Ђурић: Србија у западној хемисфери препозната као поуздани и искрени пријатељ

28. јун 2024.
Министар спољних послова Србије Марко Ђурић учествовао је на 54. редовном заседању Генералне скупштине Организације америчких држава у Парагвају, у којој Република Србија има статус сталног посматрача.

Сумирајући резултате активности у Асунсиону у протекла три дана, Ђурић је оценио да је српска делегација имала успешно учешће на овом скупу и истакао да је био једини европски министар, који се обратио пленуму Организације америчких држава.

Ђурић је рекао да је ова посета била сјајна прилика за Србију да се профилише, као земља која јача економске, политичке и културне везе са тим делом света. „Србија користи сваку прилику да јача односе са земљама у овом делу света и
сматрамо да је то наша упоредна предност у односу на неке друге државе из нашег региона“, рекао је Ђурић.

Нагласио је да је Србија препозната, не само као једна растућа економија, већ и као поуздани и искрени пријатељ држава западне хемисфере.

„Србија за многе од тих земаља представља улазну капију на европски континент. То нама ствара многе развојне могућности“, навео је шеф српске дипломатије.

Будући да је конференција одржана у време обележавања годишњице потписивања Повеље УН, Ђурић је истакао да је једна од његових порука учесницима скупа била и та да је поштовање међународног права данас кључно, и да је Србија земља која се бори за очување политичке и економске стабилности и мира на свим меридијанима.

„Ово је била прилика и да се боримо за нашу позицију, када је реч о територијалном интегритету и суверенитету наше земље, и везано за Косово и Метохију, али и прилика да разговарамо о све већој потреби за мултилатерализмом у свету“, рекао је шеф српске дипломатије.

Ђурић је навео да је на маргинама самита имао низ састанака са министрима Централне и Латинске Америке и Кариба, али и са представницима земаља Северне Америке, истакавши да ће Србија наставити да гаји и негује пријатељства широм света.