Селаковић: Узлазни тренд развоја Србије даје озбиљне резултате

30. дец 2021.
Министар спољних послова Никола Селаковић изјавио је да је за Србију у предстојећем периоду најважније да очува узлазни тренд развоја који даје озбиљне резултате, а да је највећи изазов очувати мир и стабилност у земљи и региону.

Министар Селаковић је, гостујући на ТВ Пинк, рекао да се управо у енергетској кризи види колико је политика коју води председник Александар Вучић добра и исправна и навео да је у фокусу те политике интерес Србије и њених грађана.

Према његовим речима, Србија је недвосмислено на јасном европском путу, реформише своје друштво и ти напори се валоризују отварањем кластера, али и љубоморно чува и унапређује своја традиционална партнерства и пријатељства.

Шеф српске дипломатије је навео да у таквој симбиози циљева Србија највише предности стиче сама за себе.

„Kако да се одрекнете Зиђина, када се видело да ће у овој години апсолутно највећи раст бити забележен у области рударства, где смо претходних деценија на неки начин и заостајали? Kако да се одрекнете сарадње и пријатељства са Руском Федерацијом када видите да у енергетској кризи управо то пријатељство Србији обезбеђује енергетску стабилност на којој почива привредна и друштвена стабилност? Kако да се одрекнете европских интеграција, када 67 одсто наше трговинске размене се одвија са чланицама ЕУ? Не можете ничега од тога да се одрекнете, то је у бићу српског положаја и српске политике“, рекао је министар Селаковић.

Kако је нагласио, основни циљ државне политике је јака, стабилна и модерна Србија која је за сваког грађанина најсигурнија кућа.

Министар Селаковић је, одговарајући на питање да ли очекује притиске на Србију у вези са Kосовом и Метохијом и Републиком Српском, рекао да је важно да се Србија убрзано развија и да реагује на провокације тако што ће да јача свој кредибилитет и своју позицију.

„Председник Вучић је јасно поставио како се то ради. Наш задатак је да га следимо и ширимо добру причу о нама и привлачимо нове инвестиције“, рекао је Селаковић и навео да то што Србија не одговара на сваку провокацију не значи да смо слаби, већ да је некада мудрије прећутати.

Поводом плана развоја и улагања које је јуче представио председник Вучић, министар Селаковић је рекао да је поносан на оно што је председник изнео као резултате и планове за будућност.

Према његовим  речима, чињеница је да је Србија 2020. и 2021. години, упркос пандемији, успела да после Ирске буде друга најбрже растућа економија Европе, што је пре неколико година било немогуће.

Министар Селаковић је навео да овогодишњи раст већи од 7,5 одсто и 53 милијарде евра БДП, у односу на 33 милијарде евра колико је износи пре шест или седам година, отвара простор да се бавимо озбиљним улагањима.

Kако је нагласио, фокусирање на младе, мајке, на породицу, на децу и подршка која им је намењена, а о којој је говорио председник, јесте нешто о чему је Србија дуго сањала, али није била у ситуацији да тако нешто испланира и реализује.

Министар Селаковић је рекао да су раст плата у здравственом сектору, као и помоћ за старије и младе омогућени захваљујући мудром руководству и његовој визији.

Селаковић је подсетио и да у овом тренутку Србија има десет нових ауто-путева у изградњи, што ће променити слику наше земље.

„Убедљива већина ће бити завршена 2025. године, то није далеко, али је близу да нам се угрози тај развој. Ако учврстимо пут развоја, 2025. само ти пројекти када се заврше, ми више нисмо иста земља. Kолико у суседству имате таквих пројеката? Немате ни у једној“, рекао је министар Селаковић и нагласио да ће Србија за четири године бити апсолутно средиште овог дела Европе и мотор даљег развоја.

Шеф српске дипломатије је најавио да ће Божић провести са српском заједницом у Чикагу, за коју је рекао да је највећа у расејању.

„Тамо људи одлазе деценијама, а сада се враћају, враћаће се још више, и не само високо образвани. Људи који су провели више од деценије у иностранству ми кажу да нигде није као у Србији“, навео је министар Селаковић.