Званичан назив
РЕПУБЛИКА ЛЕТОНИЈА
Државно уређење
Република
Главни град
Рига
Шеф државе
Егилс Левитс (Egils Levits)
Председник Владе
Кришјанис Каринш (Krišjānis Kariņš)
Министар спољних послова
Едгарс Ринкевичс (Edgars Rinkēvičs)
Датум успостављања билатералних односа
1917. године

Политички односи

Република Србија има традиционално добре и пријатељске односе са Републиком Летонијом, уз опредељеност за даљу промоцију и развој билатералне сарадње у политичком, као и економском, културном и другим областима од обостраног интереса. Од значаја је чињеница да Летонија континуирано даје подршку европским аспирацијама Србије.
Политички дијалог последњих година није био интензиван, док постоји континуитет контаката на радном нивоу и обострани интерес за оживљавањем размене посета званичника у предстојећем периоду.
Бивши први потпредседник Владе и министар спољних послова Републике Србије Ивица Дачић је посетио Ригу 9-10. децембра 2014, а летонски министар иностраних послова Едгарс Ринкевичс Београд 21-22. априла 2015.

 

Економски односи

Привредна сарадња се одвија искључиво кроз робну размену. У периоду јануар - новембар 2020. укупна робна размена је износила 13,52 мил. ЕУР (извоз 8,1 мил. ЕУР, а увоз 5,47 мил. ЕУР). У 2019. укупна робна размена је износила 28,6 мил. ЕУР (извоз у Летонију је износио око 10 мил. ЕУР, а увоз 18,6 мил. ЕУР).
Највећи извозници су: Comtrade Distribution, Tetra Pak Production доо Београд, ATB Server doo, Tigar Tyers doo, Tarket doo Bačka Palanka. У увозу из Летоније преовлађују следећа врсте роба: тресет, фурнир и остало обрађено дрво, брикети, мрки угаљ, апарати за телефонију и телеграфију, машине за бежичне мреже, антифриз, стаклени производи, ткани материјали, риба и ђубрива животињског и биљног порекла.
Највећи увозници у Републику Србију су: VIRGINIA doo Beograd, doo Hawita Antolin Kraljevo-Milocaj, Agros Trade doo Užice, Sampro Samardžić & Son doo Beograd. У Летонију извозимо: TВ пријемнике са ЛЕД екраном, хартију и картон премазане пластиком, санитетске производе, вишње, сточну храну, храну за псе и мачке, вреће и кесе, машине за паковање и завијање, тепихе, електричне и акумулационе грејаче воде, делове за пећи, контејнере од полиетиленских трака.

 

Уговорно стање

На снази је шест билатералних уговора, а по свом значају се издвајају:

Уговор између Савета министара Србије и Црне Горе и Владе Републике Летоније о избегавању двоструког опорезивања у односу на порезе на доходак и имовину

Споразум између Владе Републике Србије и Владе Републике Летоније о међународном друмском саобраћају.

 

Контакти

Амбасада Републике Србије у Стокхолму: http://stockholm.mfa.gov.rs/index.php

Амбасада Републике Летоније у Атини: https://www.mfa.gov.lv/en/greece

Министарство спољних послова Републике Србије: Одељење за Европу, Тел: 011/306-8326; Е-пошта: oev@mfa.rs