозвољено је путовање на Малту само уколико су претходних 14 дана боравили у једној од земаља са „Црвене“ листе уз поштовање медицинског протокола који је прописан за те земље. У супротном путовање на Малту дозвољено је искључиво уколико постојања есенцијалних или ургентних разлога, уз:
- претходно прибављену сагласност Superintendent of Public Health (пријава се прибавља преко линка https://travelauthorisation.gov.mt/ );
- негативан PCR тест, не старији од 72 сата;
- Digital Passenger Locator Form ( https://app.euplf.eu );
- обавезан карантин у трајању од 14 дана уз обавезно понављање тестирања 10-11 дана карантина,  у хотелу одређеном за ту намену од стране Р. Малте, о личном трошку (100 евра ноћ, укључен доручак).
Држављани Малте и странци који поседују важећу малтешку личну карту или дозволу боравка или имају трајан боравак на Малти, који поседују сертификат о пуној вакцинацији признат од стране Р. Малте (међу признатим је и Српски зелени сертификат са читљивим QR кодом за вакцине признате од стране Европске медицинске агенције: Pfizer, Johnson&Johnson, Moderna, AstraZeneca), под условом да је последња доза примљена најмање 14 дана раније, могу поднети захтев за спровођење карантина у условима кућне самоизолације искључиво уколико испуњавају услове прописане медицинским протоколом (https://travelauthorisation.gov.mt/ ).
О режиму уласка и изузецима од прописаног медицинског протокола можете се информисати преко линка: https://deputyprimeminister.gov.mt/en/health-promotion/covid-19/Pages/t…

МАРОКО
Држављани Републике Србије могу да уђу у Мароко уколико поседују потврду о вакцинацији (особе које су потпуно вакцинисане једном од следећих вакцине: AstraZeneca, Sinopharm, Sputnik, Pfizer, Janssen, Covishield, Moderna, Sinovac и да је пошло најмање 2 недеље након примања друге дозе) или негативан PCR тест не старији од 48 сати (време од давања узорка до укрцавања на лет).
Вакцинација, односно негативан PCR тест нису неопходни за децу млађу од 11 година.
Такође, потребно је попунити „здравствену књижицу“ путника (fiche sanitaire), која се може преузети online (http://www.onda.ma/form.php), а дистрибуира се у авиону или на броду (нарочито је важно да се напише тачна адреса током боравка у Мароку, као и 2 броја телефона на која ће путник бити доступан).

МАУРИТАНИЈА
Држављани Републике Србије могу да уђу у Мауританију, уз негативни PCR тест, не старији од 72 сатa. Резултат теста мора бити одштампан на арапском, француском, енглеском или шпанском језику, у супротном путницима неће бити дозвољен улазак.
Наведено се не односи на путнике млађе од 10 година.
За улазак у Мауританију потребно је испунити „здравствену књижицу“ (fiche sanitaire) https://www.royalairmaroc.com/documents/20195/53057329/Mauritanie.pdf .
По доласку на аеродром, врши се провера температуре. Уколико се покаже да путник има повишену температуру, ради се PCR или брзи антигенски тест на лицу места. Док се чека резултат теста, особа мора да буде у самоизолацији до 10 дана, о свом трошку, у хотелу или месту боравка. Ако је тест негативан, самоизолација се може напустити и пре истека од 10-одневне самоизолације.
 

МАУРИЦИЈУС
Држављани Републике Србије могу да уђу на Маурицијус под следећим условима:
УКОЛИКО СТЕ ПОТПУНО ВАКЦИНИСАНИ
- Потребно је да је протекло најмање 14 дана од примања обе дозе вакцина од следећих произвођача: Astrazeneca, Covaxin, Moderna, Pfizer BioNTech, Sinopharm, Sinovac, Sputnik V, односно најмање 28 дана од примања вакцине Janssen;
- Уколико поседујете потврду о прележаном Covid 19, потребно је да сте најмање 14 дана пред пут примили једну дозу од наведених вакцина.
Пре поласка потребно је:
- урадити PCR тест 72 сата пре поласка (добијени резултат мора бити негативан);
- имати здравствено осигурање које покрива трошкове лечења од Covid 19;
- попунити образац (ALL IN ONE TRAVEL FORM) који се може пронаћи на сајту https://mauritiusnow.com/mauritius-travel-advice/.
Након доласка на Маурицијус, уколико имате резервисан хотелски смештај потребно је да урадите антигенски тест, један по доласку у хотел и други петог дана боравка у хотелу. Уколико имате резервисан други тип смештаја, потребно је да, по слетању, урадите PCR тест на аеродрому (бесплатно) и антигенски тест, самостално, 5. дана боравка.
Слободно кретање по острву је могуће након првог негативног резултата теста урађеног у хотелу или на аеродрому.
УКОЛИКО НИСТЕ ПОТПУНО ВАКЦИНИСАНИ потребно је:
- урадити PCR тест 72 сата пре поласка (добијени резултат мора бити негативан)
- имати здравствено осигурање које покрива трошкове лечења од Covid 19
- резервисати и платити 14 дана смештаја у назначеном хотелу, што укључује и трансфер од аеродрома до хотела и PCR тестове (први по доласку, други 7 дана и трећи 14 дана)
- попунити образац (ALL IN ONE TRAVEL FORM) који се може пронаћи на сајту https://mauritiusnow.com/mauritius-travel-advice/
На путнике млађе од 18 године примењују се исти услови као и на пунолетне особе у чијој су пратњи.

МЕКСИКО
Држављани Србије могу, уз поседовање одговарајуће визе, без посебних ограничења да уђу у Мексико. Mексико није усвојио ограничења уласка странаца у земљу, али се предузимају одговарајуће мере уколико особе испољавају симптоме на корона вирус. По доласку у Мексико, путници су дужни да попуне упитник за идентификацију фактора ризика (https://afac.hostingerapp.com/).

МЈАНМАР
Држављани Републике Србије не могу да уђу у Мјанмар. Гранични прелази су затворени и сви међународни комерцијални авио-летови су суспендовани.
За странце који долазе хуманитарним и специјалним летовима у Мјанмар, потребна је одговарајућа виза и негативан RT–PCR тесту на COVID-19, не старији од 72 сата. Након уласка у Мјанмар, подлежу обавези боравака у хотелском карантину у трајању од 10 дана, без обзира да ли су вакцинисани или не.

МОЗАМБИК
Држављани Србије не могу да уђу у Мозабик осим лица са регулисаним боравком. Обавезан је карантин од 14 дана. Могућ је транзит из суседних држава али искључиво у случају организованог лета, односно напуштања земље (и региона) као и превоза карга, уз презентовање негативног теста, не старијег од 72 сата.

МОЛДАВИЈА
Држављани Републике Србије могу да уђу у Р. Молдавију, уз поседовање електронског сертификата о потпуној вакцинацији против вируса COVID 19 издатог од стране надлежних органа Р. Србије.
Лицима која нису вакцинисана дозвољен је улазак у Р. Молдавију уколико поседују негативан резултат РТ- PCR тест (на румунском, енглеском, француском, немачком, италијанском или руском језику), који не сме бити старији од 72 сата (од узимања узорка) или брзи антигенски тест не старији од 48 сати (од узимања узорка).
Улазак у Р. Молдавију дозвољен је и лицима са лекарском потврдом да су прележали вирус COVID 19, под условом да је прошло најмање 15, а највише 180 дана (6 месеци) од када су тестирани позитивно на вирус или документ којим се потврђује присуство антитела на COVID 19, који не може бити старији од 90 дана од дана тестирања.       
У случају да не приложе негативан резултат PCR теста, у обавези су да потпишу изјаву којом се обавезују да ће се придржавати утврђеним мерама самоизолације/карантина у трајању од 14 дана. Мера карантина се може прекинути уколико лице у року од 7 дана приложи негативан РТ- PCR тест или брзи антигенски тест.
Наведене мере не односе се на следеће категорије лица: деца узраста до 12 година; ученици и студенти до 18. године; возачи и особље теретних и путничких возила; посаде авиона/бродова; лица која путују из здравствених или хуманитарних разлога, укључујући и особу која је у њиховој пратњи (уколико приложе медицинску документацију); прекогранични радници; дипломатско и конзуларно особље; чланови међународних организација; путници у транзиту који не може да траје дуже од 24 сата од момента уласка у Р. Молдавију и по унапред утврђеним транзитним рутама које одређује гранична полиција Р. Молдавије.

МОНАКО
За Кнежевину Монако важи исти режим уласка као за Француску.

МОНГОЛИЈА
Држављани Србије могу да уђу у Монголију. Неопходан је негативан тест на корона вирус, не старији од 72 сата рачунајући од полетања са првог полазишта. По доласку у Монголију лица која нису вакцинисана против Covid 19 обавезна су да бораве у карантину 7 дана, током којих ће поново бити тестирани. Информације о објектима за карантин могу се наћи на следећем сајту: www.tabinfo.mn ради резервације. У случају да се утврди да је лице током боравка у карантину позитивно на корону, биће премештено у болницу ради пружања здравствене неге.
Они путници који су допутовали у Монголију 14 дана након вакцинације, или они којима је раније дијагностификована инфекција корона вирусом, а потпуно су се опоравили, изузети су од обавезног карантина уколико приложе документа о примљеној вакцини или медицинског налаза о опоравку од инфекције корона вирусом.

НАМИБИЈА
Држављани Србије не могу да уђу у Намибију осим лица са регулисаним боравком. Неопходан је негативан тест, не старији од 72 сата. Могућ је транзит из суседних држава али искључиво у случају организованог репатриациног лета, односно напуштања земље (и региона) уз презентовање негативног теста, не старијег од 72 сата.

НАУРУ
Држављанима Републике Србије, као и свим страним држављанима који су транзитирали или боравили у Кини, Хонг Конгу, Макау, Ирану, Италији или било где у Европи, Кореји, САД или Азији (осим Тајвана) у последњих 21 дан пре намераваног доласка на Науру, до даљњег је забрањен улазак у земљу.  Остали путници морају да прибаве одобрење надлежних органа Науруа за улазак у земљу. Обавезан је негативан PCR тест не старији од 3 дана, а путници су у обавези да при доласку попуне здравствену декларацију и подвргну се здравственом прегледу, након чега следи обавезан карантин од 14 дана.

НЕМАЧКА
Држављани Републике Србије, који су потпуно вакцинисани против Covid 19 (BioNTech/Pfizer, Moderna, AstraZeneca или Johnson&Johnson) могу из Србије путовати у Немачку у све сврхе путовања.
Неопходно је да је од последње потребне дозе вакцине прошло најмање 14 дана. Деци испод 12 година дозвољен је улазак у Немачку, иако нису вакцинисана, у пратњи бар једног потпуно вакцинисаног родитеља.
Kод особа које су прележале болест довољна је једна доза неке од наведених вакцина. За доказивање статуса потпуно вакцинисане особе морају доказати да су пре вакцинације прележале болест Covid 19. Као доказ мора бити приложен позитиван PCR тест.
Уколико сте у последњих десет дана пре уласка у Немачку боравили у Србији, дужни сте да пре изласка из Србије попуните електронску пријаву уласка путем следеће веб-странице: https://einreiseanmeldung.de/#/ .
Свим другим лицима са пребивалиштем у Србији може бити дозвољен улазак у Немачку само у случају да обављају важну функцију или докажу да је њихово путовање неодложно (шта се сматра неодложним разлогом путовања можете пронаћи на следећем линку: https://www.bmi.bund.de/SharedDocs/faqs/EN/topics/civil-protection/coro… ).
За све оне који у Немачку путују са важним разлогом за улазак важи следеће: обавезна електронска пријава уласка, тест на Covid 19 (антигенски или PCR) или сертификат о прележаној болести и обавезни карантин (карантин се прекида када се потврда о поновном негативном тесту уређеном у Немачкој пошаље преко линка за електронску пријаву уласка: https://einreiseanmeldung.de/#/. Међутим, ново тестирање је могуће најраније петог дана након уласка у Немачку).
Транзит кроз Немачку је могућ уколико имате право уласка у земљу одредишта. Потребан је доказ о овлашћењу за улазак у земљу одредишта и сврси путовања, као и да се транзит обави најкраћим могућим путем.
Детаљне информације о условима уласка и транзита могу се пронаћи на сајту Амбасаде СР Немачке у Београду: https://belgrad.diplo.de/rs-sr/service/visa-einreise/corona-einreiseinf…
У случају дилеме у вези са могућношћу уласка или транзита, потребно је контактирати Савезну полицију СР Немачке путем линка: https://www.bundespolizei.de/Web/DE/Service/Kontakt/08_Reiseanfrage/rei…

НИГЕР 
Држављани Србије могу да уђу у Нигер. Неопходан је негативан PCR тест, не старији од 72 сата. Уколико путник не поседује тест, подвргава се здравственом прегледу и тестирању о свом трошку. 

НИГЕРИЈА 
Држављани Републике Србије могу да ушу у Нигерију, потребно је да презентују негативан резултат PCR теста, урађен не више од 72 сата пре укрцавања.
За потпуно вакцинисане путнике се не одређује изолација, али је потребно да ураде додатне PCR тестове другог и седмог дана након доласка.
Путницима који нису вакцинисани (или су примили само прву дозу) одређује се седмодневна самоизолација и потребно је да ураде додатне PCR тестове другог и седмог дана након доласка.
Особе које стижу пословним или званичним разлогом и у Нигерији остају мање од 7 дана, морају да:
1. буду потпуно вакцинисани
2. обезбеде PCR тест не старији од 72 сата пре укрцавања
3. ураде PCR тест другог дана након доласка

НИКАРАГВА
Држављани Р. Србије могу да уђу у Никарагву. Неопходно је поседовати негативан PCR тест на Covid-19, не старији од 72 сата (за путнике који долазе из Азије, Африке и Океаније не старији од 96 сати).
Страни држављани који имају температуру или друге симптоме вируса, не могу ући у земљу, док држављани Никарагве могу ући у земљу, али морају провести одређено време у карантину, у складу са протоколом успостављеним у земљи.
Путници који при доласку презентују негативан PCR тест на Covid-19 и који не показују никакве симптоме, моћи ће да се слободно крећу у земљи, али ће их здравствено особље пратити (телефоном) у периоду од 14 дана.

НОВИ ЗЕЛАНД
Држављани Србије не могу да уђу у земљу, осим оних лица која имају одобрен стални боравак и чланова њихове уже породице. Могућност уласка постоји ако су у питању хуманитарни или довољно убедљиви разлози уз претходно прибављање дозволе од стране надлежних органа. Обавезан је карантин од 14 дана, у за то посебно опредељеним објектима, и путници морају да у истима резервишу смештај пре поласка на пут. Трошкове боравка у изолацији сносе сами путници. Сва лица се по доласку у земљу тестирају на COVID-19.
Транзит држављана Србије је дозвољен уз поседовање транзитне визе (уз обавезу да време проведено у транзиту буде максимално 24 сатa). Транзит је дозвољен само преко аеродрома у Окланду.
Улазак на Нови Зеланд дозвољен је само држављанима Новог Зеланда, лицима која имају одобрен стални боравак и члановима њихових ужих породица, као и држављанима Аустралије који обично пребивају на Новом Зеланду.
 Од 16. јануара 2021. године, сви путници који долазе из Велике Британије и САД, морају да доставе писмени доказ негативног PCR теста, не старијег од 72 сата.

НОРВЕШКА
Држављани Републике Србије могу ући у Норвешку ако имају држављанство или регулисан боравак у Норвешкој или ако у Норвешку долазе: да би посетили чланове уже породице (под којима се сматрају: супруг/супруга, партнер са којим имају заједничко дете, деца и пасторци млађи од 18 година, родитељи/очуси/маћехе ако је у питању долазак детета млађег од 18 година); студенти ако имају важећу боравишну дозволу; особе којима имају имиграциону дозволу норвешких власти; врхунски спортисти који учествују на међународним такмичењима у периоду од 28. августа до 30. новембра 2021. године; одређене професије попут: новинара, морнара, кабинског особља ваздухоплова, шпедитера, дипломатског и војног особља и чланова њихове уже породице, истраживача и посада истраживачког брода; особе у транзиту; особе позване од стране норвешких власти или запослених у међународним организацијама.  
Особа коју планирате да посетите мора бити регистрована као становник Норвешке како бисте могли да уђете у земљу. Детаљније информације на https://udi.no/.
За улазак у Норвешку потребна је претходна регистрација на https://reg.entrynorway.no/ и тестирање по уласку у земљу брзим тестом који је бесплатан. Такође, обавезан је карантин у трајању од 10 дана. Први PCR тест могуће је урадити најраније трећег дана по уласку у земљу.
Поменута правила уласка се не примењују на оне држављане Републике Србије који су вакцинисани у Норвешкој или у иностранству неком од вакцина које су норвешке власти одобриле и поседују сертификат COVID 19 вакцинацији који су одобриле норвешке власти. Детаљније информације: https://www.fhi.no/nettpub/coronavirus/befolkningen/reiserad-knyttet-ti… .

ОМАН
Држављани Србије могу да уђу у Султанат Оман. Неопходан је негативан PCR тест, не старији од 72 сата.

ПАКИСТАН
Држављанима Србије је дозвољен улазак у Пакистан. На аеродрому се контролише температура. За лица која покажу симптоме медицинско особље на аеродрому одлучује да ли ће захтевати тест на корону. У случају позитивног теста, обавезна је мера изолације у болничким или уличним условима. 

ПАЛАУ
Држављани Србије могу без ограничења да уђу или транзитирају. Неопходно је да приликом уласка попуне формулар о здравственом стању и да буду подвргнути здравственом прегледу. Забрањен је улазак за оне држављане Србије који су претходних 14 дана боравили или транзитирали у НР Кини (укључујући Хонг Конг и Макао) или су боравили на путничким крузерима који су пристајали у луке земаља које су погођене болешћу COVID-19. 
Наведено се односи на све стране држављане.

ПАЛЕСТИНА
Држављани Србије не могу да уђу нити да транзитирају преко територије Палестине.

ПАНАМА
Држављани Србије могу да уђу у Панаму. Неоходан је негативан PCR тест, не старији од 48 сати. И за транзит се захтева поседовање негативног PCR теста, уз забрану напуштања аеродрома. 

ПАПУА НОВА ГВИНЕЈА 
Свим страним држављанима, укључујући и држављане Србије, до даљњег је забрањен улазак у Папуа Нову Гвинеју. Изузетак су лица са специјалним одобрењем надлежних органа. Обавезан је негативан PCR тест, не старији од седам дана.

ПАРАГВАЈ
Држављани Републике Србије могу да уђу у Парагвај. Услов за укрцавање у авион је негативан PCR тест, не старији од 72 сата, односно антигенски тест урађен 24 часа пре полетања. Неопходно је имати здравствено осигурање којим је покривено и лечење од COVID-19, те 24 часа пре лета електронским путем попунити образац о здравственом стању. Обавезан је карантин од 5 дана за лица која немају доказ о вакцинацији. Сви путници су дужни да се тестирају пет дана након слетања у Парагвај.

ПЕРУ
Држављани Републике Србије могу да уђу у Перу. Неопходан је негативан PCR тест, не старији од 72 сата. Такође се захтева претходно слање електронским путем тзв. изјаве о одговорности да је путник упознат са свим санитарним прописима и процедурама у Перу. У зависности од крајње дестинације и актуелног стања пандемије у датој области Перуа, може бити одређен обавезни карантин од 14 дана за нерезиденте. Све информације у вези с тим, као и формулар који се попуњава 72 сата пре лета треба потражити на следећој интернет страници: http://e-notificacion.migraciones.gob.pe/dj-salud/  
Странци не могу ући Перу уколико су боравили у Јужној Африци, односно улолико су транзитирали преко ове државе у последњих 14 дана.

ПОЉСКА
Држављанима Републике Србије није дозвољен туристички или приватан улазак у Пољску. Дозвољена су искључиво оправдана путовања као што су пословни пут, школовање, лечење. Такође, дозвољен је улазак држављанима Србије који у Пољској имају регулисан боравак и поседују картицу боравка у Пољској.
Поред одговарајуће документације којом се доказује оправданост путовања, држављанима Србије je потребна и потврда о вакцинацији којом се доказује да је прошло минимум две недеље од потпуно окончане вакцинације вакцином која је одобрена за употребу у Европској унији (Pfizer, AstraZeneca и Moderna – две недеље од друге дозе,   Janssen – две недеље после прве дозе).
Особама које нису вакцинисане или су вакцинисане руском или кинеском вакцином потребан је негативан PCR тест. Имајући у виду да Пољска не признаје PCR тест урађен у земљама које нису чланице ЕУ, поменутим лицима се препоручује да отпутују до неке од суседних држава које су чланице ЕУ (Хрватска, Мађарска, Румунија, Бугарска), тамо ураде PCR тест, преведу га на енглески језик и по добијању резултата овог теста наставе пут ка Пољској.
За улазак у Пољску признаје се и лекарска потврда која доказује да није прошло више од 6 месеци од прележане болести изазване вирусом SARS-CoV-2. Особама које немају наведене потврде или PCR тест урађен у земљи ЕУ одређује се карантин у трајању од 10 дана. Карантин се може скратити тек након што се у изолацији у Пољској проведе 7 дана, када је могуће урадити PCR тест.
Транзит преко аеродрома је дозвољен под условом да путник поседује авионска карта којом се доказује да ће напустити територију Пољске у року од 24 сата. Није дозвољен излазак са аеродрома у паузи између летова.
Транзит аутомобилом када се у Пољску улази из правца друге земље ЕУ (Словачка, Чешка, Немачка, Шведска, Литванија) је дозвољен уз документ који доказује где се путује (нпр. картице боравка у некој другој земљи ЕУ или нпр. Русији, Белорусији, или позивно писмо за неку другу земљу). Дозвољен је излазак са територије Пољске према Русији, Белорусији и Украјини.
За транзит аутомобилом када се у Пољску улази из правца Русије, Белорусије и Украјине, потребна је дозвола пољских органа. Потребно је да се путник (у зависности из које земље креће на пут) обрати Амбасади Србије у Москви, Минску или Кијеву, достави им скениране копије пасоша свих особа које путују, као и саобраћајну дозволу аутомобила којим се путује. Потребно је навести планиране датуме уласка и изласка са територије Пољске, као и конкретне граничне прелазе који ће се користити за улазак/излазак са територије Пољске. По добијању захтева надлежне Амбасаде ће захтев проследити Амбасади Србије у Варшави, која ће затим обавити потребне најаве и затражити дозволу за улазак путника.
За улазак у Пољску из пословних разлога, поред потврде о вакцинацији, путници код себе треба да имају позивно писмо пољског привредног субјекта, као и извод из Привредног регистра Пољске како доказ да заиста путују на позив пољске фирме која им је послала позивно писмо. У позивном писму треба да буде наведен конкретан разлог за долазак у Пољску, назив и адреса српске фирме која се позива, име, презиме и број пасоша особе/а која се позива/ју.
За улазак у Пољску ради студирања, размене студената/учитеља, учешћа на Ерасмус програмима и сл, поред потврде о вакцинацији или неке од горе наведених потврда, путник мора да поседују позивно писмо пољске школе, факултета и образовне установе. Иако није обавезан документ, препоручујемо да путник са собом има потврду на енглеском језику, од матичне школе/факултета да је именовани студент/професор у тој образовној установи.
За улазак у Пољску ради учешћа на спортском догађају/такмичењу, поред потврде о вакцинацији или неке од горе наведених потврда, путник мора да поседују позивно писмо пољског организатора спортског догађаја. Такође, иако се не ради о обавезном документу, препоручујемо да путник понесе и потврду матичног спортског савеза или клуба да је регистровани спортиста/тренер у Србији.
За улазак у Пољску из хуманитарних разлога, поред потврде о вакцинацији или неке од горе наведених потврда, путник мора да поседују позивно писмо пољске болнице или здравствене институције. У овим случајевима се препоручује да се додатно обратите и Амбасади Србије у Варшави на имејл embassy.warsaw@mfa.rs.

ПОРТУГАЛИЈА
Држављанима Републике Србије је омогућен улазак у Португалију уколико имају регулисани боравак у Португалији или у некој другој чланици ЕУ или држави Шенген зоне која није чланица ЕУ (Лихтенштајн, Норвешка, Исланд и Швајцарска).
У осталим случајевима, држављанима Републике Србије је дозвољен улазак само у случају „нужних“ путовања. Под „нужним“ путовањима подразумевају се путовања из професионалних разлога, ради спајања породице, студирања и из здравствених и хуманитарних разлога. Путницима је дозвољен транзит кроз Португалију.
За улазак у Португалију, сви путници, осим деце до 12 година, морају имати “EU Covid” сертификат или негативан РТ-PCR тест не старији од 72 сата или брзи антигенски тест (TRAg) не старији од 48 сати, који садржи податке у складу са стандарима ЕУ (https://ec.europa.eu/health/sites/default/files/preparedness_response/d…  ).
Сви путници који долазе у Португалију пре пута треба да попуне формулар који је доступан на следећем линку: https://portugalcleanandsafe.pt/en/passenger-locator-card  .

РУАНДА
Држављани Србије, као и сви путници који долазе у Руанду, преседају, транзитирају и одлазе из Руанде, су у обавези су да покажу негативан PCR тест, урађен у лиценцираној лабораторији, не старији од 72 сата.
Пре лета сви путници су у обавези да попуне електронску апликацију (www.rbc.gov.rw) и добију јединствени здравствени код (Unique Health Code), који приказују приликом слетања у Руанду.
За путнике који улазе у Руанду, обавезујући је још један PCR тест који се ради по доласку, а резултати теста добијају се у року од 24 сата. До тренутка добијања резултата теста, путници се, о свом трошку, смештају у хотеле који су намењени за ту сврху. Све актуелне информације у вези са уласком у Руанду могу се пронаћи на следећем линку: https://travel.rbc.gov.rw/travel/

РУМУНИЈА
Држављани Републике Србије могу да уђу у Румунију, под условом да су у једној од следећих категорија: лица која су вакцинисана, а по истеку 10 дана од комплетне вакцинације; лица којима је потврђено присуство вируса COVID – 19 у претходних највише 180, а најмање 14 дана пре уласка на територију Румуније; деца узраста до 12 година (без обавезе прилагања негативног резултата PCR теста); деца узраста између 12 -16 година (уз обавезно прилагање негативног резултата PCR теста, не старијег од 72 сата); прекогранични радници; студенти; лица која на територији Румуније остају најдуже 72 сата (уколико приложе негативан резултат PCR теста); лица у транзиту, под условом да територију Румуније напусте у року од 24 сата.

РУСКА ФЕДЕРАЦИЈА
Држављани Републике Србије (без обзира на тип пасоша и начина регулисања боравка у Русији) могу да уђу у Руску Федерацију уз обавезан негативан резултат PCR теста на руском или енглеском језику, не старији од 72 сата од датума узимања бриса. Уколико страни држављанин не поседује предметни PCR тест пре слетања на аеродром у Русију, биће аутоматски депортован у државу полетања. Ово правило се односи и на све оне странце који поседују сертификат о извршеној вакцинацији Руске Федерације.
Држављани Републике Србије могу да уђу у Руску Федерацију ваздушним путем, директним летовима из Србије, као и из свих земаља са којима је Рускa Федерација обновила директне летове, под условом да имају регулисан боравак у тим земљама (важећу визу, привремени или стални боравак).
Државе са којима је Русија обновила директне летове су:
1.Аустрија, 2. Азербејџан, 3. Белгија, 4. Бугарска, 5. Велика Британија, 6. Венецуела, 7. Вијетнам, 8. Грчка, 9. Египат, 10. Етиопија, 11. Индија, 12. Ирска, 13. Исланд, 14. Италија, 15. Јапан, 16. Јерменија, 17. Јордан, 18. Казахстан, 19. Катар, 20. Кипар, 21. Киргизија, 22. Република Кореја, 23. Куба, 24. Либан, 25. Луксембург, 26. Мађарска, 27. Малдиви, 28. Малта, 29. Мароко, 30. Маурицијус, 31. Мексико, 32. Немачка, 33. Португалија, 34. Саудијска Арабија, 35. Северна Македонија, 36.САД, 37. Сејшели, 38. Сингапур, 39. Сирија, 40. Таџикистан, 41. Турска, 42. Уједињени Арапски Емирати, 43. Узбекистан, 44. Финска, 45. Хрватска, 46. Швајцарска, 47. Шри Ланка, 48. Француска, 49. Чешка. 50. Молдавија 51. Бахреин 52. Доминиканска Република, 53. Албанија, 54. Белорусија, 55. Шпанија, 56. Словачка, 57. Кенија, 58. Ирак, 59. Данска, 60. Перу, 61. Џибути, 62. Јужноафричка Република, 63. Нови Зеланд 64. Танзанија, 65. Кина, 66. Лихтенштајн, 67. Кувајт, 68. Андора, 69. Колумбија.
Уколико се путује из Београда за Русију, није могуће транзитирање преко набројаних земаља (изузетак су носиоци дипломатских и службених пасоша Р. Србије).
Повратак из Русије у Србију је могућ преко било које земље, с тим да авиокомпаније задржавају право да не приме путнике на летове уколико нису испуњени законски услови земље у коју се путује.
Копнене границе Русије су затворене, осим за возила са ознаком CMR и TIR, као и лица којима је руски кризни штаб одобрио улазак копненим путем.

САД
Држављани Србије могу да уђу у САД. Међутим, у САД не могу да уђу она лица која су током претходних 14 дана боравили у НР Кини (осим Хонг Конга и Макао), Ирану, 26 земаља Шенген зоне, В. Британији и Бразилу. Под боравком се сматра и транзитирање кроз међународну зону.
Oбавезан je негативан PCR или NAAT тест, не старији од 3 дана или за оне који су прележали болест позитиван тест, не старији од 3 месеца, уз лекарску потврду којом се тврди да је лице безбедно за путовање. Тест је обавезан и за децу почев од две године. Контролу поседовања теста врши авио превозник. Такође, препоручује се да се тест уради и у САД, између трећег и петог дана по доласку, као и да се буде 7 дана у самоизолацији. Уколико дође до одлагања лета, из било којих разлога, путници ће морати да раде нови тест уколико се не уклапају у тражени рок од 3 дана пре путовања.
Додатне информације се могу наћи на следећем линку: https://www.cdc.gov/coronavirus/2019-ncov/travelers/testing-international-air-travelers.html

САМОА
Свим страним држављанима, укључујући и држављане Србије, до даљњег је забрањен улазак у земљу.

САН МАРИНО
Држављани Србије могу да уђу у Сан Марино или транзитирају уз обавезу претходне пријаве Министарству иностраних послова Сан Марина, путем е-мејла: viaggiareinformati@esteri.sm  или телефонски: 00378/549888888. По доласку обавезно је подвргавање серолошком тесту. У случају позитивног резултата лице се подвргава молекуралном тесту и уколико резултат буде позитиван подлеже кућној самоизолацији у трајању од 14 дана. 

САО ТОМЕ И ПРИНЦИПЕ
Држављани Републике Србије могу да уђу у Сао Томе и Принципе уз негативан PCR тест, не старији од 72 сата. Деци до 5 година старости није потребан RCR тест.
Неопходно је да потврда о негативном PCR тесту буде у папирној форми, имајући у виду да се не прихвата дигитална верзија теста.

САУДИЈСКА АРАБИЈА
Најдуже 72 часа пре поласка путника за Саудијску Арабију неопходно је извршити регистрацију података о имунизацији на интернет страници: https://muqeem.sa/#/vaccine-registration/home . Одобрене вакцине су: Фајзер, АстраЗенека, Џонсон и Џонсон. Минимум две недеље након добијања друге дозе је потребно да прође како би се регистрација прихватила. Захтева се потврда успешне регистрације (SMS поруком, одштампаном потврдом са бројем регистрације, потврдом регистрације преко интернет странице Muqeem). Пре уласка обавезно је попуњавање формулара са основним информацијама и инсталација апликације Tawakkalna на мобилни телефон, која одређује и трајање карантина. Држављани Републике Србије који имају боравишну дозволу (резиденти) су у обавези да користе платформу Quddum, у оквиру Absheer апликације за регистрацију пре доласка.
Резиденти са важећом излазном/улазном визом или путници са неким од следећих виза: пословна, радна или за посету, могу да уђу у земљу под следећим условима:
1. Негативан PCR тест (не старији од 72 сата) неопходан је за све путнике. Вакцинисани резиденти иду у кућни карантин који одређује апликација Tawakkalna.
2. Институционални карантин (хотел) у трајању 5 дана обавезан је за путнике који су примили само прву дозу одобрених вакцина , као и имунизоване вакцинама неодобреним у Саудијској Арабији (Спутњик В - тренутно). Током боравка се раде додатна два PCR теста, први 24 часа по доласку и други петог дана, стриктно на основу термина у Tawakkalna апликацији. Трошкови овог карантина и тестова се покривају уз авионску карту. Карантин се завршава ако је други PCR тест негативан.
3. Лицима испод 18 година је дозвољен улазак (уколико су у пратњи потпуно имунизованих родитеља), уз кућни карантин у трајању од 5 дана. PCR тест се ради петог дана.
Признаје се Синофарм вакцина, али уз трећу дозу која се прима у Саудијској Арабији (Фајзер или АстраЗенека).
Након истека карантина резиденти су у обавези да приме другу дозу вакцине, или трећу дозу у случају да су се вакцинисали Синофарм вакцинама.
За прекршиоце правила карантина запрећена је новчана казна у износу од око 50.000 USD, депортација и трајна забрана уласка у Саудијску Арабију.
Саудијска Арабија је увела ограничење приступа јавним просторима за невакцинисане, на основу статуса у апликацији Tawakkalna. Лицима која имају статус „имунизован“ је дозвољен улазак у тржне центре, ресторане, радње и пијаце, уз проверу апликације.
За регистрацију вакцинације обављене у Србији у овој апликацији саудијско Министарство здравља повремено тражи легализацију уверења о вакцинацији, те се препоручује да се уверење легализује пре путовања.

СВЕТА ЛУЦИЈА
Држављанима Србије је дозвољен улазак у земљу уколико поседују негативан PCR тест, не старији од седам дана и попуне формулар који се може наћи на https://www.stlucia.org/en/covid-19/pre-arrival-form-for-visitors/

СЕНЕГАЛ
Држављани Републике Србије могу да уђу у Сенегал, уз негативан PCR тест, не старији од 72 сата. Резултати теста морају бити одштампани на француском или енглеском језику.
Наведено се односи на све путнике старије од 2 године, као и за путнике који проводе дуже од 24 часа у транзиту.
Приликом лета, путници потписују изјаву да немају симптоме вируса и да нису били у контакту са зараженим лицима. Тај документ је могуће прибавити и online: https://www.royalairmaroc.com/documents/20195/53057329/Senegal_Declarat…
Постоји и могућност да се због хитности путовања путник изузме од обавезе претходног тестирања (PCR тест), али то мора да се наведе у изјави коју авио компанија доставља надлежним властима на аеродромима у Сенегалу. У том случају, тестирање се врши аеродрому о трошку путника.   
По доласку у Сенегал, мора се попунити формулар за локализацију путника: https://www.dakaraeroport.com/formulaire-de-localisation-de-passager-po…
Исти услови уласка примењују се и на путнике који су вакцинисани и на оне који нису.

СЕНТ ВИНСЕНТ И ГРЕНАДИНИ
Држављани Србије могу да уђу у Сент Винсент и Гренадине уз обавезу да пре пута попуне и поднесу формулар који се може наћи на сајту https://stv.servicedx.com/formmgmt/travelform. Обавезан је негативан PCR тест, не старији од 72 сата. Особе које долазе из земаља високог или средњег ризика биће додатно тестиране на аеродрому и приморане на карантин у трајању од 10, односно 5 дана о свом трошку. Уколико резултат теста буде негативан, карантин се може напустити.

СЕНТ КИТС И НЕВИС
Држављани Србије могу да уђу у Сент Kитс и Невис. Путници су у обавези да попуне формулар на сајту www.covid19.gov.kn,  као и да доставе негативан PCR тест, не старији од 72 сата. Путници се на аеродрому подвргавају прегледу и попуњавају здравствени упитник.
Неопходно је преузети апликацију на телефону за праћење контаката. Првих седам дана боравка се може провести искључиво у хотелу. Између 7 и 14 дана мора се урадити нови РCR тест о свом трошку, и уколико исти буде негативан, омогућава се кретање ван хотелског комплекса.

СЕВЕРНА МАКЕДОНИЈА
Држављани Републике Србије могу да уђу у Р. Северну Македонију, под условом да поседују један од следећих докумената:

 • сертификат о примљене 2 возе вакцине против Covid-19;
 • потврду о прележаном вирусу Covid-19 у последњих 45 дана, рачунајући од дана оздрављења;
 • негативан резултат PCR теста, урађеног до 72 сата пре уласка на територију Р. Северне Македоније;
 • негативан резултат брзог антигенског теста, урађеног до 48 сати пре уласка на територију Републике Северне Македоније.

Наведена правила важе и за излазак из земље.

Страни држављани моћи ће да транзитирају кроз Северну Македонију (до 5 часова), уз обавезу попуњавања Изјаве о транзиту на граничном прелазу на улазу у земљу, коју ће предавати на граничном прелазу на изласку из Северне Македоније.

СЕЈШЕЛИ 
Држављани Србије могу да путују на Сејшеле али уз претходно прибављено одобрење од стране здравствених власти. Обавезан је негативан PCR тест, не старији од 72 сата. Преко посебне платформе на страници https://seychelles.govtas.com/ се прибавља одобрење за улазак. Путници се охрабрују да се пре пута вакцинишу, али њихов статус у том погледу не утиче на улазак у земљу. Осигурање које покрива COVID-19 је обавезно.

СИЈЕРА ЛЕОНЕ
Држављани Србије могу да уђу у Сијера Леоне уз негативан PCR тест, не старији од 72 сата, и дозволу путовања која се добија преко портала Владе Сијера Леонеа (www.travel.gov.sl).  Такође, по доласку у земљу су дужни да попуне здравствени упитник и презентују потврду о уплати за нови PCR и RDT тест којима ће бити подвргнути по доласку у земљу. 
У случају да је RDT тест негативан, путницима је дозвољено да напусте аеродром. У обрнутом случају се стављају у изолацију у неки од хотела у граду Лунђи док се не добију резултати PCR теста. Време за добијање резултата PCR теста је 48 сати. У случају да је PCR тест позитиван здравствене власти Сијера Леоне принудно упућују путника у неки од центара за лечење. 

СИНГАПУР
Држављани Србије не могу да уђу нити транзитирају у Сингапур осим лица која имају сталну боравишну или радну дозволу. Могуће су краткорочне посете резиденту Сингапура а да га посећују супружник или деца. За такву врсту посета је потребно поднети захтев, те се стога саветује да се претходно контактира најближа амбасада Сингапура. 

СИРИЈА 
Држављани Србије могу ући у Сирију једино из Либана, преко копненог ГП „Масна“. За улазак је неопходан негативан PCR тест урађен у државној лабораторији у Бејруту, не старији од 12 сати. По уласку у Сирију, неопходна је самоизолација у трајању од 5 дана. Држављани Србије не могу транзитирати кроз Сирију.

СЛОВАЧКА
Држављани Србије могу ући у Словачку. Неопходна је електронска регистрација пре уласка на територију Словачке на: http://korona.gov.sk/ehranica. Особе које су вакцинисане (најмање 14 дана од друге дозе или 21 дан, ако је вакцина која се даје у једној дози) могу ући без ограничења, уколико имају потврду о вакцинацији на словачком, чешком или енглеском језику. Регистрација вакцинисаним особама (преко сајта: http://korona.gov.sk/ehranica) важи 6 месеци од датума прве регистрације.
Особе које нису вакцинисане морају поштовати епидемиолошке мере (изолација у трајању од 14 дана, која се може прекинути добијањем негативног резултата ПЦР теста, који се може урадити најраније петог дана изолације).
Особе које долазе авионом уједно треба да попуне формулар на сајту http://www.mindop.sk/covid.

СЛОВЕНИЈА
Држављани Републике Србије могу да уђу у Словенију уз поседовање PCR теста не старијег од 72 сата, брзог антигенског теста (HAGT) не старијег од 48 сати, лица која приложе потврду о позитивном PCR тесту старијем од 10 дана, али не старијем од 6 месеци, односно потврду лекара да су прележали COVID-19, а да од почетка симптома није прошло више од шест месеци или уколико приложе зелени картон о вакцинацији против COVID-19 којом се доказује да је од примања друге дозе вакцине произвођача Biontech/Pfizer протекло најмање 7 дана, Moderna, Sputnik V, Johnson&Johnson, Sinovac Biotech, Sinopharm протекло најмање 14 дана и AstraZeneca најмање 21 дан.
За транзит кроз Р. Словенију неопходно је поседовати доказ о уласку у земљу одредишта и може трајати максимално 12 сати .
Додатне информације на линку https://www.gov.si/en/topics/coronavirus-disease-covid-19/border-crossi…

СОЛОМОНОВА ОСТРВА
Држављанима Републике Србије, као и свим страним држављанима до даљњег је забрањен улазак у земљу.
Изузета су лица са специјалним одобрењем надлежних органа која морају да поседују дупли негативан PCR тест (не старији од 14 и 3 дана пре путовања). Такође, обавезан је карантин од 14 дана.

СОМАЛИЈА
Држављани Србије могу да уђу у Сомалију. Неопходан је негативан PCR тест, не старији од 96 сати.
Приликом одласка из Сомалије сви путници су у обавези да имају негативан PCR тест не старији од 72 сата.

СУДАН, РЕПУБЛИКА
Држављани Србије могу да уђу у Судан. Неопходан је негативан PCR тест, не старији од 48 сати.

СУРИНАМ
Држављани Србије не могу да уђу у земљу. Границе и аеродроми су затворени.

ТАЈЛАНД
Држављани Србије могу дa уђу у Краљевину Тајланд са туристичком визом уз испуњавање одговорајућих услова од којих је један 14-дневни карантин. Неопходан је негативан PCR тест, не старији од 72 сата. Такође, потребан је и Certificate of Entry и други документи, тако да је пре путовања неопходно контактирати Почасни конзулат у Београду или најближу амбасаду Тајланда.

ТАНЗАНИЈА
Држављани Србије могу да уђу у Танзанију. Неопходан је негативан PCR тест, не старији од 72 сата. По доласку, сви путници се о свом трошку (25 долара) подвргавају додатном тестирању (брзи тест).
Пре доласка у Танзанију (у року од 24 сата) сви путници морају да попуне образац на сајту https://afyamsafiri.moh.go.tz/.

ТАЏИКИСТАН
Држављани Србије не могу да уђу у Таџикистан, осим лица која имају одобрење за стални боравак или на основу претходно прибављеног одобрења надлежних органа Таџикистана у случајевима постојања брачних или родбинских веза. Није потребан негативан тест, али је обавезан 14-то дневни карантин. Тестирање обавезно само у случајевима постојања симптома болести.

ТОГО
Држављани Србије могу да уђу у Того. Неопходан је негативан PCR тест, не старији од пет дана. По доласку на аеродром у Того путници се подвргавају поновном тестирању. Такође, и пре напуштања Тогоа путници су дужни да ураде PCR тест. Трошкове оба теста сносе путници.  По доласку у Того путници су у обавези да инсталирају мобилну апликацију TOGO SAFE, која мора бити активна током боравка и најмање још 30 дана по напуштању Тогоа. У случају непридржавања ове мере, лицу се може одредити карантин и изрећи новчана казна.

ТОНГА
Свим страним држављанима, укључујући држављане Србије, до даљњег је забрањен улазак у земљу, осим уз специјално одобрење надлежних органа. 
Обавезан је карантин од 14 дана.

ТРИНИДАД И ТОБАГО
Држављани Србије не могу да уђу у земљу. Границе и аеродроми су затворени.    

ТУВАЛУ
Свим страним држављанима, укључујући и држављане Србије, до даљњег је забрањен улазак у земљу.

ТУНИС
Држављани Републике Србије могу да уђу у Тунис уз обавезан негативан резултат PCR теста, не старијег од 72 сата и самоизолацију у трајању од 7 дана. Након истека наведеног периода, ради се нов тест, те уколико је резултат негативан, карантин се прекида.
Од обавезе карантина изузета су лица која поседују потврду о вакцинацији.

ТУРСКА
Држављани Србије могу да уђу у Турску. Уколико се не улази из Авганистана, Бангладеша, Бразила, Јужне Африке, Непала, Пакистана, Шри Ланке, Уједињеног краљевства, Ирана, Египта и Сингапура, у Турску се може ући са потврдом о потпуној вакцинацији издатој од стране надлежног органа, с тим да је друга доза добијена најмање пре 14 дана пре доласка у Турску, и/или са потврдом од надлежних органа да je у последњих 6 месеци прележан COVID-19. Уколико лице не поседује један од претходна два наведена документа неопходно је поседовати негативан PCR тест,  урађен у последњих 72 сата пре уласка у Турску или негативан резултат брзог антигенског теста уређен 48 сати пре уласка у земљу. Лицима млађим од 18 година која се налазе у пратњи родитеља који поседују потврду о вакцинацији није потребан PCR тест.
Лица која долазе или су се у последњих 14 дана од уласка у Турску налазила у Авганистану, Бангладешу, Бразилу, Јужној Африци, Непалу, Пакистану и Шри Ланки морају да поседују негативан PCR тест, не старији од 72 сата, и одређује им се мера обавезног 14-ог карантина.
Лица која долазе из Уједињеног краљевства, Ирана, Египта и Сингапура у обавези су да поседују негативан резултат PCR теста, не старији од 72 сата.
На свим граничним прелазима се врше насумична PCR тестирања.
У року од 72 сата пре доласка у Турску неопходно је електронски се регистровати путем следећег линка: https://register.health.gov.tr/ . Током регистрације се додељује такозвани ХЕС КОД који представља електронски вид праћења здравственог стања путника. Неопходан је за улазак у све тржне центре, ресторане, државне установе и друге објекте. Сви путници су дужни да при уласку у Турску покажу исти у штампаној или електронској форми.

ТУРКМЕНИСТАН
Држављани Србије не могу да уђу у земљу. Границе и аеродроми су затворени.

УГАНДА
Држављани Србије могу да уђу у Уганду. Неопходан је негативан PCR тест, не старији од 120 сати.
Приликом одласка из Уганде сви путници су у обавези да поседују негативан PCR тест, који је урађен у овлашћеној лабораторији. Све актуелне информације у вези са уласком у Уганду могу се пронаћи на интернет страници: https://www.health.go.ug/covid/

УЈЕДИЊЕНИ АРАПСКИ ЕМИРАТИ
Држављани Србије могу да уђу у УАЕ. Неопходан је негативан ПЦР тест, не старији од 48 сати. Република Србија и УАЕ имају потписан Споразум о међусобном признавању вакцина, те сви грађани Р. Србије који су вакцинисани и имају сертификат о вакцинацији, уз негативан ПЦР тест су ослобођени карантина. Такође, Република Србија се налази на тзв. Зеленој листи земаља УАЕ. 
За улазак у Дубаи, потребан је негативан ПЦР тест не старији од 48х.
За улазак у Абу Даби је такође неопходан негативан ПЦР тест и по слетању на аеродром ради се још један тест (бесплатно).  Карантин је обавезан само за невакцинисане путнике који долазе у Абу Даби из земаља које нису на зеленој листи.
За вакцинисане путнике:
1.      Путници који у Абу Даби долазе из земаља које су на ''зеленој листи'' морају имати негативан ПЦР тест, не старији од 48ч. По слетању на аеродром биће им урађен још један ПЦР тест. Нема карантина. Уколико остају у Абу Дабију дуже од 6 дана, морају да ураде ПЦР тест 6. дана боравка у Абу Дабију.
2.      Путници који у Абу Даби долазе из осталих земаља морају имати негативан ПЦР тест не старији од 48ч. По слетању на аеродром биће им урађен још један ПЦР тест. Нема карантина. Уколико остају у Абу Дабију дуже од 4 дана потребан је ПЦР тест 4. дана боравка у Абу Дабију. Уколико остају дуже од 8 дана, потребан је ПЦР тест 4. и 8. дана боравка у Абу Дабију.
За невакцинисане путнике:
1.      Путници који у Абу Даби  долазе из земаља које су на ''зеленој листи'' морају имати негативан ПЦР тест не старији од 48ч. По слетању на аеродром биће им урађен још један ПЦР тест. Нема карантина. Уколико остају у Абу Дабију дуже од 6 дана, морају да ураде ПЦР тест 6. дана боравка у Абу Дабију. Уколико остају дуже од 9 дана, потребан је ПЦР тест 6. и 9. дана боравка у Абу Дабију.
2.      Путници који у Абу Даби  долазе из осталих земаља морају имати негативан ПЦР тест не старији од 48ч. По слетању на аеродром биће им урађен још један ПЦР тест. Обавезан је карантин од 10 дана (добија се GPS наруквица) и ПЦР тест 9. дана карантина.
Цена ПЦР теста је одређена од стране Владе УАЕ на 50 дирхама (око 12 еура).
Листа земаља на зеленој листи се може наћи у следећем линку: https://visitabudhabi.ae/en/plan-your-trip/covid-safe-travel/permitted-…
За све који долазе у УАЕ обавезно је да се инсталира Ал Хосн апликација.
У Абу Дабију, само вакцинисане особе могу ући у хотел, ресторан, супермаркет и сва остала јавна места. То подразумева зелени статус Ал Хосн апликације. Туристи који слете на Абу Даби аеродром добијају посебан унифициран број (УИД) који им је потребан за инсталирање Ал Хосн апликације.
Саветујемо да се апликација инсталира пре путовања или одмах по слетању на аеродром и да се провере сви подаци, јер се дешавају грешке у апликацији које је касније теже отклонити.
За добијање зеленог статуса потребано је бити вакцинисан и имати податке о вакцинацији и негативан ПЦР тест приказан на Ал Хосн апликацији. Апликација је зелена 30 дана од ПЦР теста.
За туристе који долазе у Абу Даби како би имали зелени статус на Ал Хосн апликацији и како би могли да приступе било ком јавном месту (супермаркет, шопинг центар, плажа…) потребно је најмање 5 дана пре путовања у Абу Даби инсталирати апликацију ICA UAE Smart или посетити ica.gov.ae  где је потребно попунити „Register Arrivals Form“ и приложити вакцинациони сертификат на одобрење. По добијању одобрења добићете смс поруку која садржи и линк за инсталирање Ал Хосн апликације. По слетању на Абу Даби аеродром туристи добијају UID број, који је потребан за креирање налога на „Ал Хосн“ апликацији.  Вакцинациони сертификат и сви ПЦР тестови који буду рађени у УАЕ би требало да се појаве у апликацији.
Напомена: Сви који су другу дозу вакцине примили пре 6 месеци, морају имати и сертификат о примљеној и трећој дози вакцине.
Специфичност УАЕ је да између емирата Абу Даби и емирата Дубаи постоји контролни пункт који се не може прећи без негативног налаза ПЦР или ДПИ теста. Резиденти и нерезиденти УАЕ који спадају у категорију која има обавезан карантин, на самом пункту ће добити GPS. Више информација о режиму уласка у Абу Даби се може наћи у следећем линку: https://visitabudhabi.ae/en/plan-your-trip/covid-safe-travel

УЗБЕКИСТАН
Држављани Републике Србије, који долазе средствима ваздушног или железничког транспорта, могу да уђу у Републику Узбекистан уз обавезан негативан резултат PCR теста (на руском или енглеском језику), не старији од 72 сата.  Деца до 2 године нису у обавези да раде ПЦР тест.
Списак лабораторија и медицинских установа које су овлашћене за израду и проверу PCR тестова у Узбекистану могу се наћи на следећем линку: http://www.sanepid.uz/en/docs/hududidagi-tibbiyot-muassasalari-va-labor…
Лица која улазе на територију Републике Узбекистан друмским путем (аутомобилом) су у обавези да се одмах о личном трошку тестирају антигенским тестом у најближим специјалним лабораторијама на граничним прелазима.
Лица која улазе из земаља које спадају у жуту или црвену категорију су у обавези да проведу 14 дана у карантину, у условима кућне самоизолације или у хотелу.
Лица која улазе из земаља зелене категорије, могу ући без обавезног карантина под услова да не показују симптоме инфекције корона вирусом.
На граничним прелазима државне границе Републике Узбекистан, на међународним аеродромима и железничким станицама постоје општи услови уласка туриста из жутих и црвених земаља.

УКРАЈИНА
Држављани Републике Србије могу да уђу у Украјину уколико имају један од следећих услова за улазак:
- потврду о пријему једне или више доза вакцине против COVID-19 (вакцинама Pfizer, Johnson&Johnson, AstraZeneca, Moderna, Sinopharm, Sinovac)
- негативан PCR тест или брзи антигенски тест не старији од 72 сата
Обавезно за обе категорије је да морају да поседују полису осигурања која покрива трошкове лечења од вируса COVID-19 за време боравка у Украјини (полису је могуће купити на сајту https://visitukraine.today/ ).
Невакцинисане особе подлежу самоизолацији у трајању до 10 дана и у обавези су да инсталирају апликацију  „Вдома“. Самоизолација почиње 72 сата након уласка у Украјину и за то време ће моћи ураде PCR или брзи антигенски тест у Украјини након чега, у случају добијања негативног резултата, самоизолација није потребна.
Деца млађа од 12 година морају имати само полису осигурања.
Страни држављани који транзитирају кроз Украјину и имају документа која потврђују њихов одлазак из земље у року од 48 сати, изузети су од самоизолације и не морају да инсталирају апликацију „Вдома“ нити да се тестирају на присуство вируса COVID-19 у Украјини.
Невакцинисани грађани који путују из Русије или Индије (укључујући транзит) и који су били на њиховој територији више од 7 дана у последњих 14 дана, морају да проведу 14 дана у самоизолацији - без могућности да исту прекину.

УРУГВАЈ
Држављани Србије не могу ући у Уругвај осим у изузетним случајевима и уз посебно одобрење које се тражи путем следеће е-мејл адресе: dnm-consultas@minterior.gub.uy. Страни држављани са сталним боравком у Уругвају могу ући у земљу уз претходну регистрацију и под условима наведеним на следећем сајту: https://www.gub.uy/tramites/creacion-usuario-gubuy-id-uruguay-auto-registro.

ФИЛИПИНИ
Држављани Србије не могу да уђу нити транзитирају на Филипине осим супружника и деце филипинских држављана и носиоца боравишне дозволе. Приликом доласка подлеже се медицинској евалуацији и врсти карантина који буде одређен. Пре путовања, потребно је контактирати најближу амбасаду Филипина.

ФИНСКА
Држављани Србије могу да уђу у Финску само уколико имају регулисан боравак или поседују доказ о потпуној вакцинацији (друга доза мора бити примљена најмање 14 дана пре путовања). Признате вакцине су: Pfizer-BionTech, Moderna, AstraZeneca, Janssen, Sinopharm, CoronaVac.
По уласку у земљу, путници могу бити упућени на PCR тестирање на аеродрому/граници; одбијање тестирања може резултирати новчаном или казном затвора у трајању до три месеца.
Свима који у Финску уђу без доказа о потпуној вакцинацији (чак и онима који поседују негативан резултат PCR или антигенског теста не старијег од 72 сата) бива наложено да 3 до 5 дана након доласка ураде још један PCR тест. Морају бити у самоизолацији до добијања резултата теста, или 14 дана, уколико не ураде тест. Бесплатно тестирање се може заказати путем линка: https://www.finentry.fi/en/
Изузеци: неодложна породична питања или хитни лични разлози (рођење сопственог детета, сопствено венчање, озбиљна болест блиског рођака, посета рођацима, емотивна веза, сахрана члана породице, итд) за које се поседују докази, власништво над некретнином у Финској, обављање сезонског посла или посла неопходног за функционисање финског друштва или ланца снабдевања (листа делатности: https://tem.fi/documents/1410877/21219682/Kriittiset_tyotehtavat_260120… ,
формулар оправданости путовања: https://tem.fi/documents/1410877/21219682/TEM_10022021_tyonantajan_peru… ).
Транзит је дозвољен на аеродромима.
Детаљне информације: https://thl.fi/en/web/infectious-diseases-and-vaccinations/what-s-new/c…
Друге корисне информације: https://raja.fi/en/guidelines-for-border-traffic-during-pandemic
Одговори финске граничне службе (на енглеском језику) на упите о режиму уласка могу се добити позивом на тел. +358295420100 или слањем е-мејла на адресу: rajavartiolaitos@raja.fi .

ФИЏИ
Држављанима Републике Србије, као и свим страним држављанима до даљњег је забрањен улазак у земљу.

ФРАНЦУСКА
Држављани Републике Србије могу да уђу у Француску уколико су потпуно вакцинисани неком од следећих вакцина: Pfizer, Moderna, AstraZeneca и Johnson & Johnson. Неопходно је да се приложи доказ о извршеној вакцинацији, под условом да је прошло 7 дана од друге дозе за Pfizer, Moderna и AstraZeneca, односно 28 дана од једне дозе вакцине Johnson & Johnson. Ово се такође односи и на путнике који су примили две дозе Sinopharm или Sinovac вакцине након чега су примили трећу - бустер дозу неке од mRNA вакцина. Особе које су примиле само једну дозу вакцине Sinopharm или Sinovac, мораће да приме још две дозе вакцине mRNA како би се сматрале комплетно вакцинисаним.
Лица која нису вакцинисана или су вакцинисани искључиво вакцинама које не признаје Европска агенција за лекове ни Светска здравствена организација (нпр. Спутњик) моћи ће да уђу у Француску под условом да припадају некој од следећих категорија путника:
- држављани Француске
- држављани земаља ЕУ
- држављани трећих држава који су носиоци француске или европске боравишне карте, или визе за дужи боравак у Француској и који имају примарно пребивалиште у Француској
- држављани трећих држава који су носиоци визе за дужи боравак издате ради спајања са породицом, односно спајања са породицом-лицима које уживају избеглички статус у Француској
- студенти који примљени на неку од француских високошколских установа
- истраживачи или наставници (укључујући асистенте за језик) који се настањују у Француској на позив истраживачке лабораторије, како би обављали истраживачке послове и који захтевају њихово обавезно физичко присуство, као и њихови супружници (брак, грађанско партнерство и ванбрачна заједница, уз доказе) и деца
- радници у сектору поморског, друмског и авио саобраћаја
- страни држављани носиоци дипломатских и службених пасоша који су акредитовани у Француској или при међународној организацији са седиштем у Француској, као и њихови супружници и деца
- путници који транзитирају преко аеродрома у Француској и који се не задржавају дуже од 24 часа у међународној зони
Наведена лица морају поседовати негативан PCR или антигенски тест не старији од 48 сати и потписану изјаву којом гарантују да немају симптоме инфекције covid-19 и да нису била у контакту са лицем коме је потврђен covid-19 и којом се обавезују да ће обавити антигенско тестирање или билошки преглед по доласку у Француску. По доласку у Француску, ови путници ће бити подвргнути карантину или изолацији у трајању од 10 дана. С тим у вези, потребно је да доставе пратећу документацију којом потврђују адресу свог боравка током периода прописаног карантина или изолације, у којој ће бити наведено на који начин контролори прописаних мера могу да дођу до њих и провере да ли се мере поштују. Деца млађа од дванаест година изузета су од ових мера.
Сви путници су дужни да при уласку на француску територију имају попуњен образац – потврду о међународном путовању који важи за земље црвене зоне: https://www.interieur.gouv.fr/Actualites/L-actu-du-Ministere/Certificat…
Додатне информације, као и обрасце изјава и формулара које је потребно попунити, могу се пронаћи на сајту Амбасаде Републике Француске у Београду https://rs.ambafrance.org/Covid-19-najnovije-informacije-i-najcesc%CC%8…

ХАИТИ
Држављани Србије могу да уђу у Републику Хаити. Неопходан је негативан тест, не старији од 72 часа. Копнена граница са Доминиканском Републиком је затворена. 

ХОЛАНДИЈА
Држављанима Републике Србије који не поседују сертификат о вакцинацији није дозвољен улазак у К. Холандију, осим лицима која имају регулисан боравак у К. Холандији.
Држављани Републике Србије који поседују сертификат о вакцинацији могу путовати у К. Холандију под условом да приложе негативан PCR тест (не старији од 48ч) или негативан антиген тест (не старији од 24ч).
Вакцине које се признају су: Pfizer/BioNTech, Moderna, Astrazeneca, Johnson&Johnson, Sinopharm и Sinovac.
Лицима која су потпуно вакцинисана неће бити одређен карантин. Међутим, у обавези су да попуне тзв. изјаву о карантину у којој ће навести да су изузети од обавезе карантина, јер су вакцинисани. Изјава се може пронаћи на следећем линку: https://www.government.nl/topics/coronavirus-covid-19/documents/publica…
Од ових мера изузети су носиоци дипломатских пасоша.

ХОНДУРАС
Држављани Србије могу да уђу у Хондурас. Неопходан је негативан PCR тест, не старији од 72 сата, или негативан брзи ковид тест. Такође, потребно је регистровати се у имиграционом институту (https://prechequeo.inm.gob.hn/Login).

ХРВАТСКА
Држављани Републике Србије који долазе непосредно из Републике Србије, могу да уђу у Републику Хрватску уз поседовање доказа о посебно оправданом разлогу путовања (туристичких и пословних разлога, неодгодивих личних/породичних разлога), као и уз испуњавање једног од епидемиолошких услова уласка:
- предочење негативног PCR теста (не старијег од 72 сата) или брзог антигенског теста на SARS-CoV-2 (не старијег од 48 сата);
- предочење потврде о вакцинацији која није старија од 365 дана, а од последње дозе је прошло 14 дана; признају се потврде за вакцине: Pfizer, Moderna, AstaZeneca, Gamaleya – Sputnik V, Sinopharm (две дозе) и Janssen/Johnson&Johnson (једна доза);
- предочење потврде о пребољеном вирусу COVID-19 и примљеној једној дози вакцине унутар 12 месеци од почетка болести COVID-19, а вакцинација је спроведена пре мање од 365 дана;
- предочење позитивног PCR или брзог антигенског теста, којим се потврђује да се особа опоравила од вируса COVID-19, при чему је тај тест направљен уназад 365 дана, а старији је од 11 дана од дана доласка на гранични прелаз, или уз предочење потврде о пребољеној болести COVID-19, издане од стране доктора.
Деца млађа од 12 година која путују у пратњи родитеља/старатеља изузета су од обавезе предочења негативног резултата теста или самоизолације уколико родитељи/старатељи испуњавају горе навдене услове.
Путници у транзиту су изузети од наведених услова и мера уколико у року од 12 сати од тренутка преласка граничног прелаза напусте Р. Хрватску.
Детаљне информације о режиму уласка држављана трећих земаља у Р. Хрватску могу се пронаћи на линку https://mup.gov.hr/uzg-covid/hrvatski/286211

ЦЕНТРАЛНОАФРИЧКА РЕПУБЛИКА 
Држављани Србије могу са важећом визом да уђу у Централноафричку Републику или транзитирају. Није потребно тестирање. 

ЦРНА ГОРА
Од 14. септембра 2021.г. улазак у Црну Гору омогућава се само ако лица (држављани Црне Горе и странци) поседују један од прописаних услова:

 • Потврда о ревакцинацији, уколико је прошло минимум 14 дана од ревакцинације (уколико се вакцина даје у две дозе);
 • Негативан PCR тест на Covid-19, који није старији од 72 сата, или позитиван  PCR тест на Covid-19 који је старији од 14 дана и није старији од 180 дана;
 • Негативан брзи антигенски тест, који није старији од 48 сати

Од наведеног су ослобођене особе млађе од 18 година (црногорски и страни држављани)

ЧАД
Држављани Србије не могу да уђу у земљу. Границе и аеродроми су затворени.

ЧЕШКА РЕПУБЛИКА
Србија je на списку земаља са веома високим ризиком од заразе (тамноцрвена категорија). Путовање у Чешку дозвољено је само за одређене категорије путника који имају дозволу за боравак, као и за особе које су потпуно вакцинисане одређеним типовима вакцина и поседују сертификат о вакцинацији. За путовање у Чешку из Србије неопходно је:
- пред пут попунити и одштампати електронску пријаву доласка на https://plf.uzis.cz/
- пред пут урадити PCR тест (не старији од 72 сата од узорковања), а 5. дана по доласку у ЧР поновити тестирање. До резултата поновљеног PCR теста обавезна је самоизолација. Од ове обавезе изузете су особе које су потпуно вакцинисане и које поседују сертификат о извршеној вакцинацији, тзв. зелени сертификат. Признају се следеће вакцине: Pfizer – Comirnaty, Moderna – Spikevax, AstraZeneca – Vaxzevria или Covishield. Услов је да је од друге дозе вакцине прошло минимум 14 дана.
Уколико путујете авионом или аутобусом, неопходно је проверити да ли превозник има посебне услове за путовање. С обзиром на честе промене и допуне правила уласка у Чешку, препоручујемо да пред пут обавезно проверите актуелне услове уласка путем следећег линка  https://www.mvcr.cz/mvcren/article/coronavirus-information-of-moi.aspx.

ЧИЛЕ
Држављани Републике Србије могу да уђу у Чиле, уз строго поштовање одређених услова. Приликом укрцавања на лет, обавезан је негативан PCR тест, не старији од 72 сата, а тестирање се може захтевати и приликом слетања. Страни туристи морају имати здравствено осигурање којим је покривено и лечење од COVID-19 и које није испод вредности од 30.000 УСА долара. Потребно је да се попуне одговарајући формулари, укључујући тзв. Формулар о праћењу кретања чији садржај се може наћи на следећој веб страници: https://www.c19.cl/formularios.html.
Страни туристи могу ући у Чиле само уколико имају тзв. Дозволу кретања (Pase de movilidad).  Дозвола кретања се добија попуњавањем формулара на веб страници https://www.mevacuno.gob.cl и слањем сертификата о пуној вакцинацији. Чилеански надлежни органи одлучују о свакој потврди појединачно. Процедура електронског одобравања и издавања Дозволе о кретању траје између две недеље и месец дана. Лицима са Дозволом о кретању, без обзира на држављанство и сврху путовања одређује се карантин у трајању од 5 дана.
Чилеански држављани и странци са сталним боравком у Чилеу могу ући у земљу и без Дозволе о кретању, али подлежу карантину од 7 дана.
Путници немају право коришћења никаквог јавног средства превоза од аеродрома до назначеног пребивалишта, а уколико га дочека нека друга особа и она подлеже обавезном карантину.
Излазак из Чилеа је омогућен свим лицима, уз одговарајуће мере, у зависности од дестинације на коју се путује и да ли се користи ваздушни или путни саобраћај.

ЏИБУТИ
Држављани Србије могу да уђу у Џибути само са негативним PCR тестом (за старије од 11 година, како на уласку, тако и на изласку). По уласку у Џибути се ради брзи тест и обавезан је карантин. Лица старија од 25 година који имају потврду о вакцинацији не морају да иду у десетодневни карантин.
Улазак није дозвољен лицима која су боравила у Јужној Африци, Бразилу или Индији или су само транзитирали кроз те земље.

ШВАЈЦАРСКА
Држављани Републике Србије могу да уђу у Швајцарску само уколико су вакцинисани неком од вакцина које признаје Швајцарска: Spikevax (Moderna), Comirnaty (Pfizer/BioNTech), COVID-19 Vaccine Janssen (Johnson & Johnson), Vaxzevria (AstraZeneca), Sinovac i Sinopharm.
Транзит је дозвољен за држављане Србије који поседују боравишну дозволу или визу типа D земље у коју путују у Шенген зони, као и за оне који су вакцинисани неком од вакцина које признаје Швајцарска и поседују одговарајућу потврду. Лица млађа од 18 година могу да транзитирају кроз Швајцарску у пратњи одрасле вакцинисане особе. Лица која нису вакцинисана, али поседују одобрење за улазак и краћи боравак до 90 дана одредишне државе у Шенген зони, могу ући у Шенген зону само путовањем директно у одредишну земљу – не смеју да транзитирају преко Швајцарске.
Путовање из Србије преко Швајцарске у неку другу земљу изван Шенген зоне није дозвољено, осим ако се користи транзит преко међународних аеродрома Цирих и Женева (остају у транзитној зони аеродрома).
Лица која поседују швајцарски пасош или важећу швајцарску боравишну дозволу могу да улазе у Швајцарску из било које земље - ако су старији од 16 година, пре уласка у Швајцарску (без обзира на превозно средство којим долазе) морају попунити електронски формулар  (Einreiseformular/Entry form) који могу наћи на следећем линку https://swissplf.admin.ch/formular. Невакцинисана лица и лица која нису прележала COVID-19, морају при уласку у Швајцарску приложити негативан PCR (не старији од 72ч) или антигенски тест (не старији од 48ч). Додатно имају обавезу да се између четвртог и седмог дана након уласка у Швајцарску поново тестирају о сопственом трошку и резултат доставе надлежном кантоналном органу.
Савезно веће је донело и одлуку да лица вакцинисана у иностранству могу добити швајцарски COVID-сертификат, али само под условом да су вакцинисана неком од вакцина које су одобрене од стране швајцарске агенције за лекове и медицинска средства (Swissmedic) или Европске агенције за лекове (EMA).

ШВЕДСКА
Због повећаног ризика од ширења пандемије Covid-19, шведска Влада је донела одлуку о забрани уласка држављана Србије у Краљевину Шведску. Ова одлука важи од 20.09.2021. без обзира на потврду о вакцинацији или прележаној болести.

ШПАНИЈА
У Шпанију могу да уђу држављани Републике Србије који испуњавају један од следећих услова:
- Поседују сертификат о вакцинацији (минимум 14 дана је прошло од друге дозе) једном од вакцина које су одобрене од стране Европске агенције за лекове и СЗО;
- Да је разлог путовања прека потреба, сходно изузецима који су предвиђени Уредбом МУП Шпаније INT/657/2020 од 17.07.2020. У случајевима преке потребе, заинтересовано лице треба писаним путем да се обрати Амбасади К. Шпаније у Р. Србији како би се добило специјално одобрење. Уколико се добије одобрење за путовање,  потребно је да лице приликом уласка у Шпанију поседује негативан PCR тест не старији од 72 сата или потврду да је лице прележало Covid-19.
Заједничко за све категорије које испуњавају услове за улазак у Шпанију је да, осим наведеног, морају обавезно да поседују и „QR код“ који може да се добије преко следеће веб странице: www.spth.gob.es
Невакцинисани туристи не могу да уђу у К. Шпанију.