Старовић: Државни врх Србије спреман да се бори за заштиту виталних националних интереса

22. јул 2021.
Државни секретар у Министарству спољних послова Републике Србије Немања Старовић изјавио је да је државни врх Србије спреман да се на сваком месту бори за заштиту виталних националних интереса.

Старовић је, гостујући на Радио-телевизији Србије, упозорио на погоршање безбедносне ситуације на Косову и Метохији, као и на драстично повећање насиља према припадницима српског народа у јужној покрајини.

Како је подсетио, председник Републике Србије Александар Вучић је приликом недавних разговора у Бриселу показао листу са више од 80 инцидената, који су се догодили у првој половини 2021. године.

Такође, државни секретар је истакао да се, кад год нема напретка у дијалогу Београда и Приштине, безбедносна ситуација погоршава, оценивши да су косметски Албанци, историјски посматрано, били награђивани за нарушавање мира.

Осврћући се на изјаву председника Вучића да Србија никада неће бити на репу Европе, Старовић је рекао да је наша држава остварила највишу стопу раста, без обзира на пандемију, указавши на то да се налазимо на путу јачања, што потврђују забележени резултати у протеклом периоду.

Старовић је могућност доласка инвестиционе банке „Голдман Сакс“ на српско тржиште оценио као позитивну вест, нагласивши да би се тиме створио и значајан потенцијал привлачења инвестиција из Сједињених Америчких Држава.

Упитан да прокоментарише то што је Независна међународна комисија, на чијем челу је израелски историчар Гидеон Грајф, утврдила да у Сребреници није било геноцида, Старовић је рекао да тај извештај представља важан корак у утврђивању свих релевантних чињеница и пуне истине о догађајима, као и да треба наставити рад на утврђивању истих о трагичним збивањима у региону Подриња током грађанског рата у Босни и Херцеговини.