Селаковић се састао са председником Гвинеје Бисао

14. сеп 2022.
Министар спољних послова Србије Никола Селаковић састао се данас у Луанди са председником Гвинеје Бисао Умаром Сисоком Ембалом.

Селаковић је у разговору истакао да у међународним односима Србија остаје доследно посвећена принципима Уједињених нација, на којима је својевремено настао Покрет несврстаних земаља, и да данас успешно на тим основама обнавља и гради односе са афричким земљама. 

Министар Селаковић упознао је саговорника са ставовима Србије по питању важности очувања мултиполарности и поштовања међународног права, као и са начинима на који се бори за очување свог територијалног интегритета и суверенитета.

Информисавши председника Гвинеје Бисао о стању у дијалогу Београда и Приштине и положају српског народа на Косову и Метохији, Селаковић је истакао да је Србија посвећена миру и стабилности у региону и компромисном и обострано прихватљивом договору.

Шеф српске дипломатије упознао се са приликама у Гвинеји Бисао и изразио жељу за унапређење односа Србије са том државом.

Селаковић је у разговору изнео економске показатеље о Србији и истакао да је наша земља спремна да са државама и народима Африке дели своја искуства у областима као што су пољопривреда, инфраструктура, образовање, и да са афричким пријатељима и партнерима жели да гради односе базиране на обостраној подршци, уважавању и разумевању.  

Министар Селаковић борави у Републици Анголи, где ће у својству специјалног изасланика председника Србије, сутра присуствовати инаугурацији председника те државе Жоаа Мануела Гонсалвеша Лоуренса. Министар Селаковић ће током боравка у Луанди имати и низ сусрета са званичницима Анголе, као и представницима других држава који присуствују инаугурацији.