ВИЗНИ РЕЖИМ
 

Дипломатски и службени пасоши: Виза није потребна за боравак до 90 дана у периоду од шест месеци*
Обични пасоши и друге путне исправе: Виза није потребна за боравак до 90 дана у периоду од шест месеци*
Напомена: *безвизни режим се не односи на носиоце пасоша Републике Србије које је издало МУП РС - Координациона управа

За носиоца путног листа у транзиту неопходна је виза

 

РЕЖИМ УЛАСКА ДРЖАВЉАНА РЕПУБЛИКЕ СРБИЈE У УСЛОВИМА ПАНДЕМИЈЕ COVID-19

Сва лица која путују у Летонију у обавези су да попуне електронски формулар на веб страници www.covidpass.lv , најраније 48 часова пре уласка у Летонију, као и да пруже на увид документа у вези са вакцинацијом, тестирањем или опоравком од COVID-19. Свим путницима који улазе у Летонију, укључујући и лица која имају ЕU COVID-19 електронску потврду, омогућено је да се бесплатно тестирају на међународном аеродрому Рига.
Ограничења уласка у Летонију зависе од државе из које лице путује, као и од доказа о вакцинацији, тестирању или опоравку од COVID-19 (ЕU COVID-19 електронском потврдом).
Држављанима Републике Србије који поседују ЕU COVID-19 електронску потврду о вакцинацији (прележаној болести или тестирању), у електронској или писаној форми, дозвољен је улазак у Летонију под условом да попуне електронски формулар на веб страници www.covidpass.lv , не раније од 48 часова пре уласка у Летонију. Ова лица нису у обавези да иду у самоизолацију. Овлашћени службеници аеродрома Рига, као и полиција, имају право да захтевају тестирање лица приликом уласка у Летонију, према процени.
Држављанима Р. Србије, који не поседују ЕU COVID-19 потврду, није дозвољен туристички или приватни долазак у Летонију, с обзиром да се Р. Србија налази на листи подручја високог ризика заразе.
Улазак у Летонију, из држава високог ризика заразе, дозвољен је лицима која имају регулисан стални боравак у Летонији или визу типа „Д“ за дужи боравак, уз ЕU COVID-19 потврду и пријаву на летонски сајт.
Лица која долазе из Р. Србије или транзитирају преко Србије, а испуњавају услов за улазак у Летонију, у обавези су да имају негативан PCR тест (не старији од 72 сата) или антиген тест (не старији од 48 часова) и да најраније 48 сати пре преласка летонске границе испуне електронски упитник на веб сајту www.covidpass.lv  у који је унет податак о негативном тесту на COVID-19. Такође су обавезни и да на граничном прелазу покажу добијени QR код (потврда о пријави на летонски сајт). По уласку у Летонију у обавези су да се електронским путем региструју за PCR тест и обаве га о сопственом трошку у наредна 24 сата. До добијања резултата лица бораве у самоизолацији, на пријављеној адреси или у неком од туристичких смештаја који је за то одредила Развојна агенција Летоније.
Тест није обавезан за децу до 12 година старости, дипломате акредитоване у Летонији и дипломатске курире, особе које долазе на позив званичника Летоније, запослене и чланове посада пружаоца услуга превоза терета и путника, поморце и припаднике трговачке флоте на путу ка, или враћању са брода, путницима авио компанија који путују у транзиту без напуштања рестриктивне зоне аеродрома до 24 сата, држављанима чланица ЕУ, држављанима ЕУ у пограничној области, као и лицима са сталном дозволом боравка у ЕУ запосленим, или на студијама у пограничној области.  
Лица која долазе у Летонију, а потпуно су вакцинисана против COVID-19 у САД, Аустралији или Канади могу да добију краткотрајну потврду о вакцинацији за коришћење у Летонији. Потврда која се издаје само за територију Летоније еквивалентна је ЕU COVID-19 електронској потврди и важи 30 дана од дана издавања. Потврду издају туристички информациони центри који имају уговор са Националном службом за здравље.
Изузетак од забране уласка у Летонију односи се на:
- Држављане Летоније, чланове њихових породица, лица за дозволом боравка у Летонији, странце који путују преко Летоније у транзиту да би се вратили у земљу свог сталног боравка.
- Држављане ЕУ, ЕЗ, Швајцарске и чланове њихових породица и сталне становнике тих земаља као и држављане ВБ и чланове њихових породица који су у транзиту до државе порекла.
- Запослене и чланове посаде пружаоца услуга превоза терета и путника.
- Поморце на путу до, или враћању са брода.
- Стране држављане који раде по уговору у Летонији који је признала Инвестициона и развоја агенција Летоније.
- Стране дипломате и чланови њихових породица који су у транзиту преко територије Летоније према држави службовања или држави порекла, као и особље страних ДК мисија и међународних организација који ће привремено обављати дужности у Летонији и државне службенике и запослене у дипломатско-конзуларним представништвима приликом обављања службених функција.
- Држављане Летоније који су чланови званичних делегација.
- Редовне студенте и студенте на размени, уколико имају писмени доказ високошколске установе да је обавезно присуство на студијама.
- Спортисте, спортске раднике и представнике међународних спортских организација акредитованих за учешће на међународној спортској манифестацији, или чије учешће је обавезно у складу са процедуром утврђеном Законом о спорту.
- Лица која долазе ради лечења, уз одобрење надлежне Здравствене службе, лица у пратњи болесника уколико се ради о малолетном лицу или ако је пратња неопходна.
- Културне раднике чији је долазак у Летонију везан за пружање услуга у култури и организацију јавних догађаја, на позив Министарства културе.
- Спортисте сениорских тимова Летоније, Олимпијског тима или Параолимпијског тима, као и спортисте летонског тима који путују ради учешћа на међународним такмичењима за олимпијаду или параолимпијаду, учеснике техничких спортова и дисциплина, запослене у спорту који пружају услуге индивидуалним спортистима и који се налазе на листи чланова њиховог тима која је одобрена од стране Министарства образовања и науке, а који се враћају у земљу после међународних такмичења.
- Стране држављане запослене у научним институцијама и чланове њихових породица.  
- Особе које долазе у Летонију на позив председника, Скупштине, Владе или члана Владе, Уставног суда, Врховног суда, Државне ревизорске службе или министарства.
- Путнике авио компанија који путују у транзиту без напуштања рестриктивне зоне аеродрома до 24 сата уз потврду о транзитирању.

 

 

УЛАЗАК И ИЗЛАЗАК ИЗ ЗЕМЉЕ

Услов за улазак држављана Р. Србије у Летонију, као и у друге чланице ЕУ, је да поседују путну исправу која је издата у последњих десет година и која мора да важи најмање три месеца након планираног датума за напуштање територије Летоније. Путници који не испуњавају ове критеријуме биће враћени са границе.
Носиоцима биометријских пасоша Р. Србије није потребна виза за улазак и боравак до 90 дана у периоду од 180 дана. Безвизни режим се не односи на носиоце путних исправа Републике Србије које је издало МУП РС - Координациона управа, у ком случају се захтев за издавање визе за Летонију може поднети у Амбасади Немачке у Београду (Амбасада Р. Летоније у Атини, на нерезиденцијалној основи, покрива Р. Србију).
За боравак у Летонији, обавезно је путно здравствено осигурање.
 

СОЦИЈАЛНИ СПОРАЗУМИ

Није закључен социјални споразум.
 

КОРИСНЕ ИНФОРМАЦИЈЕ

ЗДРАВСТВЕНА СИТУАЦИЈА – У случају потребе, медицинска помоћ се може добити у било којој здравственој институцији. Услуга се плаћа.
Препоручује се коришћење флаширане воде.

У летњим месецима, у Летонији има много инсеката, посебно комараца, који нису преносиоци болести, али и крпеља, чији ујед може носити ризик од лајмске болести и енцефалитиса. У случају угриза пса и мачке, треба неодложно затражити помоћ лекара због ризика од беснила. Змије у Летонији нису отровне, осим европске црне гује, чији ујед може бити смртоносан уколико се у року од неколико часова не прими терапија.

ТРАНСПОРТ – Најважнији аеродром је Riga International Airport - www.riga-airport.com (удаљен од Риге око 25 км), са кога се обављају интернационални и домаћи летови. Аеродром је отворен 24 часа.
Постоји и међународни аеродром Liepaja International Airport, који се налази се на 210 км од Риге и са кога авиони лете до Риге, Хамбурга и Копенхагена - www.liepaja-airport.lv
Железнички саобраћај обавља Latvian Railways – www.ldz.lv
Друмски саобраћај - Међународни пут „Via Baltica" повезује Варшаву (Пољска), Каунас (Литванија), пролази кроз Ригу (Летонија) и води до Талина (Естонија). У току вожње, обавезна су упаљена светла и везивање појасева.
Унутрашњост Летоније је добро повезана аутобуским линијама. Постоје експресне линије између већих градова. Ред вожње је доступан на интернет адреси Rigas Autoosta www.autoosta.lv.
Важније аутобуске линије:
• Eurolines ( www.eurolines.lv ) која обавља транспорт из европских земаља. Карте се могу купити у европским агенцијама Eurolines, а могућа је и on line резервација.
• Ecolines ( www.ecolines.net ) - поласци су из земаља Европе, а карте се могу резервисати on line.
Листа компанија које рентирају возила, може се наћи на веб страници Riga International Airport - www.riga-airport.com .
У Летонији моторним возилом може управљати само лице које поседује:
а) возачку дозволу коју је издала нека од држава чланица ЕУ или држава чланица Европске асоцијације за слободну трговину (ЕФТА);
б) возачку дозволу у којој су назначене категорије за које дозвола важи, у складу са Конвенцијом о друмском саобраћају из 1968;
в) возачку дозволу у којој нису наведене категорије возача у складу са Конвенцијом о друмском саобраћају из 1968. Са таквом возачком дозволом возач може да управља само моторним возилима која одговарају Б категорији, под условом да у држави у којој је издата, таква дозвола омогућава управљање аутомобилом. Уколико у возачкој дозволи није уписана латиничним словом категорија за коју дозвола важи, возач је обавезан да покаже превод дозволе на летонском језику, оверен од стране јавног бележника или да поседује и међународну дозволу.
Возач који дође у Летонију из иностранства и борави дуже од годину дана дужан је да замени своју возачку дозволу у складу са наведеним процедурама, осим ако се не ради о возачкој дозволи коју је издала нека земља чланица ЕУ или земља чланица ЕФТА или о лицима која уживају дипломатско-конзуларне имунитете и привилегије.

Детаљније информације о путарини могу се наћи на: http://lvvignette.eu

ОСТАЛО – Валута Летоније је евро.
У Летонији су у широкој употреби банкомати, чак и у мањим градовима. Скоро сви већи хотели и ресторани примају платне картице, а већина банака прима путничке чекове уз одређену провизију.
Број телефона за хитне случајеве је 112 (ватрогасци, полиција, хитна помоћ).
Летонска полиција има веб страницу на којој се налазе савети за путнике (Police of Latvia - www.vp.gov.lv  - Feel safe in Latvia).
У Летонији се говори летонски језик. Око 50% становништва говори и руски. Млађа популација се служи енглеским или немачким.
Користан линк: http://www.am.gov.lv/en/service/entry-into-latvia/for-visitors/

Контакти:

Приликом боравка у Летонији, за конзуларну помоћ и заштиту, можете се обратити Амбасади Републике Србије у Стокхолму, која на нерезиденцијалној основи покрива Р.Летонију, Hantverkargatan 26/III, 112 21 Stockholm, путем следећег контакт телефона +46 8 218 436; +46 8 247 748; +46 8 218 482; +46 8 218 485, и електронске адресе: serbiaemb@telia.comkonzul.rs@telia.com или serbiaemb.consular1@telia.com.